Zâmburii au luat naștere în cadrul intim al unui dormitor. Un dormitor în care ea, sub influența stresului cotidian, nu reușea să mai adoarmă. Așa că el, pentru că o iubea, a început să îi spună povești. Povești care, cel puțin pentru câteva minute, să îi distragă atenția și să o facă, și cu mintea și cu chipul, să zâmbească. Povești cu personaje pe care le închipuia pe loc și care aveau nume care mai de care mai ciudate. Tirbușoșonii, de exemplu, acei șoșoni cărora, „după milenii de împilare în transpirația picioarelor de om”, le crescuseră în vârf moțuri de fier.
Ei sunt Adriana și Ștefan Liuțe și, într-o zi, s-au gândit să dea aceste povești mai departe, spre a se bucura și alții de ele. Spre a relaxa și a binedispune într-un timp foarte scurt, căci zâmburii sunt povești „mici”, cât să-ncapă într-o cartolină colorată. Iar numele, „zâmburi”, ei bine, tot în dormitor a luat naștere, căci i s-a arătat lui Ștefan… în somn.
Zâmburii sunt povești la bucată, ce țin cu succes locul unei felicitări, unui mulțumesc sau unui noapte bună…
Ștefan Liuțe
—
Aceasta este, pe scurt, povestea poveștilor și, nu întâmplător, preferata mea. Poveștile vă invit să le descoperiți singuri și, pe cele pe care le îndrăgiți cel mai mult, să le dați mai departe, așa cum au făcut și Adriana și Ștefan.
Pentru început, Zâmburi reunește o serie de 40 de povești scurte, sub formă de felicitări ilustrate cu măiestrie de Dan Dulău (ilustratorul Festivalului SoNoRo). Ele sunt disponibile din luna noiembrie în rețeaua națională Cărturești, atât la bucată, cât și împreună, cu un biblioraft în formă de acordeon.