o brătilă pe .ro

De ce nu ați venit…?

M-am măcinat tare mult acum patru luni de zile, când, alături de Cătălin, am anunțat că vrem să ne strângem iar, într-o dimineață de vineri, să mergem să donăm sânge în grup organizat. Totul a pornit de la o idee pe care am avut-o eu acum 4 ani, când am fost pentru prima oară să donez sânge și am realizat cât de important este să nu mergi singur. În primul rând pentru că sunt oameni cărora le e teamă și care singuri nu s-ar duce, dar care alături de cineva prind pur și simplu mai mult curaj, și în al doilea rând pentru că doi e întotdeauna mai bine decât unul. :) Cu alte cuvinte, dacă tot mergi să donezi sânge, de ce să nu mai iei și pe altcineva cu tine și dublezi, astfel, cantitatea de sânge donată?

Acum patru luni, însă, în dimineața zilei de vineri, în fața muzeului Antipa, locul de întâlnire anunțat pe blogurile noastre, pe Facebook și pe Twitter, au fost fix două persoane: eu și Cătălin. Alături de noi, două bănci goale, natura, sentimentul de dezamăgire și o întrebare care nu mi-a dat pace multe zile după și căreia încă nu am reușit să-i găsesc un răspuns: „de ce nu au venit?”.

Chiar așa… de ce nu ați venit…? Aveți impresia că un om în plus sau în minus nu contează? Vă înșelați amarnic.  Știu, e o concepție adânc fixată în mentalitatea colectivă, care ne bântuie pe multe planuri și de care probabil nu vom scăpa prea curând. Dar în cazul donatului de sânge, un om în plus sau în minus nu numai că într-adevăr contează, dar acel om poate contribui decisiv la salvarea unei vieți. La începutul acestui an am fost până la Pitești cu amicul Cătălin pentru că un om avea nevoie urgentă de B3 negativ. Și problema e că vorbim de o nevoie permanentă de care puțini sunt cu adevărat conștienți. Și de care majoritatea devine conștientă în momentul în care se află de cealaltă parte a problemei. În momentul în care nu își mai pune problema opțiunii de a dona, ci problema necesității de a primi. 

Și nu, Doamne ferește, nu îmi doresc să ajungeți în acel punct. Într-un punct în care să vă întrebați, pentru voi sau pentru cineva iubit: „de ce nu au venit?”. Îmi doresc să aveți parte de tot binele din lume. Dar, în acest timp, să nu uitați că unii nu au fost la fel de norocoși ca voi și să fiți conștienți de faptul că fiecare dintre voi contează și că fiecare dintre voi poate contribui decisiv la salvarea unei vieți.

Așa că ce-ar fi dacă n-ați mai amâna și v-ați duce chiar mâine să donați sânge?

Mâine, între 8:00 și 12:00, studenții din București sunt așteptați la Facultatea de Medicină „Carol Davila”, unde se va organiza un astfel de eveniment de „donare în grup”, întocmai pentru a ajuta la mobilizare. Există și un eveniment pe Facebook, puteți da „join”, aici: https://www.facebook.com/events/577998888915824/.

uniti salvam vieti

Iar non-studenții sunt așteptați cu brațele deschise la Institutul de Transfuzii Sanguine, București, unde luna trecută eu am bifat donarea cu numărul 7. :) Mai multe informații am postat aici, aici și aici. Institutul are porțile deschise până la ora 13:00.

Așa că… nu știu de ce nu ați venit, dar cel mai important e să mergeți. Mâine, la donat de sânge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.