o brătilă pe .ro

Din nou, despre fericire

Când am scris articolul în care anunțam lansarea Institutului pentru Fericire, știam că reacțiile vor fi diferite și că o parte din ele vor veni din partea unor persoane cărora existența unui astfel de loc li se va părea o absurditate. Și au venit, însoțite de întrebări precum „chiar avem nevoie un loc în care să învățăm cum să fim fericiți?”, „chiar așa am ajuns?”. Răspunsul meu a fost „da, chiar așa am ajuns”.

De fapt, habar nu am cum eram „înainte”. Habar nu am dacă oamenii erau mai mult sau mai puțin fericiți acum câteva sute, mii sau zeci de mii de ani, dar ce e evident pentru mine e că lumea în care trăim a devenit, în timp, din ce în ce mai complicată. Din ce în ce mai complicată, din ce în ce mai aglomerată, din ce în ce mai plină de lucruri de care ajungem să ne convingem singuri că avem nevoie, de unele de care devenim chiar dependenți și în lipsa cărora nu reușim să ne mai simțim bine. I se spune „progres”, dar schimbarea în bine presupusă de acest termen nu s-a reflectat întocmai pe toate planurile. Ne-am concentrat atât de mult pe dezvoltarea mediului extern nouă, încât am uitat să ne mai gândim și la impactul pe care îl vor avea toate aceste schimbări asupra principalilor beneficiari. Asupra noastră, asupra oamenilor. Ritmul schimbării, și ritmul impus vieții în general, a devenit atât de rapid încât adaptarea omului la mediu a devenit din ce în ce mai dificilă. Și graba ne-a adus stres, angoasă, anxietate și alte stări ce au ajuns să ne blocheze accesul la „bine”.

Așa că, da, „chiar așa am ajuns”, chit că unii sunt mai afectați, iar alții mai puțin. Iar în aceste condiții, da, avem nevoie să învățăm cum să fim (mai) fericiți. Mai bine cu noi înșine. Și nu, nu e nicio rușine, ține tot de adaptare la mediul în care trăim și pe care l-am creat, mai mult sau mai puțin, cu mâna noastră.

În acest context, weekendul acesta, în București, are loc o conferință despre fericire, organizată în cadrul Institutului mai sus menționat. Vorbitorii, veniți din toate colțurile lumii, îi puteți vedea aici, programul îl puteți consulta aici, bilete puteți achiziționa de aici, iar dacă nu veți putea ajunge la eveniment, sâmbătă vă invit pe pagina mea de Facebook, unde plănuiesc să vă țin la curent, în timp real, cu cele discutate. Sunt convinsă că vom avea cu toții ceva de învățat și sper să reușim să le și integrăm în viața noastră, așa cum e ea, cu bune și rele. Sper, mai mult cu bune.

conferinta despre fericire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.