o brătilă pe .ro

Pateuri fără E-uri

Că nu sunt înnebunită după carne nu e niciun secret. Sunt perioade în care trec și săptămâni fără să îi simt lipsa, chit că nu mi-am pus niciodată serios problema să devin vegetariană. Pentru că deși mă simt mai bine atunci când nu o consum, din când în când mă bucur teribil de mult de o porție de pastramă de oaie, de un cârnat de Pleșcoi, de doi mici sau de o porție de vită preparată în stil chinezesc. Altfel, din fericire, nu am fost niciodată fanul cărnii pui, al mezelurilor (cu excepția salamului de Sibiu, care reprezintă și el, în continuare, un deliciu ocazional) sau al crenvurștilor, adică al celor mai dăunătoare, din punctul meu de vedere, alimente din categoria „cărnoase”. Puiul (și nu vorbim de cel pe care îl cresc rudele noastre de la țară) este umflat cu hormoni, mezelurile sunt pline de nitrați, coloranți și alte cele, iar crenvurștii nu cred că e cazul să vă mai explic (știți și voi, cu pielițe, gheruțe…).

Cert e că în contextul mai sus menționat, cu precădere ținând cont de faptul că nu sunt mare mâncătoare de carne, am fost surprinsă de faptul că ieri seara am fost așteptată la scara blocului cu un cadou constând în produse Scandia Sibiu (și un minunat vin roze, de ce să vă mint, care a salvat în primă fază toată situația). De ce mi-ar trimite cineva pateu tocmai mie? Evident, în primul rând pentru că am un blog. Altminteri, nu sunt chiar omul care scrie despre tot ce primește și rareori pun pe FB poze cu cadoul primit. Merg pe principiul „mulțumesc frumos, dacă îmi place și consider că merită menționat, o voi face”. Și uite cum, culmea, mi-a plăcut ce am găsit în pachetul de la Scandia Sibiu: pateuri fără E-uri. Și atunci am înțeles de ce a ajuns și la mine.

pateuri fara euri

Nebunia cu E-urile nu e de ieri, de azi, dar se pare că românii devin din ce în ce mai preocupați de prezența aditivilor în mâncarea pe care o cumpără. Un studiu realizat de EXACTCC pentru Scandia Sibiu în perioada 23-24 iulie, pe un eșantion de 448 de respodenți cu educație superioară și vârste între 25 și 45 de ani, rezidenți în mediul urban, a relevat faptul că peste 68% dintre orășeni consideră important ca produsele cumpărate să nu conțină aditivi alimentari. E un trend, asta e clar, toată nebunia cu aditivii, produsele BIO, fructele Goji (poate, în curând, și mersul la piață!), dar din punctul meu de vedere mai important e faptul că e un trend benefic. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne împotrivim curentului, ci să ne bucurăm de existența sa. Căci nu e vorba doar de dietă și grija față de greutate și felul în care arătăm, ci (în primul rând, aș spune eu) e vorba de sănătate.

ingrediente pateu scandia sibiuNoile pateuri sunt realizate din ficat integral de pui, porc, gâscă, rață sau curcan, după o rețetă clasică din 1922 pe care o prepara Josef Theil, cel care a deschis fabrica Scandia în Sibiu. Nu conțin aditivi sau coloranți, iar metoda de conservare este una tradițională, prin fierberea în abur a recipientului închis ermetic, asemănătoare cu metoda bain marie, folosită de gospodine pentru gemuri sau conserve. Din acest motiv, pateul trebuie consumat în 24 de ore de la deschidere, iar lipsa coloranților, vă avertizez, îl face să nu mai fie atât de apetisant vizual, chit că gustul, desigur, nu a fost afectat deloc. Nu m-a încântat, în schimb, prezența zahărului în ingrediente, deși știu că există și rețete de pateu de casă în care se pune câte o linguriță, și nici a uleiului. Apropo, dacă sunteți iubitori de pateu, vă recomand să încercați să-l preparați și voi, măcar o dată, de curiozitate, căci se face repede și atunci chiar că nu mai aveți grija ingredientelor nelalocul lor. Pe blogul Laurei Adamache am găsit cea mai simplă și apetisantă variantă. E fără zahăr și cu unt în loc ulei, dar să aveți grijă de unde luați ficatul, să nu fie cu hormoni. :))

În concluzie, când vi se mai face poftă de pateu (dar să fie rar, căci mai bună e la casa omului o poftă de un fruct, mai ales că e vară), variantele mai sănătoase acestea sunt. Kudos, Scandia Sibiu, sperăm să mai preia și alții exemplul!

7 CommentsLeave a comment

 • Povestea cu E-urile este depasita, Oana. Stiai ca orice aditiv alimentar, de pilda sarea, este un E? Povestea cu pateul fara e-uri e o glma nesarata (ca sa fie fara e-uri).

  Ia uita-te pe eticheta. Cumva gasesti acolo grasime de porc? Da, nu are e-uri – dar are grasime de porc. Cu roze-ul in schimb sunt de acord, salveaza gustul oricarei conserve.

  Si nici cu untul Laurei nu mi-e rusine. E colesterol “rau” in stare pura.

  • Ai vrut sa zici o gluma nsrata! :)) era vorba de E-urile rele, desigur, chit ca nici sarea nu e tocmai buna daca e in exces

   Si nu, nu are grasime de porc ( unde ai vazut, domne, sunt eu chiar asa de chiorex? :)) ), chiar am apreciat treaba asta, caci in copilarie eram oripilata de ideea de pateu pentru ca pe langa ficat de pui 1% (sau cat era, oricum in cantitate neglijabila…) se punea si slanina de porc si chiar sorici… De fapt, inca mai sunt pateuri „de pui” care contin aceste ingrediente.

 • Buna ziua,

  Suntem interesati de o oferta de pret pentru un pachet de 5 / 10 articole, postate in decurs de un an pe site-ul pe care il detii. Articolele vor avea inserate in content linkuri related catre site-urile pe care dorim sa le promovam. Plata se va efectua dupa publicarea fiecarui articol. Ele vor fi scrise de tine / noi si vor avea maxim 2 linkuri in content.

  Daca esti interesat de o astfel de colaborare, astept o oferta de pret pe email, precum si alte eventuale detalii legate de colaborare.

  Te rog de asemenea sa specifici in email si site-ul pe care il detii (emailul a fost trimis mai multor bloguri / site-uri ce prezinta interes pentru noi), pentru a putea face o corelare intre site si oferta de pret.

  O zi buna!

  Cu stima,
  Catalin | Optimizare-Seo.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.