o brătilă pe .ro

Noapte albă pentru zile negre

Adevărul este că oricât de mult ne place să credem că știm ce se va întâmpla „mâine”, de fapt, nu știm. Adevărul este că nu deținem controlul absolut nici măcar asupra propriei noastre persoane, deci cum am putea pretinde că deținem vreun controlul asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru? Adevărul este că mâine se poate întâmpla orice. Poate să fie vorba de o surpriză plăcută sau poate să fie vorba de o catastrofă. Mâine, toata viața ta s-ar putea întoarce pe dos, fără ca cineva să îți dea o explicație. Iar azi habar nu ai ce sentimente ai putea să trăiești mâine. Și nici capacitatea să îți închipui. Pentru că, în realitate, habar nu ai câte tipuri de durere există. Mâine e posibil să aibă loc o catastrofă și sute sau mii de oameni să devină sinistrați. Știu, n-ai vrea să fii în locul lor, realizezi că e „nasol”, dar, în realitate, habar nu ai cum se simt acei oameni.

Cred că am mai povestit pe aici despre experiența emoționantă prin care am trecut acum aproape 3 ani, în vizită la Institutul Oncologic, când am fost rugate, în calitatea noastră de fete proaspăt rase în cap, să vorbim cu fetele bolnave de cancer despre cum nu e nicio nenorocire să nu mai ai părul lung. Începuse deja să le cadă și impactul emoțional ar fi fost mai mic dacă ar fi acceptat să fie tunse, căci nu ar mai fi trecut prin senzația sinistră de a rămâne cu mâna plină de păr după ce și-ar fi trecut-o ușor prin el. M-am simțit infect. Cum aș fi putut eu să pretind că înțeleg prin ce trec acele fete? Cum aș fi putut să le spun cât e de ok să nu ai păr în cap, când noi o făcuserăm de bunăvoie, iar ele nu aveau de ales? Nu am pretins nimic, doar am încercat să le fac să zâmbească și să le spun că vor fi la fel de frumoase și după ce se vor tunde. Și că părul le va crește la loc apoi, mai frumos, mai des, mai luminos. Habar nu aveam dacă o să supraviețuiască, dar cum nu știam oricum ce va aduce ziua de mâine, faptul că atunci, în prezent, ele erau fericite a fost cel mai important.

Vinerea aceasta, Crucea Roșie Română organizează un eveniment de simulare a unei tabere de dezastre, unde oamenii sunt așteptați să experimenteze o zi din viața unui sinistrat. În realitate, desigur, nimeni nu va putea experimenta sentimentele pe care le trăiesc persoanele aflate într-o astfel de situație, dar, cu siguranță, vor avea loc schimbări la nivel de conștientizare. Căci oricâte imagini am vedea la știri despre inundații sau incendii, nu reușim să cuprindem întreaga imagine a unei astfel de catastrofe în momentul în care o privim de acasă, de pe canapea. După cum altfel simțim durerea în momentul în care intrăm în salonul unui bolnav de cancer.

Crucea rosie eveniment

Scopul evenimentului de vineri este acela de conștientizare cu privire la importanța intervenției în caz de dezastre. Crucea Roșie este singura organizație abilitată prin lege pentru a interveni în cazul unui dezastru, ca auxiliar pe lângă instituțiile statului.  Tabăra va fi amplasată în București, în Parcul Lumea Copiilor, iar în intervalul 15.00 – 21.00 vor avea loc demonstrații de prim ajutor și tehnici de pregătire și intervenție în caz de calamități, ateliere de educație umanitară, dar și ateliere de prim ajutor și creație pentru copii. Tabăra poate fi vizitată și în cadrul tururilor organizate, iar la sfârșitul acestor tururi se pot face donații către Crucea Roșie. Cei ce își doresc pot să rămână în tabără pentru a petrece „Noaptea Albă pentru Zile Negre”, unde vor lua cina ca într-o adevărată tabără de dezastre, vor participa la ateliere și vor dormi în corturi. Înscrierile se fac pe pagina de FB a Crucii Roșii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.