o brătilă pe .ro

S-a scumpit șpaga la carnet

Știrea zilei, acum vreo două luni, era că s-a scumpit șpaga la carnet. Nu că ar fi dat la televizor așa ceva, nici că s-ar fi discutat despre asta la toate colțurile, dar a fost primul lucru pe care mi l-a spus L. când a venit la mine să-mi povestească ce a făcut la examen. Naivă, cum mă știți, habar n-aveam că există o sumă anume, un soi de preț neafișat, pe care trebuie să o achiți dacă vrei să-ți iei carnetul. Cu atât mai mult, desigur, dacă ai pretenția să îl iei din prima. Desigur, știam că se dau șpăgi, că doar așa a fost mereu, dar eu credeam că e pe sistemul „după posibilități”, nu o sumă cunoscută de toată lumea, dar despre care nimeni nu vorbește. Și iată că acum vreo două luni șpaga se scumpise. Numai mie mi se pare că suna hilar și amar în același timp treaba asta cu „s-a scumpit șpaga la carnet?”.

După nici o săptămână, am aflat și cât te costă să treci pe roșu. Un amic al unui amic, ceva de genul, se lăuda cum a reușit să scape cu 50 de lei. 50 de lei, prețul neafișat al trecutului pe roșu. Ieftin ca braga, așa-i? Păi și-atunci de ce să mai aștepți ca prostul la semafor, când oricum sunt șanse mici să fie poliția după colț și, chiar dacă e, 50 de lei nu-s așa mare pagubă. E ca mersul fără abonament RATB. Experiența multora a dovedit faptul că e mai rentabil să circuli fără abonament, căci amenda costă oricum tot atât, dar în general ești prins cam de 3-4 ori pe an, și-atunci doar dacă chiar nu ești atent. Și amenda pe RATB e tot 50 de lei, apropo.

Vă spun sincer, habar nu am cum e în alte țări, dar, la fel de sincer vă spun și că nu mă interesează. Momentan, iată-mă aici, în România, unde încerc să trăiesc cât mai ok, în condiții de care mulți de plâng, dar în privința cărora puțini fac ceva. De bază însă, pentru a putea face orice altceva, este să trăiesc. Adică să fiu în viață, da? Și atunci mi se pare normal să fiu cel puțin îngrijorată când aud, întâmplător, treburi de tipul celor de mai sus.

Normal că mă enervez de-mi vine să urlu când aud cum se dau carnete pe șpăgi fixe. Normal că mă întreb ce rol mai are acel „martor” care se presupune că stă acolo, în spate, cu un motiv. Normal (deși nu etic) că martorului îi e teamă să comenteze, când știe că el urmează. Căci fie are și el de dat o șpagă, fie trebuie să se poarte cel puțin frumos ca să aibă o șansă să ia carnetul pe bune. Uite, o declarație de acum o lună, găsită pe un site cu chestionare auto:

singurul lucru care-l regret ca am semnat foile de martor pentru unul care a dat inaintea mea, ala n-a acordat prioritate de mai multe ori nici la pietoni nici la masini, a trecut cu 30km/h pe cedeaza nici nu-l vazuse,i-a murit si motorul o data in principiu le-a comis pe toate si a luat cu 17 puncte, era aranjat clar, dar am zis ca daca inchid ochii o sa iau sigur daca nu comit greseli care sa tina de prioritati…n-a fost asa,asta e data viitoare…:)

sursa: http://chestionare.auto.ro/scoala_de_soferi_online/probe-la-examenul-auto/Traseu-examen-auto/

Și-apoi normal că se pot cumpăra și treceri pe roșu, normal că sunt accidente, normal că mor oameni, normal că îți vine să urli.

Între timp, pe DN71 sunt montate mașini false de poliție. Cică să ai impresia că-s pe bune, să te sperii și să încetinești. Nu de alta, dar poate chiar ai nevoie de ăia 50 de lei și ce e mare lucru să te dai cuminte preț de câteva sute de metri? Ai trecut, ai scăpat, o calci la loc și aia e. Altminteri, o idee drăguță, cu un mesaj frumos: „Alege viața!” – „Viteza ucide! Condu prudent!”. Probabil însă că în timp ce-ar da o șpagă de 50 de lei, puțini dintre șoferii respectivi ar da doi bani pe mesaje frumoase și „mașini capcană”. Căci, cum ți-i educi, așa îi ai.

masina de politie capcana masina de politie falsa

sursa featured photo: http://thevictoryhour.wordpress.com/2013/05/04/u-s-senators-taking-bribes/

3 CommentsLeave a comment

  • Stiu ca iti place sa auzi si despre lucruri frumoase, asa ca iti sugerez sa citesti ultimul meu post. Culmea: e despre o amenda. :) Cred ca pentru sistemul de spagi si societatea poarta o mare parte din vina…

  • Nu se traieste bine, pai daca Dorel nu a luat Bacul e santierist dar vrea salariu mai mare pe ce munca ? Pe nimic da si el cu bidineaua putin si gata, sau mai pune o caramida etc. Iti vine sa urlii de ce draga ? Ce se ia pe spaga pe relatii, cine are da cine nu nu logic, asta este Romanica, dar nu trebuie acum sa gandim, sau mai bine sa gandesti ca la securitate, ca ala a dat spaga sa ma duc repede la Udriste sau unde ai tu domiciliul in nu stiu ce judet sa il denunt pe ala ca a dat banutii. Eu am dat sala am luat 25/26 din prima si traseul l-am luat corect de ce ? Ca n-am vrut sa dau spaga pentru un permis…ce nu pot merge cu taxiul sau sa ma duca cineva unde vreau ? Martorul in masina este inutil asta nu inteleg unii, am fost martor la unu care a dat inaintea mea si ma jucam pe telefon, ce imi pasa mie ca a dat ala spaga sau nu bravo lui ca a dat, daca era incapabil sa conduca..si vroia omul permisul ce are? Dar asta este problema in tara asta URLAM si suferim ca unii au relatii si dau nu stiu cat, decat sa ne intereseze in special de ce facem noi.

  • Probabil am fost cam dur, dar pur si simplu asta e realitatea…suntem prea atenti la ce face vecinul decat sa fim atenti la noi. La traseu aveam bani sa dau militianului cat sa cumpar un iphone 5 dar am ales telefonul in locul spagii. Si uite ca Dumnezeu ma ajutat, smecherii care urla ca exista coruptie sau ca unu a dat bani la traseu sunt gelosi ca ei nu au bani de dat, ca altfel nu are face asa ceva. Nu este o minciuna este realitatea pura, se comporta toti ca niste Securisti, dar cred ca nici aia nu se comporta intr-un asemenea fel demn de tot rasul, dar cum este tara asa si poporul. Sa fim sinceri daca Romanul ar avea bani de ceva nu ar mai fi ocupat sa strige Hotii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.