Am reușit, în sfârșit, după aproape un an de zile de când am început planificarea, să ne schimbăm mobila de bucătărie (mă rog, vorba vine „să ne schimbăm”, căci mobila veche era formată dintr-un dulap suspendat și cam atât) și, cu această ocazie, și electrocasnicele. Aveam așadar un frigider și un aragaz în plus și primul gând a fost să le donăm unor familii nevoiașe. Am început cu frigiderul, căruia i-am găsit o casă în luna mai – a ajuns la familia N. și am fost bucuroasă să văd zâmbete sincere pe chipul copiilor –, iar alaltăieri am pus pe Facebook și un anunț cu privire la aragaz. În doar câteva minute am primit peste 10 mesaje private, așa că am apelat la singurul criteriu la care puteam să apelez, cel al „primului sosit”. Primul mesaj a fost de la Veronica. Îmi spunea de prietena ei, Ioana, care lucrează la o asociație ce ajută familii nevoiașe. Un minut mai târziu mi-a scris și Ioana, două minute mai târziu făceam deja schimb de numere de telefon și ziua următoare au și sunat la ușă cei care responsabili cu livrarea aragazului ( și, bonus, a fostei mobile de bucătărie – a.k.a. a dulăpiorului suspendat! :) ).
După aragaz au venit doi domni și o doamnă. Un domn îmi părea cunoscut, dar nu știam de unde. Când să le explic cum e cu butoanele aragazului, că trei dintre ele au fost schimbate și au poziția de „oprit” diferită de celelalte două, fapt ce ar fi bine să fie transmis beneficiarilor, aflu că domnul pe care mi se părea că îl cunosc de undeva este chiar beneficiarul. Și atunci am prins curaj și am întrebat. Dacă nu cumva a făcut parte și din familiile care au beneficiat de ajutor prin intermediul Habitat for Humanity. Și era chiar domnul Cănuță. Îl cunoscusem în urmă cu un an jumate, când am fost, alături de Alex și Alin, să vedem condițiile în care trăiește alături de soție și cei sașe copii, într-o camera ce ținea loc de casă. Le-am dus atunci copiilor o cutie muzicală cu bomboane și bucuria lor a fost balsam pentru suflet. La fel ca și discuția cu Victor, unul dintre cei doi băieți ai familiei, ce făcuse, cu ocazia Crăciunului, o ghirlandă din hârtie colorată ce împodobea toată casă. Ocazia perfectă să dau mai departe secretul împăturirii unui cocor ce dă din aripi. :)
M-am emoționat. M-am emoționat tare când mi-am dat seama că de data aceasta venise domnul Cănuța într-un soi de vizită. Și mi-a părut rău că am deslușit misterul abia când eram deja în lift. Aș mai fi trimis niște dulciuri sau, cel puțin, salutări micuților. Care deși probabil nu și-ar mai fi adus aminte de mine, sunt convinsă că s-ar fi bucurat de faptul că cineva și-a adus aminte de ei. Mai important, însă, ultimele două sărbători de Crăciun au prins familia Cănuță într-o casă nouă, construită de oameni buni, în decembrie 2011, prin intermediul Habitat. Iar acum, iată, vor avea și un aragaz. :)
Mai mult decât atât, Victor și fratele său, Daniel, vor merge în această vară în prima lor tabără. Mai știți ce fain era în tabere, nu? Unii dintre noi încă se mai bucură de ele și la 20 sau 30+ ( cc @FotoUnion și taberele de fotografie :D ), în timp ce alții nu au posibilitatea financiară de a merge nici măcar o dată. Ai zice că până nu știi ce pierzi, nu e așa mare lucru. În realitate, nu lipsa unei tabere e problema adusa în discuție aici, ci bucuria participării într-una. Iar acești copii au nevoie de astfel de bucurii. Și cum, după cum știm deja, lumea e incredibil de mică, tabăra în care merg Victor și Daniel face parte dintr-un proiect organizat de asociația în care lucrează Ioana, fata drăguță cu care m-a pus Veronica în legătură. :)
Campania „Alege și trimite un copil în tabără!” este lansată de asociația „Ana și Copiii” și se află la cea de-a 6-a ediție. De tabăra la munte vor beneficia 100 de copii ce provin din familii foarte sărace, dar care au avut rezultate foarte bune la învățătură, fiind astfel încurajați și răsplătiți pentru munca lor. :) În scopul finanțării, asociația a încheiat un parteneriat cu Concordia Supplies Company, din Los Angeles, SUA, care va plăti 50% din costul taberei pentru fiecare copil în parte, restul de 50% urmând să fie strânși din donațiile celor care vor să îi sprijine pe cei mici. Costul total al excursiei pentru fiecare copil este de 600 de lei (din care 300 sunt puși la bătaie de Concordia), în care sunt incluse cazarea, masa, transportul și vizitele la diverse obiective turistice, activități de recreere și educative, creioane colorate și… înghețată. :)
Până în acest moment, s-au strâns bani pentru 70 din cei 100 de copii. Îi puteți vedea pe toți aici, pe pagina oficială a campaniei, iar donațiile se pot face în conturile Asociației:
ASOCIATIA “ANA SI COPIII”, Raiffeisen Bank – Sucursala Piata Amzei CF: 22489189
Cont IBAN: RO25 RZBR 0000 0600 0970 4793 – lei
Cont IBAN: RO63 RZBR 0000 06001273 9142 – euro
SWIFT CODE: RZBRROBU
Sau, online, aici: http://www.donatiionline.ro/?doneaza=199
Lumea e mică, bucuriile sunt mari… :)