Women Build este un eveniment ce se adresează doamnelor şi domnişoarelor care nu se feresc să înlocuiască pantofii cu bocancii, pixul, calculatorul şi microfonul cu ciocanul și care au puterea de a schimba în bine lucrurile din jurul lor.
sursa: http://www.wb.habitat.ro
Despre Habitat for Humanity Romania – mişcarea non-profit care construieşte şi reabilitează locuinţe pentru familii defavorizate – am mai scris și o să mai scriu. De fapt, cred că am mai și început alte articole fix cu paragraful acesta, dar până la urmă, fiind vorba de ceva ce merită reținut, zic eu că nu strică să repetăm împreună. Până acum, la nivel global, Habitat for Humanity Internaţional a construit peste 600.000 de locuinţe, de care au beneficiat peste 3 milioane de oameni din mai mult de 3.000 de comunităţi din 80 de ţări din întreaga lume. În România, mai mult de 3.307 de familii nevoiaşe au beneficiat de sprijinul organizaţiei, construirea caselor fiind rezultatul unui efort de grup în care s-au implicat companii, media și voluntari care au donat bani, au dus vestea mai departe sau au pus efectiv mâna la treabă.
În octombrie 2011 am participat și eu la prima acțiunea socială organizată de Habitat for Humanity Romania. Atunci, în cadrul campaniei „Big Build”, am contribuit la construirea a 10 case și a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am promis că mă voi întoarce în fiecare an, așa că anul trecut, pe 2 octombrie, am fost din nou pe șantier, la Preajba, iar anul acesta, pe 25 mai, îmi doresc să fiu la Mihăilești.
Acțiunea de anul acesta de la Mihăilești, jud. Giurgiu, este specială din cel puțin două motive. În primul rând, este parte a campaniei „Women Build” și se adresează, așadar, în primul rând doamnelor și domnișoarelor ( ceea ce, atenție, nu înseamă că bărbații nu pot să doneze – menționez asta, pentru că mi s-a semnalat că s-ar înțelege greșit! :) ). În al doilea rând, casa construită va fi complet accesibilizată pentru beneficiarii acesteia: 6 persoane cu dizabilități mintale, ce au șansa de a fi dezinstuituționalizate din centrele DGASPC Giurgiu. Prin acest proiect, se dorește nu doar construirea unui cămin, ci mai mult decât atât:
…dezvoltarea unui model de incluziune şi valorizare socială în sprijinul dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilități mintale prin construirea unei locuințe complet accesibilizate, integrată în comunitate.
Casa Mihail este prima dintr-o serie de astfel de case speciale, iar designul său a fost realizat de arhitecții de la „Institute for Human Centered Design” din Boston, S.U.A.
***
Bun, acum că v-am povestit despre ce este vorba și v-am integrat în peisaj, să vă spun și cum stă treaba în momentul de față, căci este mare nevoie și de ajutorul vostru. Valoarea totală a proiectului este de 150.000 de Euro, din care 130.000 de Euro sunt primiți de Habitat for Humanity Romania de la finanțatorul Open Society Mental Health Innitiative (MHI). Astea înseamnă că, pentru ca proiectul să se materializeze, mai trebuie strânși 20.000 de Euro. Provocarea este ca 100 de femei să se înscrie ca voluntari pentru ziua de 25 mai și să încerce să strângă, fiecare, câte 250 de Euro. 50 de Euro ar acoperi costurile ce țin de logistică – transport, masă, echipament -, iar 200 de Euro ar fi donația propriu-zisă pentru proiect.
Dacă nu v-ați dat seama până acum, sunt și eu una dintre femeile care vor să construiască pe 25 mai și care, implicit, încearcă să strângă 250 de Euro până în ziua cu pricina. Asta înseamnă că mai am la dizpoziție fix o lună de zile și că, implicit, am nevoie și de ajutorul vostru. În plus, fiind fericita posesoare a unui blog, fetele de la Habitat, care între timp și-au făcut și ele un blog :), au apelat și la mine pentru a și documenta procesul aparent anevoios de a strânge suma de bani. Ideal ar fi, desigur, ca totul să meargă ca pe roate, bani să se strângă chiar mai mulți și într-un timp record și, astfel, toată lumea să fie fericită și cu încrederea că „se poate!”. Nu știu dacă va fi așa, căci, pe de-o parte, e în continuare criză și, pe de altă parte, încă nu ne-am obișnuit cu ideea că fiecare contribuție chiar contează, oricât de mică ar fi ea. 1 leu e mai bun ca niciunul și reprezintă încă un pas spre atingerea obiectivului, așa că el este mai mult decât apreciat. Și insist asupra acestui lucru, pentru că am impresia că oamenilor le e jenă să doneze un leu, să nu pară zgârciți, și preferă să nu doneze deloc, ca să nu pară în niciun fel. Total greșit.
Povestea va continua săptămâna viitoare, încă nu vă dezvălui în ce fel, dar, momentan, provocarea peste weekend este să vedem câți de „câte un leu” reușesc să adun în contul Habitat, până marți. Am zis marți și nu luni, căci donațiile se fac online – aici: http://www.wb.habitat.ro/oBratila – și știu că transferul banilor durează.
Vă mulțumesc anticipat și simțiți-vă liberi, și chiar încurajați, să dați vestea mai departe! :)
[…] dar se face Rai”, celui care va face, din acest moment, prima donație de minim 20 de lei pentru proiectul Women Build – „Casa Mihail” – și va semnala acest lucru printr-un comentariu aici. Singura condiție este ca donatorul […]
[…] se face o săptămâna de când am anunțat implicarea mea în proiectul Women Build și, implicit, intenția de a strânge 250 de Euro până pe 25 mai, ziua în care va fi […]
[…] am luat titlul cu copy/ paste de pe blogul Oanei (link). Nu mi-a venit altul in minte, asa ca l-am pus […]
[…] viitoare, pe 24 mai. Banii strânși se vor duce către proiectul Habitat for Humanity – „Women Build”, pentru construirea Casei […]