Vineri am fost la Gala Premiilor Stand – Up, un eveniment care deși a început cu 30 de minute întârziere, în fluierăturile publicului vizibil neamuzat – păi, zău, era vineri seara, lumea după o săptămână de muncă asiduă, de unde atâta răbdare, noi am venit acolo să râdem, nu să stăm! mai bine ieșeam la o bere! huooo! -, a meritat așteptarea. S-a râs mult și m-am bucurat să aud și glume care nu conțineau „sex” sau „pârț”, iar printre numerele mele preferate s-a numărat și cel al lui Costel, de altfel primul care a intrat pe scenă după spectacolul de ventrilocism susținut de Jimmy Tamley. Printre altele, după glumele cu „pârț”, Costel a trecut cu umor prin perioada școlii, exprimându-și frustrarea de a fi fost un elev mediocru nepremiat.
„Eu am muncit pentru a fi mediocru!” – spunea el și lumea râdea, dar adevărul trist e că la școala chiar nu era apreciat efortul. Iar de cele mai multe ori, voit sau nu, se încurajau tocitul și copiatul, fie că o făceai pentru a te menține în top, fie că o făceai pentru a lua 5-ul. Nu de alta, dar efortul de a înțelege, neconcretizat pe „foaia albă de hârtie”, era, cel puțin la școală, egal cu 0. Și asta v-o spune o fostă premiantă, care nu putea concepe să treacă anul și să n-aibă coroniță. Acum, desisgur, când mă gândesc la anii respectivi, îmi dau seama că era o ambiție stupidă. Dar, cu siguranță, dacă s-ar fi dat vreun premiu pentru ambiție, eu l-aș fi luat pe primul. :)
În facultate nu se mai dau coronițe, dar se dau burse. „Burse de merit” care, dacă mă-ntrebați pe mine, de cele mai multe ori nu ajung la cine trebuie. Eu nu le-aș da celor cu media cea mai mare, ci celor care-și dovedesc pasiunea pentru domeniul pe care îl studiază. Inclusiv prin redactarea de lucrări de cercetare, separat de temele primite la seminar. Sau, bine, poate nu le-aș desființa pe celelalte, dar aș încuraja apariția unei noi categorii, care să-i încurajeze pe cei pasionați de domeniu, dar nu așa de pasionați de participarea la cursuri. Pentru că sunt mulți cei care nu cunosc numele teoriilor X, Y și Z, dar care le înțeleg foarte bine utilitatea și care deși n-ar „supraviețui” unui test grilă, ar putea să-ți vorbească ore întregi despre cum se regăsesc ele în viața de zi cu zi.
„Studentul anului” este un proiect gândit de o organizație studențească – VIP (Voluntari pentru Idei și Proiecte), probabil tot din nevoia de a premia ceva mai mult decât o medie mare. Este un proiect organizat la nivel național și premiază excelența în mediul universitar românesc în cinci domenii – categorii de concurs: Economie, Jurnalism și Comunicare, Medicină, Drept și Arhitectură. Se poate înscrie orice student din România, cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, înscris la cursurile de zi (buget sau taxă) ale unei facultăți de profil (fie ea de stat sau privată) aferentă celor cinci domenii ale competiției, iar înscrierea în competiție presupune completarea unui formular și rezolvarea unei „teme”, după cum urmează:
Arhitectură – „Reinventarea magazinului București într-un HUB urban”
Drept – „Schimbări legislative în sprijinul dezvoltării economice și sociale a României”
Economie – „Cauzele crizei economice”
Jurnalism și Comunicare – „Imaginea starului TV în contextul promovării de marcă”
Medicină – „Beneficiile utilizării medicamentelor generice”
Iar premiile… ei bine, să spunem că sunt ceva mai consistente ca bursele de merit. :) Și, pe lângă valoarea în bani (unde vorbim de aproximativ 3.000 E / categorie), marii câșigători se vor putea mândri și cu trofeul „Studentul anului” în vitrina părinților, iar participanții mai pot beneficia și de premii speciale. De exemplu, doi dintre finaliștii categoriei „Medicină” vor primi câte o invitație la Congresul European de Medicină de Urgența ce va avea loc în luna septembrie 2013 în Franța, invitații oferite de Dr. Raed Arafat.
Mai multe detalii vă invit să aflați direct de pe site-ul dedicat proiectului – studentulanului.ro. Țineți cont doar de faptul că înscrierile sunt deschise până pe 12 mai. Tic tac, tic tac… :)
Succes, spor la treabă și sper să ne vedem la gală!