o brătilă pe .ro

Despre conferințe, oameni și zei. PR Forum la cea de-a șaptea ediție.

Anul trecut, în mai, pe 10 mai exact, susțineam o prezentare în fața studenților prezenți la cea de-a patra ediție a târgului „PR & AD Fair”, un eveniment ce a găzduit și o serie de conferințe dedicate viitorilor comunicatori. Fusesem invitată datorită activității mele în cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!” și am ales să vorbesc despre primii pași spre o carieră în comunicare. Un discurs mai mult motivațional, căci nu sunt cel mai mare fan al slide-urilor multe și încărcate și, în plus, era o activitate extra-școlară, deci ce rost ar fi avut să țin o prelegere în stil academic?

Așa că am avut 7 slide-uri, dintre care unul cu titlul și unul cu mulțumirile pentru aplauze. Cu ideile din celelalte 5 mi-am dorit să plece oamenii acasă, căci în ultimii ani de mers pe la tot soiul de conferințe, mi-am dat seama că importantă nu e cantitatea, ci calitatea informației. Mai ales în contextul în care e dovedit că stăm foarte prost cu reținerea sa. Vezi „curba uitării” lui Ebbinghaus. În 20 de minute am rămas deja doar cu 60% din ce am ascultat și procentul tot scade până ajunge, într-o săptămână, la un 20% tras de păr. Iar peste notițele alea, hai să fim sinceri, adevărul e că sunt șanse mici să te mai uiți vreodată… Așa că am vrut ca în acel 20% să intre și cele 5 idei prezentate de mine. Ultima, și cea mai importantă în opinia mea, cred în continuare că ar trebui să fie reținută de oameni de toate vârstele, nu doar de studenți, și arăta așa:

Specialistii in PR NU SUNT ZEI

Trezirea! E o vorbă faină, din popor, pe care-mi place să o spun celor care se stresează în preajma celor cu mai multă experiență, mai mulți bani, mai multă frumusețe sau mai știu eu ce mai multă: pe budă suntem toți la fel! Și toți avem temeri, toți avem probleme și TOȚI AM ÎNCEPUT DE UNDEVA. Toți am fost mici, pe toți ne-au șters părinții la fund, toți avem temeri și, în final, toți o să murim. Iar până atunci, n-are niciun rost să fim nici aroganți, nici excesiv de rușinoși, căci niciunul dintre noi nu e vreo zeitate maximă. Ce trebuie să facem în continuare însă, chiar și după ce conștientizăm (și, unii dintre noi, fără să vrem ne și imaginăm…) că „pe budă suntem toți la fel”, este să ne respectăm unii pe ceilalți. Nu trebuie să ne fie teamă să abordăm, nu trebuie să ne fie teamă să întrebăm, nu trebuie să ne fie teamă să nu fim de acord. Singura regula ce trebuie respectată este cea a bunului simț. 

Dacă mă-ntrebați pe mine, ce e cu adevărat valoros la conferințe, pe lângă cele 20 de procente de informație cu care o să rămâneți –  care poate fi cu adevărat valoroasă sau nu, căci șansele sunt să reții mai degrabă slide-ul cu pisici, care să nu spună de fapt nimic nou sau relevant pentru activitatea ta – este ocazia de a interacționa cu oameni din domeniul vostru de activitate. Chit că e vorba de ceilalți participanți sau că e vorba de speakeri, de la toți puteți avea ce învăța și, mai mult decât atât, puteți lega relații care merg dincolo de un schimb de cărți de vizită. Așa am ajuns eu în Let’s Do It și așa am ajuns, ulterior, să susțin prezentarea de mai sus și să vorbesc fix despre asta. Am fost în locul potrivit, la momentul potrivit – la o conferință organizată de Manafu (Evensys), Green Conference, despre eco-responsabilitate. Am aflat că în sală se află niște oameni care vor să implementeze proiectul în România, habar n-aveam cine sunt, dar m-am dus și pur și simplu i-am abordat.  Apropo, Cristi, tare rău îmi pare că n-a mai existat și o a doua ediție Green Conference…

Săptămâna viitoare, mai exact pe 25 – 26 aprilie, se va desfășura cea de-a șaptea ediție PR Forum, în două zile de conferințe, seminarii intensive, workshop-uri interactive și o gală de premiere a celor mai buni specialiști din industrie. Mai multe informații cu privire la eveniment – program, speakeri, prezentări – puteți afla de pe site-ul dedicat, dar, cel mai important, nu uitați că specialiștii nu sunt zei. :) Vă recomand să mergeți, dar nu doar pentru a mai bifa un eveniment, cât stați cu nasul în smart phone sau în laptop, verificând mesajele de pe Facebook. Încercați să ascultați pe bune, ca să rămâneți cu cei mai valoroși 20%, și să interacționați, interacționați, interacționați!

Cu drag. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.