o brătilă pe .ro

11 – 17 martie – săptămâna „One World Romania”

Și iată că a mai trecut un an (da, iar nu am simțit când!) și festivalul meu preferat, One World Romania” – festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului – a ajuns la cea de-a 6-a ediție! :) Anul acesta va avea loc în perioada 11 – 17 martie și stă sub semnul karmei pozitive.

Ce ne-au pregătit organizatorii?

În primul rând, nu mai mult, nu mai puțin de 57 de filme, organizate în 8 secțiuni ce abordează subiecte ca statul de drept, propaganda și manipularea, discriminarea în toate formele ei, acceptarea persoanelor cu dizabilități și integrarea acestora în societate: „Ura dăunează grav sănătății”, „Diz/Abilități”, „Cine pe cine manipulează?!”, „Dreptul și strâmbul”, „Revoluție zi de zi”, „Romanul adolescentei”, „Teme speciale”, „Retrospectiva Jon Bang Carlsen”, dar și 35 de invitați, din 27 de țări. Proiecțiile vor fi difuzate în 5 cinematografe din București – Eforie, Corso, Union, Sala „Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român și Cinema Elvire Popesco, al Institutului Francez. Programul complet este afișat aici.

Evenimentul de deschidere are loc luni, de la ora 19:30, la Cinema Patria și debutează cu un concert susținut de copiii din comunitatea Rahova – Uranus, organizat cu sprijinul laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educație și Artă Activă. Filmul proiecției de deschidere este “Ce mica e lumea”, în regia lui Marcel Barrena, un documentar care spune povestea unui tânăr de 20 de ani, din Barcelona, care se hotărăște să plece spre Noua Zeelandă – 30.000 km, 200 zile, 20 de euro in buzunar, un scaun cu rotile și, cel mai important, multă, multă ambiție. Albert…

…iubește fericirea, libertatea, dragostea și… generozitatea străinilor. Nu e nimeni mai îndreptățit decât el să ne amintească faptul că accesibilizarea nu e doar o problemă de scări și rampe, ci și una care presupune schimbări masive de perspectivă.

– via http://oneworld.ro/

afis One World Romania

Cu ce vine în plus ediția de anul acesta?

Încă de la prima ediție, One World Romania a încurajat implicarea tinerilor în viața socială și exprimarea opiniilor acestora cu orice ocazie, motiv pentru care, toate proiecțiile din festival sunt urmate de discuții pe marginea filmelor. În plus, anul acesta, la Cinema Elvire Popesco, pentru fiecare dimineață a săptămânii următoare, OWR a pregătit proiecții pregătite special pentru liceeni și, pentru prima dată, unul dintre filmele proiectate în cadrul festivalului va primi un premiu, iar juriul este format din liceeni bucureșteni, atent selecționați în urma unei eseu liber pe care l-au trimis în luna februarie. Proiecții speciale urmate de dezbateri vor mai avea loc și în câteva facultăți din București: Academia de Studii Economice, Universitatea Româno-Americană și SNSPA. Toate detaliile legate de evenimentele conexe ale festivalului One World Romania, e găsiți aici.

Invitatul „cel mai special” de anul acesta este producătorul, autorul și psihologul Andy Glynne, câștigător al premiului BAFTA pentru film documentar, care vine la București pentru a susține un masterclass în cadrul căruia va vorbi publicului despre cele mai apreciate proiecte ale sale, despre documentarul de animație și, cel mai important, despre sănătatea mentală și metode de a aborda acest subiect prin intermediului documentarului. Masterclass-ul va avea loc joi, 14 martie, începand cu ora 12:00, la Centrul Ceh din București.

Nu în ultimul rând, tot o noutate o reprezintă și modul în care organizatorii vor să deschidă anul acesta apetitul românilor pentru film documentar. Pentru prima oară, aceștia organizează avanpremiera a 5 filme din selecția 2013 a festivalului, exclusiv în mediul online. Asta înseamnă că, în perioada 6-8 martie, puteți urmări gratuit, pe platforma DocAlliance Online Channel ,documentarele „The Reluctant Revolutionary”, „The Mayor”, „Forced Confessions”, „How to Invent Reality” și „Fortress.

Vă mai spun doar că One World Romania este festivalul meu de suflet, că îl iubesc din toți rărunchii și că îmi doresc tare mult să văd sălile pline la toate proiecțiile de anul acesta. Sper să contribuiți și voi. Pe luni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.