o brătilă pe .ro

Cu ce ne mai mândrim: premianții Atelierului de Responsabilitate Socială

Despre Atelierul de Responsabilitate Socială v-am mai povestit aici – când mi-am anunțat bucuria de a participa – și aici – când mi-am anunțat bucuria de a fi fost luată prin surprindere de cunoștințele și de implicarea pe plan social a elevilor din Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”. Nu exagerez când spun că m-am îndrăgostit de copiii aceștia cu care am lucrat timp de două săptămâni, pe care i-am încurajat, pe care i-am bătut la cap, pe care i-am susținut cât am putut de mult și alături de care m-am simțit extraordinar de în largul meu. Și, da, o să le spun în continuare „copii”, chit că, vă spun sincer, nu mi-a venit să cred că între mine și o parte din ei e o diferență de 10 ani (10!!!!!). Așa că lor o să le zicem copii ca să nu mă simt eu bătrână. :D

Ce nu am apucat să vă povestesc în articolele anterioare este că pe lângă cele două workshop-uri – primul despre implicare socială, voluntariat și reciclare, iar al doilea despre produse, servicii și consum responsabil – au fost organizate și două concursuri în ton cu tema fiecărui seminar. Primul a fost un concurs între cele trei licee implicate în proiect – Coșbuc, Viteazu și Cervantes -, iar miza a fost strângerea de cât mai multe puncte prin colectarea a cât mai multe materiale reciclabile din categoriile „hârtie”, „plastic” și „telefoane mobile”. Și acum vă rog să vă gândiți la telefonul acela vechi pe care îl țineți într-un colț de sertar, pe post de „amintire”, și apoi la faptul că liceenii mei au reușit să strângă, în două săptămâni, 67 de astfel de amintiri. Și, în plus, 193 de kg de hârtie și 7 kg de plastic. Iar ce e cu adevărat surprinzător este faptul că nu au luat Premiul I! Imaginați-vă acum că cei din Cervantes au reușit să colecteze nici mai mult, nici mai puțin de… 640 de kg de hârtie (!!!), 15 kg de plastic și 73 de telefoane mobile. Bravo, bravo, de trei ori bravo! :)

Al doilea concurs a fost însă și mai interesant, pentru că s-a lucrat în echipe de câte doi copii și cerința a fost propunerea unui proiect de produs responsabil. Și m-am bucurat și de aceasta dată – căci, nu-i așa, fiecare articol cu bucuria sa – pentru că am primit 7 proiecte, unul mai ingenios ca altul, iar 3 dintre ele au fost și premiate săptămâna trecută. Mai exact, am luat 3 premii din 4, so, once again, congratz coșbucieni! Și mie, pentru că v-am îndrumat așa frumos și m-am ținut de capul vostru să le trimiteți în ciuda faptului că a fost perioadă de teze și testări! :)) Vorba Ruxandrei – „cine stătea la 23:58 și ne spunea că mai avem 2 minute să trimitem proiectele”. Dar să trecem peste lauda de sine și să revenim la proiectele copiilor, căci aș vrea să vi le prezint pe toate, pe scurt, așa cum le-au descris chiar cei le-au făcut, ca să vă convingeți că am dreptate când vă spun că au fost minunați:

„Reciclursul şi recicluşa” – Jucării create din materiale reciclabile (hârtie, plastic), destinate persoanelor cu venituri limitate. Reciclursul este un urs de jucărie, destinat în principal băieţilor, iar recicluşa este o păpuşă destinată fetiţelor. Principiul pe baza căruia funcţionează acest proiect este trocul, nefiind necesară plata în bani. Persoanele nevoiaşe pot aduce materiale reciclabile (hârtie, plastic, aluminiu şi sticlă; cele din urmă colectându-se doar în vederea obţinerii profitului companiei, prin reciclare, ele nefiind folosite în fabricarea jucăriilor), urmând ca în schimbul acestora să primească un număr de jucării direct proporţional cu cantitatea de materiale reciclabile adusă. În plus, jucăriile nu vor fi ambalate, tocmai pentru a evita poluarea mediului.

Metoda de predare/invatare in „Cascada” – O “metoda de predare/invatare in cascada”, care ii ajuta psihic si moral pe elevii care provin din familii destramate, ei apucandu-se de consumul drogurilor si/sau al alcoolului, fiind partial intergrati in colectivitate si in societate. Cum functioneaza, practic, „cascada”? pasul 1: Profesorul le preda celor 3 elevi(“capitani de echipa”) despre functiile rimei intr-o poezie; pasul 2: Dupa ce acesti 3 elevi (“capitanii de echipa”) au inteles lectia respectiva, profesorul devine doar un supraveghetor pentru a se asigura ca urmatorii elevi vor fi invatati corect de catre “capitanii de echipa”, in asa fel incat ei sa aiba acelasi cod comunicativ (elevi cu aceleasi probleme de viata), neexistand diferente mari de varsta si totodata de mentalitati (acestia avand varste cuprinse intre 14 si 18 ani-> de la clasa a-IX-a pana la clasa a-XII-a).

Cufărul Loric (cuferele Lorice sunt singurele lucruri cu care unicii supravieţuitori de pe planeta Lorien au venit pe Terra, iar în interiorul lor au toate lucrurile preţioase care îi ajută în diferite situaţii) – „Cufărul Loric” este exact dulapiorul în stil american, de dimensiuni mai mici, pe care, mai devreme sau mai târziu de-a lungul anilor de şcoală, şi-l dorelte orice elev al cărui spate şi-ar dori să care măcar cu o carte în minus. Aceste dulăpioare vor fi confecţionate din carton reciclat, presat, care va fi îmbibat în timpul acestui proces cu o substanţă care îl va întări şi îl va menţine stabil.

editura Eco-Learning – Produsele noastre constituie in manuale si culegeri adresate elevilor tiparite pe hartie reciclata. Manualele primite de la scoala au un circuit de 4 ani, apoi acestea sunt prea uzate si se scot din circuit, in acest moment intervine editura noastra, la punctul sau de colecare a hartiei se primesc atat manualele uzate cat si caiete si alt tipuri de maculatura, in schimbul acestora scoala care comanda materiale educative noi primeste o reducere ce creste direct proportional cu cantitatea de maculatura adusa. Pe coperta fiecarui exemplar apare o prezentare e beneficilor reciclarii si locul punctelor de reciclare a altor materiale ( plastic, metal, etc). Aspectul nu este puctul cel mai important cand vorbim de manuale, scopul acestora fiind strict educativ, deci consideram ca hartia ecologica va fi foarte bine primita de elevi. Pretul produselor va fi unul ceva mai scazut pentru ca materia prima va fi procurata chiar de la consumatori.

EduOrange – EduOrange isi propune sa elimine manualele si caietele traditionale din viata elevilor si totodata, a profesorilor. EduOrange este un intreg sistem de operare care, folosit prin intermediul unei retele locale, va spori eficacitatea orelor. Acest produs va contine o “biblioteca virtuala” cu toate manualele, culegerile si alte carti recomandate de cadrele didactice dar si caiete. Astfel, elevii vor putea accesa cu ajutorul unui laptop sau al unei tablete, toate materialele necesare orelor de curs. Acest sistem de operare poate fi folosit in dual boot, avand astfel acces la el la orele de curs, iar in restul timpului avand acces la orice alt sistem de operare. (Windows, Linux, OSX pentru laptopuri, dar si Android sau IOS in cazul tabletelor)

Talktome – Este o aplicatie de telefon si foloseste la traducere. Daca eu sunt de natie franceza si dumneavoastra de alta natie, si eu nu stiu limba dumneavoastra si invers, folosim aceasta aplicatie. O pornim, va rog sa vorbiti, si imediat dupa ce incheiati discursul, aplicatia Talktome imi va traduce totul si asa voi intelege ce ati spus. Aceasta aplicatie functioneaza pe absolut orice telefon inafara de cel fix.

Beauty Core – gama de cosmetice pentru ingrijirea pielii dar si a dintilor, ce este formata din pachete promotionale care contin sampoane, geluri de dus, pasta de dinti, sapun, balsame si masti de par, lotiuni de corp, toate fiind facut pe baza de plante medicinale, extractele fiind % bio.

Elevi din Colegiul National Bilingv „George Coșbuc”

Așa că, dragii mei, veștile sunt bune. Generațiile mai mici nu sunt chiar așa cum se zvonește că ar fi și viitorul, zic eu, e pe mâini bune. Dar, ca de obicei, e important ca acești tineri să se găsească între ei și să-și dea seama că nu sunt singurii care vor să schimbe ceva. Căci, știți și voi, unde-s mulți puterea crește. Și, o dată cu ea, și încrederea în forțele proprii și în cei din jurul nostru. În poza de mai sus, o parte din cei pe care eu mă bazez – de la stânga la dreapta, să vii prezint: Diana, Eli, Alexandra, Bea, Ruxandra, Cati, Lucia, Vlad și Mihai.  :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.