Nu realizam ce inseamna viata unei persoane cu dizabilitati pana nu se afla intr-o astfel de situatie o persoana pe care o cunoastem. Sau pana nu suntem chiar noi cei care nu pot iesi din casa pentru ca bordurile nu sunt destul de joase sau pentru ca nu exista rampe de acces. Altfel, riscam sa avem impresia ca aceasta problema nu exista. De altfel, nu-i asa, militam pentru piste si borduri adaptate pentru biciclisti, dar uitam ca exista acei oameni care nu au nici macar posibilitatea de a se urca si a se da jos de pe bicicleta pentru a o urca pe trotuar.
Mesajul pe care vreau sa il transmit nu este, insa, unul negativ. Dupa cum nu este nici mesajul pe care vor sa-l transmita organizatorii Galei Persoanelor cu Dizabilitati. Ce se doreste, insa, este incurajarea celor care au o atitudine corecta fata de acesti oameni si inmultirea acestora de la an la an. Aducerea in atentia publicului, cu sau fara dizabilitati, a exemplelor pozitive.
Fata de anul trecut, lucrurile stau mai bine. Dar parca nu inde’ajuns. Si este important si este datoria noastra, ca oameni, ca parte a unei natiuni civilizate, sa militam pentru drepturile lor. Pentru libertatea lor, caci, de fapt, despre asta e vorba. Tema celei de-a treia editii a Galei Persoanelor cu dizabilitati este “Accesibilizati libertatea” si nu a fost aleasa intamplator. Organizatia Natiunilor Unite a desemnat 2012 ca fiind anul indepartarii barierelor pentru creearea unei societati incluzive si accesibile tuturor. Accesibilitatea nu se limiteaza la constructia unei rampe la intrare, dupa cum, oricum, persoane cu dizabilitati nu sunt doar cei ce isi traiesc viata intr-un scaun cu rotile, ci si cei care nu pot sa vada, cei care nu pot sa auda, cei care nu pot sa vorbeasca… Accesibilizarea, in adevaratul sens al cuvantului, permite persoanei cu dizabilitati sa se deplaseze independent pentru a primi servicii, daca este client, sau pentru a munci, daca este angajat. Mai avem mult, stim, pana in momentul in care vom putea spune ca totul este bine, dar este important ca pana atunci sa ii incurajam pe cei care au ales sa nu ignore.
Gala va invit sa o urmariti, de la cap la coada, azi, pe TVR 1, incepand cu ora 14:30. Prezentator este mult apreciatul Catalin Stefanescu, iar pe langa premiile ce se vor acorda si care fac cinste celor care in anul 2012 au avut, asa cum va spuneam, o atitudinea corecta fata de persoanele cu dizabilitati, va veti putea bucura si de o serie de momente artistice, sustine de persoane cu sau fara dizabilitati – Chris de Gall & Nor Zeatic, Lucia, Vali Racila, Alexandru Tomescu & Alexandru Marcas si deja celebra trupa de dans NO LIMIT.
Romania accesibila este o tara extrem de mica. Are dimensiunile unui lagar. Bucurestiul accesibil este de o mie de ori mai mic decat pe care-l cunoaste majoritatea oamenilor. In tara noastra exista oameni carora le e interzis sa se miste acolo unde si-ar dori. Ii tinem proptiti intr-un tar, ziditi intre borduri.
Iubiti libertatea? Atunci puneti umarul sa deschidem zidurile care ii izoleaza pe semenii nostri.
Mircea Toma
Iubiti libertatea?
Probabil nu o sa apuc in viata asta sa pot intra nici in magazinul alimentar din satul meu si nici in farmacie, si o sa fiu blestemat sa stau mereu in strada mult si bine pana cand cineva sanatos se indura sa-mi cumpere si mie ce am nevoie… dar macar am speranta ca viitoarele generatii vor prinde o vremea cand in RO se va respecta legea, pentru ca exista o lege care obliga patronii de magazine inca din 2008 sa aibe rampe, dar in RO si in satul meu nimeni nu respecta legea… Chiar nimeni !
Ideea e sa incercam sa atragem in mod constant atentia asupra acestor problemele, nu doar din cand in cand si in niciun caz doar o data pe an. Eu promit sa incerc sa va ajut cum pot eu mai bine. Hai sa facem un articol pe tema aceasta, vrei? Legat de faptul ca in orasul tau nimeni nu respecta legea respectiva.
Of, Oana, multumesc mult de ajutor !
Trebuie sa stii ca am avut proces cu primaria, si scrisori nenumarate la
prefectura Deva si nu s-a rezolvat nimic… Chiar nimic…
De fapt primarul din satul meu a facut la magazinul lui alimentar o rampa mobila
pentru carucioare… dar cu 5 cm mai ingusta decat latimea standard a unui carucior
ca sa fie sigur ca nu se poate folosi… Mai e mult pana departe… mult de tot !