o brătilă pe .ro

Monopoly is back in town!

Joia trecută am avut ocazia să fiu una dintre primele persoane din România care au jucat noua versiune a celebrului joc Monopoly – Monopoly Millionaire. Pentru mulți, mi-e clar, asta nu înseamnă nimic. Dar pentru mine, o împătimită a board game-urilor, a fost o minunăție, o onoare și o mare și sinceră bucurie. :)

Monopoly, sunt convinsă, ați jucat cu toții. Și cu siguranță ați avut un prieten sau ați fost chiar voi jucătorul acela care nu voia niciodată să facă schimburi sau cel care cerea de 10 ori mai mult decât valoarea inițială a unei acțiuni sau cel care voia neapărat să aibă toate gările. Și cu siguranță ați terminat forțat nu știu câte jocuri pentru că nu reușea nimeni să ajungă la monopol și ceasul indica deja peste trei ore de game play. Dar, nu-i așa, toate acestea sunt de fapt amintiri plăcute ce ne duc cu gândul la copilărie și lipsă de griji. Și sunt aceste jocuri cele care ne ajută de multe ori să evadăm în lumea de atunci. :)

Să nu te sperii prea tare, dar în Monopoly Millionaire nu mai sunt gări. Și nici utilities! Vestea bună, însă, este că o dată cu ele au dispărut și the dreaded „Income Tax” și „Luxury Tax”, ceea ce înseamnă că, în varianta nouă, tabla de joc are câte 8 căsuțe pe fiecare latură. Iar marea schimbare este că nu mai câștigă cel care reușește să obțină monopolul, ci cel care ajunge primul la un milion. Ceea ce înseamnă că jocul durează mult mai puțin și este, în același timp, mult mai antrenant. Media de timp a ultimelor jocuri jucate de mine – căci, da, de când am făcut rost de el am tot jucat – este de aproximativ 40 de minute.

pioni monopoly millionaireS-au schimbat și pionii de joc și, deși le voi duce dorul pieselor de metal, am prins deja drag de noile piese, care vin acum în patru variante, fiecare cu posibilitatea de avansare la un pion de nivel superior. Mai exact, avem avionașul de hârtie (cel cu care, evident, am ales să și joc de fiecare dată, căci mă leagă de pasiunea mea pentru origami) care se ajunge la nivelul 5 să fie un Boeing în toată firea, tricicleta, mașinuța de jucărie și bărcuța de lemn. Nivelul superior înseamnă automat mai multe șanse de a câștiga mai mulți bani, căci, în Monopoly Millionaire, „șansa e mult mai șansă”. Mai exact, cartonaștele de „șansă” s-au transformat și depind acum și de norocul pe care îl ai la dat cu zarul, nu doar de cum au fost amestecate cartonașele. :)

Încă un spoiler și gata, căci, oricât de mult aș vrea să vă povestesc, știu că plăcerea de a juca un board game nou stă și în al descoperi pas cu pas. Deși am fost inițial dezamăgită de faptul că jocul este în limba română – și nu săriți pe mine, știu că suntem români, dar Monopoly tot are un farmec aparte când ai Boardwalk și Parkplace față de București și Cluj… – am descoperit că acțiunile au denumiri chiar simpatice, precum „Valea Prosperității” – noul corespondent al Park Place sau „Insula Paradisului” – noul corespondent al Boardwalk. Pe restul, alături de celalalte noi caracteristici alte jocului, vă las, așa cum spuneam, să le descoperiți singuri. Cert e că jocul e distractiv, antrenant și chiar merită să-l încercați, chit că Monopoly-ul clasic, e clar, va avea mereu farmecul său aparte. :)

Let the game begin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.