o brătilă pe .ro

Leapșa Voluntariatului

Am primit o leapșă. A Voluntariatului. Am răspuns :)

Prima asociatie/fundatie din Romania care iti vine in minte cand te gandesti la voluntariat este: proiectul “Let’s Do It, Romania!” :)

Dar companie care sprijina voluntariatul? Petrom

Persoana publica din Romania care reprezinta cel mai bine voluntariatul este: Liana Buzea

Daca voluntariatul ar fi o culoare, atunci ar fi: Verde :)

Daca voluntariatul ar fi un sentiment, atunci ar fi: Bucurie

Te-ai implicat in vreun proiect de voluntariat anul asta? Daca da, care? M-am implicat în mai multe, dar cel mai recent și mai mare este proiectul Big Build, al Habitat For Humanity Romania. Acțiuni mici încerc să fac mai des și, de exemplu, acum două weekenduri am fost cu echipa de voluntari ai Editurii ALL să îi învăț origami pe copii de la Policy Center for Roma and Minorities. :) A fost minunat, desigur. Cu multă bucurie. :) Și ce e cu adevărat special e că bucuria respectivă nu o trăiești numai tu, ci se vede și în ochii celor pe care îi ajuți / înveți.

De ce te-ai implicat? Ce te-a facut sa fii acolo? Motive egoiste, desigur. Îmi place să ajut. :) Simt că este într-un fel datoria mea să ajut atunci când pot, așa că o fac și în final toată lumea e fericită. :) Îmi oferă satisfacție. 

Ce ai schimba la experienta avuta acolo? În ceea ce privește proiectul Big Build, singura părere de rău pe care o am este că aș fi vrut să fac, fizic, mai mult. Să contribui mai mult la construirea caselor. Mi-e clar că din pricina faptului că nu am fost acolo în calitate de ”Oana” și atât, ci în calitate de ”Oana Brătilă, blogger”, am fost oarecum menajați, sarcinile erau deja acoperite de cei care se aflau acolo de la început și noi am ajutat doar pe ici, pe colo, pe unde mai era nevoie de o mână sau de un picior. :) Dar, la sfârșitul zilei, important este că proiectul a fost finalizat și că toate sunt la locul lor. Poate în cazul unora nu a fost ego-ul hrănit îndeajuns de mult, dar nu despre asta e vorba sau cel puțin nu ar trebui să fie. 

Cum putem motiva romanii sa se implice mai mult in activitati de voluntariat? Făcându-i conștienți de impactul pe care îl are implicarea lor, atât la nivel personal, cât și la nivelul întregii societății. Explicându-le că schimbarea vine doar dacă fiecare dintre noi contribuie, cu oricât de puțin, la ea. Și, cel mai important, prezentându-le, personalizat, avantajele directe pe care le pot avea participând la o acțiune / un proiect de voluntariat, fie că e vorba de experiență și un CV mai bogat sau de posibilitatea de a cunoaște oameni noi și de a închega relații cu persoane la care nu te gândeai că vei putea ajunge vreodată.

Titlul unei campanii nationale cool de promovare a voluntariatului ar fi: „Explorează-ți egoismul” – află ce poate face voluntariatul pentru tine, nu tu pentru voluntariat :)

PS: Pe 12 decembrie are loc Gala Națională a Voluntarilor, un proiect la Federației VOLUM, iar nominalizări se mai pot face până pe 14 noiembrie, ora 12:00

PPS: Leapșa merge mai departe la Valentina, Ana, Anamaria, MonicaMake și oricine mai are blog și drag de voluntariat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.