o brătilă pe .ro

Atelierul de responsabilitate socială

De liceul „George Coșbuc” mă leagă multe amintiri plăcute, chit că eu am terminat Sava – liceul acela plini de intelectuali, despre care se zvonea că e plin de fițe. Plin de fițe nu a fost, cel puțin nu în clasa mea, dar deștepți eram, de ce să vă mint. Și frumoși, desigur… Majoritatea colegilor mei de generală au optat însă pentru Coșbuc, așa că aveam foarte mulți prieteni pe acolo și treceam prin vizită destul de des. Prima mea ieșire din țară are și ea legătură cu Coșbucul și se datorează domnului profesor Andrei – unul din cei mai mișto oameni pe care i-am cunoscut – și taberelor pe care niciun elev din Coșbuc nu ar trebui să le rateze. Turul liceului l-am făcut însă când pregăteam cu Laura proiectul vieții noastre, prima tentativă de antreprenoriat – acel film cu liceeni despre care v-am mai povestit cu alte ocazii – și reușisem să obținem o aprobare de la Minister pentru a face un sondaj într-o serie de licee din București. Că doar eram profi, și știam că mai întâi trebuie să facem research și să sondăm piața. Mie mi-au revenit Coșbucul și Madgearul. Acum, la 10 ani distanță, Coșbucul se află iar în ograda mea și de săptămâna viitoare mă voi afla și eu în ograda lui, cu ocazia Atelierului de responsabilitate socială. :)

Atelierul de Responsabilitate Socială” este un proiect Orange, în parteneriat cu ARC (Asociația pentru Relații Comunitare), ce va debuta săptămâna viitoare, cu o ediție pilot în trei licee din București – Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”. În forma actuală, proiectul presupune două workshopuri pe teme de responsabilitate socială, pentru a vedea care este interesul elevilor pentru tema aceasta și, în același timp, în funcție de caz, pentru a-l trezi, dezvolta și încuraja. La workshop-urile, ținute de reprezentați ai ARC vor putea participa câte 20 de elevi din fiecare dintre cele trei licee. Participarea funcționează pe principiul „de bunăvoie și nesilit de nimeni”, nu se dau note de 10 la mate și nici scutiri la chimie, DAR fiecare workshop se va încheia cu câte o provocare și premii despre care încă nu am voie să vă povestesc! :D Tema primului workshop va ingloba reciclarea și voluntariatul, iar în cadrul celui de-al doilea se va discuta despre produse, servicii și consum responsabil.

Mai multe detalii cu privire la workshop-uri vă voi oferi în săptămânile următoare, dar ce e important de reținut este că voi fi și eu acolo! :)) Îi voi susține pe elevii din Coșbuc și sunt convinsă că la sfârșitul celor două săptămâni de proiect voi scoate din ei cei mai responsabili tineri. Mark my words! În proiecte făcute de mântuială știți că nu mă implic, dar am convingerea că cei care vor participa la aceste workshop-uri, tocmai pentru că nu este nimic impus, sunt tineri care chiar își doresc să afle mai multe despre modul în care se pot implica activ în societate și care pot deveni ulterior ambasadori în cadrul liceelor din care fac parte. Ambasadori ai responsabilității sociale – un termen care poate nu e cool, dar care definește ceva ce pe mine a reușit să mă fascineze încă de la primul proiect social în care am fost implicată – Let’s Do It, Romania!. Am promis atunci că o să fac tot posibilul să îi molipsesc și pe ceilalți. Și unde circulă cel mai mult răcelile de la unul la celălalt, dacă nu în școli și licee? :)) * o comparație poate nu tocmai potrivită, dar mă bazez pe finul vostru simț al umorului

Last, but not least, mai trebuie menționat faptul că proiectul beneficiază și de o pagină de FB, administrată de cei de la ARC, dedicată responsabilității sociale și adresată cu precădere tot elevilor, indiferent, desigur, de liceul din care fac parte: https://www.facebook.com/Atelierulderesponsabilitatesociala. Este la început, abia ce a luat naștere cu o zi în urmă, dar sunt convinsă că va crește frumos și responsabil, „într-o săptămână cât altele în 7”. :)

Acestea fiind spuse… Coșbuc, păzea, că vin!

1 CommentLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.