o brătilă pe .ro

Gelato Mio – un motiv în plus să zâmbești :)

Înghețata, și asta n-o poate nega nimeni, este cu siguranță una dintre micile bucurii alte vieții, chit că unii o preferă de vanilie, alții o preferă de ciocolată, unii o preferă pe băț, iar alții o preferă la cornet. O mâncăm când suntem veseli, o mâncăm când suntem triști (pe canapea, direct din cutie, cu cea mai mare lingură pe care o avem, în timp ce ne uităm la o comedie romantică – isn’t this a clichee, or what?), o mâncă și cei mari, o mănâncă și cei mici.

Acest articol nu este însă despre înghețată. Acest articol este despre gelato. Despre gelato autentică, făcută în România, cu lapte de la fermă, fructe de la piață și pasiune de la cei care pun toate ingredientele la un loc. Se întâmplă în Centrul Vechi, pe Șelari, într-un locșor viu colorat unde gălăgia celorlalte terase pare că nu poate să ajungă. Un locșor cu scaune verzi, galbene și roșii, cu lămpi făcute din ghivece de flori și cu zeci de feluri de arome. Gelato e parfumată și poți să îi simți gustul doar mirosind-o – mere de Voinești, lămâie, rodie, căpșune…

Prima dată când am ajuns la Gelato Mio, căci așa se numește minunea de pe Șelari 17, am fost întâmpinate de un domn cu un entuziasm molipsitor. Părea că ar fi putut să vorbească despre gelato ore în șir fără vreun moment de pauză, în timp ce nouă ne tot pasa lingurițe peste lingurițe cu varii tipuri de arome, zicea el, „spre degustare”. Țin minte că n-am avut curaj să o încerc pe cea de halva și îmi pare rău chiar și azi, căci nu am mai prins-o de atunci și Iulia a insistat să-mi tot spună cât de bună a fost. La plecare am mai primit câte o lingură din partea casei – abia ce fusese scoasă din „cuptor” cea de fistic și era inacceptabil să nu o încercăm și pe aceea. Să spun că a fost delicioasă este prea puțin.

Am aflat abia peste câteva săptămâni că domnul entuziast era proprietarul și că fisticul este testul de foc atunci când vrei să testezi calitatea unei gelaterii. S-a întâmplat în aceeași zi în care am avut ocazia să intru în laborator – acea cameră magică din care George intra cu fructe și ieșea cu gelato. Mă așteptam să găsesc spiriduși, elfi și gnomi la un loc, meșterind în ritm vioi, pe melodii bune de ascultat de Crăciun. Am dat în schimb peste un mixer „de valoarea unui VW Golf” – căci George a lucrat cu mașini înainte să-și dea seama ce și-ar dori cu adevărat să facă – gelato! -, o mașină de făcut gelato (I want one of those at home!) și un congelator de țșpe mii de ori mai puternic decât „un congelator obișnuit”. Aparent sec, e o adevărată plăcere să vezi cum murele se transformă în gelato de mure, cum lămâile se tranformă în gelato de lămâie, cum cireșele se transformă în gelato de cirește. Cu accent pe „de”, căci principala calitate a gelato este că nu conține arome artificiale sau coloranți. Nici nu mai zic de conservanți sau alte bălării și este singurul tip de înghețată fără emulgatori. Are doar 9% aer (în comparație cu cea de la dozator, care poate ajunge la 60%), iar restul sunt ingrediente naturale. Și partea cea mai bună este că poate fi făcută din orice – de la halva, la baclava. :)

Chit că vine toamna, Gelato Mio o să fie deschis. Chiar și la iarnă, căci asemenea unui ceai cald recomandat vara pentru răcorire, gelato se recomandă iarna pentru încălzire. De altfel, am aflat tot atunci, înghețata se consumă cel mai mult în țările unde temperaturile sunt scăzute. Știu, nu suntem obișnuiți cu așa ceva, dar ar fi păcat să nu încercăm. Pe mine cel puțin m-au cucerit și entuziasmul acela molipsitor de care v-am povestit la început, cred că s-a văzut inclusiv în postul ăsta lung. Căci acum aș putea vorbi și eu la nesfârșit despre gelato și o fac de fiecare dată când mă întâlnesc cu prieteni care încă nu au prins „microbul”.

Iar dacă eu nu am fost destul de convingătoare, vă invit să încercați gelato de fistic… ;)

1 CommentLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.