o brătilă pe .ro

Recomandări de non-weekend

Marți, a.k.a. mâine, continuă seria de cinci proiecții ale producției „Women, War & Peace”. Săptămâna trecută am văzut „I Came to Testify”, povestea impresionantă a șaisprezece femei de origine bosniacă ce, în timpul războaielor din fosta Iugoslovie, au fost supuse unui tratament inuman, fiind violate în mod repetat de către reprezentanți ai forțelor sârbe. Curajul lor de a depune mărturie și, practic, de a retrăi toate acele momente de coșmar, a contribuit semnificativ la stabilirea unor noi legi internaționale privind violența sexuală în timpul unui conflict – până în acel moment (și vorbim de anii ’90!) neexistând reglementări de acest tip. Coincidență (sau mai degrabă nu), cele care s-au implicat în mod direct și au judecat acest caz au fost tot femei.

Mâine va fi proiectat al doilea episod al seriei,

„Pray the Devil Back to Hell”, o poveste impresionantă a femeilor din Liberia care au luat atitudine și au pus presiune pe dictatorul Charles Taylor și pe liderii rebelilor chiar în mijlocul războiului civil. Acțiunea lor a fost un success reușind să aducă pacea în Liberia în anul 2003.

Proiecția se va face în premieră în România, începând cu ora 20:00, la Centrul Public al Fundației Soros, din Căderea Bastiliei 33. Durează 50 de minute și intrarea este liberă.

Tot mâine seară, la extrema opusă documentarelor pline de violență, se țin „războaie” pe mesele de joc. Mai exact, începând cu ora 19:00, la Storage Room Cafe (Smârdan 35), avem un campionat de boardgames sponsorizat de cei de la Lay’s.

Știți deja că eu sunt un mare fan al boardgames-urilor, așa că sper să ne vedem acolo, fie că treceți înainte sau după film. O să fie și jocuri, și chipsuri, și premii și cu siguranță o să fie și multă voie bună. :)

Pe mâine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.