o brătilă pe .ro

Mi-e rușine de rușinea lor

Să fie cam jumătate de an de când am traversat Basarabia și m-am mutat astfel în sectorul 3. Buletinul e însă tot pe adresa veche, așa că de fapt și de drept eu tot în sectorul 2 am domiciliul și, deci, dreptul la vot acolo va fi exercitat. Pentru că, recunosc, eu fac parte din omuleții care se agită și susțin că votul lor contează. Și-acuma, zău, de ce ar conta mai puțin ca votul concetățenilor care și-l vând pe o găleată portocalie, o brichetă roșie sau o pelerină galbenă de ploaie?

La fel de interesant, fac parte și din gașca celor care citesc pliantele primite în căsuța poștală. Desigur, nu am pus pe raft felicitarea de Paște de la Sulfina Barbu, dar am citit urarea și abia apoi am aruncat-o la gunoi. La coșul de gunoi plasat strategic fix lângă căsuțe.

Zilele trecute mi-a atras în mod deosebit atenția un fluturaș cu domnul primar Liviu Negoiță. Arăta la fel ca grandiosul banner plasat în fața intrării în parcul A.I. Cuza, banner pe care îl văd zilnic și al cărui mesaj, inevitabil, am ajuns să îl știu „pe de rost” – Continuăm împreună pentru sectorul 3!. Nu că ar fi greu de reținut, dar printre atâtea afișe electorale, fiecare cu jocul său de cuvinte (vezi dovezile de creativitate de tipul  „primar DEvotat”), ce devine greu este să reușești să asociezi omul cu mesajul. Pentru domnul Negoiță L., nutresc însă niște sentimente de profund dezgust de câteva săptămâni încoace, de când s-a apucat de clasicele reasfaltări și schimbări de borduri înainte de alegeri (borduri de altfel perfect în regulă, înlocuite acum de borduri anti-bicicliști), așa că i-am acordat o atenție deosebită. Spre deosebire de un banner, fluturașul vine mereu la pachet cu informații suplimentare și chiar eram curioasă să aflu cu ce se laudă domnul Negoiță (L.), așa că l-am luat și l-am dus chiar în casă spre a fi analizat cum se cuvine.

Acasă, stupoare! Fluturașul era cu Negoiță, era semnat de Negoiță, dar cu siguranță nu fusese trimis de Negoiță. Liviu Negoiță, care se lăuda cu realizările sale în ultimii 8 ani – o vilă, o mașină, niște favoruri pentru nașul Videanu… wait, what?

Și, desigur, eu, în calitatea mea de cetățean cinstit, m-am întrebat: este legal să faci asta? Evident că nu e. Se poate afla cine a făcut asta și, deci, pot fi oamenii responsabili pentru această acțiune trași la răspundere? Cu greu.

Și uite-așa te trezești tu, cetățeanul hotărât să-și exercite dreptul la vot, pus în situația de a alege între oameni care fură și oameni cărora li se rupe de lege atât timp cât există variante în care o pot fenta.

Cât despre voi, cei care ați gândit minunata campanie – nu știu cine sunteți, dar vă spun sincer: mi-e mie rușine de rușinea voastră.

2 CommentsLeave a comment

  • Draga mea, dar abia anul acesta ai vazut aceasta practica? La alegerile trecute am fost bombardata de anti-campanii. Majoritatea agramate… Eu taman ce am terminat cu birocratia si sunt oficial cetatean al jdetului Ilfov. Si cum blocurile alea sunt in mijlocul campului… ioc! fluturasi. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.