Știți senzația aceea de parcă te paște infarctul în momentul în care jucătorii echipei pe care o susții se pregătesc să execute lovituri de la 11m? Adrenalina crește, inima bate puternic și parcă te încearcă și un ușor sentiment de teamă. La mine se manifestă atât de intens încât de multe ori nu sunt în stare să mă uit. Desigur, nu e viața mea în joc (nici măcar viața lor, că doar nu o să ajungă Ramos la sapă de lemn din pricina „degajării” din semifinala CL), dar inexplicabilul fenomen, pe cât e de inexplicabil, pe atât e de real. Și zău, să nu-mi spuneți că mi se întâmpla numai mine, că nu vă cred!
Am trăit aceleași sentimente aseară, în Flair Angel, barul unei agenții de barmani de care probabil ați auzit anul trecut, când unul dintre membrii săi, Luca Valentin, campion național la bartending, a ajuns în finala primei ediții ”Românii au Talent”. Mi-a plăcut show-ul, dar în momentul în care între tine și reprezentație nu se mai află decât barul, starea de spirit e cu totul alta. Cu totul. Prin asta am trecut eu ieri, când Ionuț, vicecampionul național, s-a jucat cu sticlele la mai puțin de 2m de mine și m-am simțit de parcă m-aș fi uitat la loviturile acelea de departajare de care vă spuneam mai devreme. Știam că nu am ce să pățesc, dar îmi doream atât de mult să iasă totul perfect, încât devenisem una cu Ionuț și tresăream la fiecare mișcare mai complicată. Mă băgasem cu totul în scaun și instinctul mă îndemna să mă uit în altă parte, doar-doar să nu văd cum se sparge sticla de podea. A ieșit perfect. Eu am reușit să văd spectacolul cap – coadă și la final chiar l-am aplaudat din tot sufletul pe Ionuț, acest băiat a cărui formulă magică o știți deja: o picătură de talent și multă, multă muncă.
De Flair Angel nu știu foarte mulți oameni, dar exact asta și-au și dorit băieții. Nu au vrut să fie „încă un bar din Centrul Vechi” în care aterizezi din întâmplare ca să vei o cola sau o „șurubelniță”, ci acel loc în care te duci special pentru întreaga experiență cu care vine la pachet un cocktail bine făcut. Flair Angel e pentru „les connaisseurs”. Iar dacă Ionuț a fost responsabil cu spectacolul, de povestit s-a ocupat Marius. Și a povestit și a tot povestit aproape două ore pline, timp în care noi ne uitam tot la Ionuț și cocktail-urile pe care le prepara spre a fi degustate. Vedeta serii a fost Amarula, un lichior asemănător ca aromă și consistență, cremei de whiskey. De așteptat, de altfel, din moment ce al doilea ingredient de bază este laptele. Primul este fructul marula, originar din Africa de Sud, un soi de „plăcere vinovată” (ca să rămânem în registrul „Românii au Talent) al elefanților și babuinilor care au ocazia să experimenteze starea de ebrietate în mediul lor natural (aici aveți și dovada). Toate ingredientele din Amarula nu se cunosc, rețeta fiind păstrată secretă, dar ce e sigur e că e 100% naturală, fără conservanți, potențiatori de aromă sau alte bălării. Mie cel mai mult mi-a plăcut simplă, dar e gustoasă și în combinații ce conțin cafea, rom sau lichior de mandarine.
Marius nu a vorbit doar mult, ci și cu pasiune, iar mie mi-au rămas bine întipărite în minte câteva idei, bune de dezbătut la un pahar de… eau du vie? ;)
– cocktail este un termen folosit, în majoritatea cazuilor, greșit. la origine, acesta însemna „spirit, water, bitter, sugar”;
– data viitoare când o să vreți un pahar plin cu gheață, gândiți-vă că șansele ca apa respectivă să fie apă plată sunt foarte mici; în plus, în majoritatea barurilor gheața este de tip „moale” – spre deosebire de cea transparentă, care se obține la -15 grade, este lipicioasă și se topește foarte greu -, astfel încât ceea ce veți avea în pahar într-un timp foarte scurt va fi echivalentul unei combinații de apă de la robinet cu alcool;
– în România exista un singur exemplar de Courvoisier Napoleon X.O. Imperial Cognac, iar sticla nu a fost încă deschisă; deloc surprinzător dacă ne gândim la faptul că 50 de ml. costă 1200 de lei;
– știți cum toarnă unii barmani „la liber”, fără să măsoare cantitatea de alcool și mai mereu te simți furat? ei bine, în U.K. ai voie să folosești tehnica „free pouring” numai dacă ești atestat să faci asta, fiind o chestiune controlată de Ministerul Muncii. Chapeau!
PS: felicitari lui Valentin Luca pentru spectacolul din seara aceasta de la Românii au Talent! :)