o brătilă pe .ro

Începe festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului

Să nu vă faceți planuri pentru săptămâna viitoare întrucât începe a 5-a ediție a One World Romania, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, ce va avea loc în București în perioada 13-18 martie.

De prima ediție am aflat prea târziu, dar începând cu următorul an am devenit spectator fidel și am încercat să ajung la cât mai multe proiecții pe baza unui program personalizat pe care mi-l cream cu răbdare și meticulozitate cu o săptămâna în avans. În plus, am încercat să mai ofer câte o mâna de ajutor pe oriunde mai era nevoie, de la promovare, la traduceri de sinopsisuri și subtitrări. Iar asta în condițiile în care timpul meu era deja limitat de voluntariatul pentru LDIR și Lecturi Urbane și de facultate sau de jobul pe care-l aveam la vremea respectivă. Și nu spun toate acestea ca să mă laud pe mine, ci ca să laud un festival care a reușit în fiecare an să mă facă să îi dedic o săptămâna întreagă fără să pun vreun pic la îndoială decizia mea de a pune pe loc secund orice alte activități.

Și nici măcar nu sunt o cinefilă, dar când vine vorba de documentare și mai ales de documentare dedicate drepturilor omului, perspectiva se schimbă radical. La fel cum se schimbă după fiecare proiecție care înfățișează o bucată de lume așa cum este ea de fapt, nu așa cum ți-o imaginai tu a fi. Ediția de anul acesta a fost construită în jurul conceptului de „Filme brici”, cu convingerea că un documentar bun ne ascute privirea și este capabil să toace mărunt multe preconcepții.

Concurs! :)

Avem 50 de documentare grupate în 10 categorii și le găsiți pe toate, de la A la Z, aici. Eu pun la bătaie două abonamente de 5 intrări (nenominale), care includ și catalogul festivalului, dacă îmi spuneți care vi se pare că sunt cea mai interesantă secțiune și cel mai interesant film documentar din cadrul festivalului de anul acesta. Mai jos, în comentarii, și lăsăm lista deschisă până luni la ora 15:00 când facem tragerea la sorți.

Susținere! :)

Dacă vreți și voi să susțineți acest minunat festival, o puteți face și printr-un banner afișat pe blogul/site-ul vostru. Aici aveți varianta de 300×250 px și aici pe cea de 728×90.

În plus, se caută voluntari pentru expoziția foto ambulantă „Revoluții globale și mișcări occupy”. Mai multe detalii aici.

Ne vedem la film!

Exista cate un mic dictator in fiecare dintre noi; abuzurile sau discriminarea la scara mica sunt probleme mari care trebuie sa fie expuse si discutate. Copiii si batranii sunt victime sigure in multe parti ale lumii. La fel si refugiatii. Ca orice societate, multe familii au rufele lor murdare care – pana la urma – trebuie curatate. Filmele din cele 3 sectiuni intimiste asta si fac: spala in public traume, exhiba conflicte ascunse, ne fac sa radem sau sa plangem in fata spectacolului cresterii si descresterii oamenilor.

Va invitam sa fiti spectatorii unor filme, dezbateri si actiuni care va transporta prin lume. Pregatiti-va pentru o calatorie extraordinara. Vor fi multe de explorat, discutat si luat acasa.

Later edit: în cadrul concursului am avut 12 persoane  înscrise, după cum urmează:

1. Ana Marica | 2. Butterfly | 3.Simone | 4. Bianca | 5. Ana D | 6. Laura | 7. Alexandra | 8. CezarV | 9. Brandusa | 10. Ghazaleh | 11. Ionuț Maxim | 12. Iarina

Pentru că au fost mai mult de 10 persoane interesate am hotărât să mai suplimentez premiile cu încă un abonament de 5 intrări, iar câștigătorii, selectați prin random.org, sunt:

1. Ana Marica

8. CezarV

9. Brandusa

16 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.