Dacă mă-ntrebați pe mine, există trei tipuri de medici: cei care au ales să facă medicina gândindu-se la bani, cei care au ales să facă medicina gândindu-se la oameni și cei care au ales să facă medicina gândindu-se la medicină. Desigur, în fiecare medic aceste caracteristici se găsesc în proporții mai mici sau mai mari și chiar e bine să fie prezente toate trei. Banii au și ei rolul lor motivator, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun atât timp cât banii nu devin scopul principal. Dacă mă-ntrebați tot pe mine, formula cea mai potrivita în cazul unui medic ar trebui să fie: 60% medicina 30% oameni 10% bani. Aproximativ.
Shadia Ateia este la fel de tânără ca și clinica pe care o conduce. MEDAS Feminis sărbătorește primul an abia acum, undeva prin mai. Shadia are doar 27 și nu este exclusiv managerul MEDAS Feminis, ci și medic rezident la Spitalul Giulești. Face parte dintr-o familie aflată la a treia generație de medici și mi-am dat seama, după ce am discutat mai bine de o oră cu ea, că face parte dintre cei care pun pe primul loc medicina și calitatea serviciilor oferite. Nu este managerul clasic, orientat spre rezultate de ordin economic, cu spirit afaceristic în sânge, ci făcând la rândul ei parte din sistemul medical reușește să vadă dincolo de cifre.
E clar și nu ne ascundem după deget: nu toți își permit să apeleze la clinici private. Dar personal îmi doresc să am siguranța că atunci când investesc într-o astfel de clinică, serviciile medicale să fie de cea mai bună calitate. Pentru că, din păcate, numai eu am trecut prin atât de multe experiențe neplăcute încât îmi este foarte greu să mai trec cu încredere pragul vreunei clinici, fie ea de stat sau privată.
Am întrebat-o pe Shadia ce părere are despre medicii care nu știu cum să comunice cu pacienții. Mi-am adus aminte nu numai de o experiență personală – o doctoriță care acum 5 ani mi-a zis că trebuie să mă grăbesc să fac copii, drept pentru care am ieșit din clinică plângând în hohote și nu am mai trecut niciodată pe la ea – , ci și de un participant la nu mai știu ce show de schimbare de look. Personajul mai avea câțiva dinți în gură (și pe aceia stricați) din pricina faptului că fusese cu câțiva ani în urmă la dentist și medicul respectiv a reacționat la modul „vai de mine, ce e în gura ta!”. Așa că s-a speriat și ulterior a preferat să ignore problemele. Shadia mi-a spus că se face o selecție naturală. Că medicii care nu știu cum să comunice, rămân fără pacienți. Și are dreptate. Dacă în cazul învățământului de multe ori nu prea ai de ales și trebuie să suporți un profesor fără har pedagogic, medicul ți-l poți schimba oricând. Important este să însă faptul că și un singur contact cu astfel de medici poate influența semnificativ starea de spirit a unui pacient mai sensibil. Așa că am ajuns să discutăm despre importantul proces de selecție.
Shadia pare a fi o adevărată doamnă de fier. Jură că nu a luat niciodată șpagă și, printre altele, ea ține toate interviurile cu medicii ce doresc să aplice pentru un loc de muncă în cadrul MEDAS Feminis și abia apoi intră pe fir și HR-ul. Mi-a spus că o interesează foarte mult nu numai greutatea CV-ului, ci și cum e persoana în calitatea ei/lui de om. Și trebuie să existe „chimie”. Selecția este așadar una drastică și ulterior se mențin aceleași standarde ridicate.
Și mi-a mai plăcut ceva la Ateia: faptul că deși în cadrul clinicii este manager, nu a folosit niciodată termentul de „client”. Și am aflat cu ocazia aceasta și că echivalentului „clientelei” este „pacientura”. :)
MEDAS Feminis nu este numai o clinică privată, ci și o clinică specializată în medicină „Materno-Fetală”. Am apreciat în mod special curățenia, personalul amabil și chiar și scaunele colorate care te fac să te simți mai puțin „ca la doctor” și mai mult într-un spațiu prietenos. În plus, televizorul din holul de așteptare este mereu pe Zen.tv. :)
Și să nu uit! Am testat adresa de email a celor de la MEDAS și cineva chiar mi-a răspuns în două zile. Și am trimis întrebarea de pe adresa lui Alex ca să nu existe suspiciuni cum că eu aș fi favorizată. :) Așa că felicitări sincere!
Problema apare atunci cand medici facand medicina pentru oameni se transforma in medici facand medicina pentru bani, si vad doar bani in fata lor, fara sa se gandeasca si la urmari … :)