o brătilă pe .ro

Ce trebuie să știi înainte să mergi să donezi sânge

Mănâncă ceva înainte să donezi!

Foarte mulți potențiali donatori sunt refuzați pentru că nu mănâncă nimic înainte și au tensiunea scăzută. Lucrul acesta se întâmplă de cele mai multe ori din pricina asocierii greșite a donării de sânge cu recoltarea pentru analize. E adevărat, nu trebuie să mănânci gras, dar e musai să mânânci ceva.

Ceilalți nu trec de „etapa chestionarului” și pentru că nu am găsit nicăieri celebrul chestionar, ultima dată am luat un exemplar în plus spre a-l scana și da mai departe. Îl găsiți mai jos cu tot cu verso, pagina ce conține informațiile puse la dispoziție de centrul de transfuzie.

E important să fii cât mai bine informat pentru că un prim refuz reprezintă și el o sursă de descurajare.

Uită-te din timp pe chestionarul pre-donare

Pentru a putea dona, trebuie:

să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani
să ai greutatea de peste 50 de Kg
să ai pulsul regulat, între 60 și 100 de bătăi/minut.
să ai tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje)
să nu fii însărcinată, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală (nici cu 5 zile înainte sau după menstruație)
să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
sa nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

să nu ai sau să nu fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, astm, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer
să nu fii răcit sau sub tratament medicamentos

E important să vii odihnit și bine hidratat! Musai să ai actul de identitate cu tine, căci altfel nu poți dona.

elefant.ro

Cât donezi și cât durează

La o donare se recoltează 450 ml. de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular în 2 săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință

Recoltarea durează în jur de 10 minute, dar, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, întregul proces poate dura pâna la 3 ore dacă este aglomerat. Cel mai liber, din experiența mea de până acum, este în intervalul 11:00 –  13:00, când poți trece prin toate etapele în mai puțin de o oră.

De ce să donezi
  • pentru că generozitatea și altruismul îți cresc gradul de fericire! n-o spun eu, o spun specialiști în neuroștiință din întreaga lume
  • pentru că sângele donat de tine chiar poate salva una sau mai multe vieți

Sau chiar și pentru micile bonusuri primite din partea statului:

  • zi liberă
  • 50% reducere pentru o lună la abonamentele de transport în comun
  • bonuri de masă în valoare de aproximativ 60 de lei

În plus, următoarele analize sunt gratuite: grupa sanguină și RH, Hepatita B și C, HIV, HTLV (leucemie). VDRL (siffilis) și ALT (probe hepatice); la cerere, ai posibilitatea efectuării ulterioare și a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară).

Alte recomandări

 • vă încurajez să vă descărcați aplicația donorium, prin care puteți merge să donați sânge cu programare; în plus, tot aici veți fi anunțați când e nevoie să donați pentru o anumită persoană aflată în stare critică și veți primi un reminder când au trecut zilele necesare de la ultima donare;

Separat de asta, aplicația are și o componentă de gamification și câștigi medalii și puncte de fiecare dată când donezi sau dacă îți mobilizezi și prietenii să facă asta. Fun fact: momentan, în top, pe locul 1 se află Vlad Voiculescu. ^_^

Dacă vrei să te distrezi și cu partea asta, poți să folosești codul meu de invitație: lvpd6lGjA

 • dacă vreți să donați constant (la 3 luni de zile), vă recomand să adăugați în meniul vostru de zi cu zi și o lingură de sirop de fier;
 • luați cu voi și un prieten :)

answear.ro

30 CommentsLeave a comment

 • M-am gandit si eu de multe ori sa merg sa donez sange. Dar nu-mi cunosc grupa sanguina (acum am vazut ca se afla doar cu o intepatura) si nici nu stiu cat sange se ia, sa nu lesin pe acolo :))
  Eu stau in sectorul 1, nu stiu daca as putea merge unde ai vrut sa mergi cu cele 20 de persoane.
  Daca se poate, data viitoare merg si eu (singur, nu cred ca merg).

 • Ma tot chinui sa donez dar am ceva probleme cu calatoriile si mersul la stomatolog :). Am vrut sa merg sa donez dar fusesem la stomatolog recent. Nu am mai terminat toate punctele de carie la stomatolog, am asteptat vreo 4 luni apoi am plecat in Iran, la intoarcere am aflat ca trebuie sa astept alte 6 luni. Am asteptam, dar nu s-au facut lunile si am plecat in India siiii am aflat ca o iau de la capat.
  Trebuie sa donez acum, pana plec in Sri Lanka. Doar ca am fost in India in Octombrie si ar trebui sa donez acum, rapid. Sunt cam la limita cu cele 6 luni dintre plecare si revenire.
  Dar daca nici acum nu-mi iese, merg sa-mi termin treaba la stomatolog in lunile de asteptare.
  Cerc vicios…

 • Buna ziua. Si eu vreau sa donez sange. Am 50 de ani. Am fost la centrul de transfuzii si mi-au spus ca nu am vene pentru donare de sange… Am plecat cam confuza de acolo, nu prea am inteles de ce m-au refuzat.

  • Bună, dany! Felicitări pentru dorința de a ajuta. Criteriile de selecție sunt într-adevărat multe și rigide, dar sunt gândite în așa fel încât atât donatorul, cât și pacientul la care ar ajunge sângele, să nu aibă de suferit în urma procesului. Dacă cei de la centru ți-au spus că „nu ai vene” înseamnă că sunt prea subțiri și s-ar sparge în încercarea de a colecta sânge prin ele.

  • Bună, Olga, poți dona, dar trebuie să aduci cu tine un document care să indice că ai avut hepatita A. Un diagnostic semnat de medic, ceva din fișa ta medicală, în caz că o mai ai.

 • Buna,

  Daca interventia stomatologica presupune plombarea unor masele, pot sa donez linistita?

  Multumesc,
  Bianca

  • Bună, Bianca, trebuie să aștepți trei luni de la intervenție. Știu, pare absurd, dar acestea sunt regulile stabilite de Centru… Gânduri bune!

 • Hei. Nu pare sa functioneze site-ul care “te anunta’ atunci cand este nevoie urgent de o anumita grupa de sange. Ai idee daca exista altul asemanator?

  • Bună, Adriana! Mulțumesc pentru sesizare – într-adevăr, văd că platforma donor nu mai funcționează. Între timp s-a lansat o altă aplicație pentru donatorii de sânge și o recomand cu drag – prin ea poți să te și programezi pentru donări, îți și aduce aminte când a trecut timp suficient de la ultima donare și mai are și o serie de alte funcționalități – „Donorium” ii spune si o gasesti si pentru iPhone si pentru Android.

   Recomandarea mea este sa mergi sa donezi de fiecare data cand poti, pentru ca urgenta a devenit, de fapt, constanta in ultimii ani.

   Ganduri bune si o primavara frumoasa!

   Oana

  • Bună, Daniela, poți, dar trebuie să aduci un document care să ateste că a fost vorba de tip A. Cei care au avut B sau C nu au voie să doneze.

 • Bună seara. Am defect septal atrial, clasificat drept boala de inimă, dar nu iau tratament sau orice altfel de medicament. Îmi puteți spune, vă rog frumos, dacă aș putea merge să donez?

 • Buna, Ecaterina, am intrebat la Centrul de Transfuzii Sanguine si, din pacate, recomandarea este sa nu donezi.

  Cu cele mai bune ganduri!
  Oana

 • Our Story & How We Got Here
  DheemahiAyurveda
  Founded by Ancestors, The beginning- The medical tradition started from our Family school for Ayurveda where Traditional physicians .whose expertise spans 500 years of Ayurvedic heritage, formulations, and knowledge have been passed down from generation to generation through dedicated practice.
  Our team of professionals designs the ayurvedic treatment plan according to your specific needs, and our Ayurvedic Treatment Centres not only look after wellness but also help you to select the right customized treatment plans as per your preference. Our team of doctors possess immense knowledge, and they also belong to a family that has been in this field for 5 generations who can guide you perfectly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.