Pe principiul „nicio zi fără o sărbătoare”, 7 februarie a fost declarată „Ziua siguranței pe Internet”. De ce a fost nevoie de o astfel de zi? Poate pentru că, deși sună clișeic deja, „copiii din ziua de azi” petrec mai mult timp stând pe Internet decât jucându-se cu un tetris gameboy, iar de șotron nu mai zic. Chiar ieri am trecut pe lângă un cuplu care își aducea melancolic aminte de vremurile când construiau cazemate în spatele blocului, iar eu n-am mai văzut cazemate de câțiva ani buni… Acum totul se poate construi online, acasă, la căldurică. Și nu judec, căci fiecare generație este influențată de evoluția tehnologiei. Dacă noi ne aducem cu drag aminte de creionul cu care derulam casete, bunicii noștri își aduc aminte de păpușile „home made” din cârpă și paie uscate. Și poate spuneau și ei, la rândul lor, că nu știm cum să ne bucurăm de una sau de alta.
Coincidența face însă, în spiritul zilei de azi, ca tot ieri să mă fi speriat de o reclamă afișată pe un site… cuminte. O reclamă deloc cuminte, mult prea explicită aș putea spune, de dimensiuni ce depășeau suta de pixeli pe o latură, afișată în amiaza mare. Mai lipsea să fie pop-up și oroarea era maximă. Și în astfel de situații își arată Internetul fața cu adevărat urâtă. Și nu e vorba numai de violență, pentru că pe aceea o găsim din păcate în cantități mult prea mari până și în desene animate. Chiar dădusem într-o zi peste un clip cu un anume personaj, Songoku parcă se numește, ale cărui abilități speciale se activau în momentul în care se enerva și urla timp de vreo 2 minute. Și cam asta se întâmpla în mai mult de jumătate de episod: Songoku țipa.
Recent ne-am făcut upgrade la abonamentul de Internet și cadou ne-au mărit și numărul de canale TV. Acum prindem vreo 3 posturi deocheate și partea interesantă este că pentru a le putea accesa trebuie să introducem un cod prin telecomandă. Și mai interesant este că la fel se întâmplă și în cazul în care pe un post „normal” sunt filme interzise celor sub 18 ani. Desigur, Alex se enervează când trebuie să butoneze tastatura pentru a avea acces la program, dar la nivel de siguranță față de cei mici este o foarte bună măsură de protecție.
În ceea ce privește Internetul lucrurile nu sunt atât de roz, dar o dată cu apariția conceptului de „Safer Internet”, care face referire la siguranța copiilor în mediul online , a apărut și o serie de susținători și promotori, atât din rândul ONG-urilor, cât și din rândul marilor companii. Ziua Siguranței pe Internet este parte a programului „Safer Internet Plus” promovat de Comisia Europeană și, cu ocazia ei, pentru al patrulea an consecutiv, Cosmote România va lansa o campanie prin care își propune să educe copiii și familile acestora în privința pericolelor ce pot apărea prin utilizarea Internetului și să îi învețe cum să recunoască și să evite aceste pericole. Astfel, 60.000 de exemplare ale broșurii „Cum să îți protejezi copilul de pericolele Internetului” vor fi disponibile în magazinele Cosmote și Germanos și vor fi de asemenea distribuite în școlile din 13 orașe.
Așadar, încă o inițiativă ce merită să fie încurajată. :)