13.000 de specii. 13.000 de specii diferite adăpostite într-o singură pădure. Într-o pădure virgină din România, una dintre puținele păduri de pe Pământ unde natura este încă intactă. E aproape imposibil să-ți imaginezi un astfel de loc ce te duce mai degrabă cu gândul la peisaje din desene animate în care animalele zâmbesc, vorbesc și cântă.
E într-adevăr demn de poveste faptul că încă mai există astfel de locuri și poveștile și visele sunt acele lucruri care ne ajută să mergem mai departe atunci când totul în jurul nostru pare gri și lipsit de speranță. Ne trezim zilnic într-o cutie de beton, ieșim afară numai pentru a intra în alta, iar parcurile au și ele amprenta lor umană, începând cu standurile de popcorn și terminând cu ambalajele aruncate pe jos după ce consumul a fost efectuat. Și totul pe un fundal zgomotos, căci am uitat de mult cum să ne bucurăm de liniște. Și e plăcut gândul că undeva, la doar câteva sute de km de noi, e liniște. Se aude doar natura. Încercați să vă imaginați cum se aude o natură intactă formată din peste 13.000 de specii. Ce auziți?
Un astfel de loc există și se află chiar la noi în țară, în pădurile Șincii. Aici trăiesc eu, un bătrân tetrao urogallus L. Posibil să mă cunoști după porecla ”cocoș de munte”, dar prietenii îmi spun L. Îmi place să mă trezesc dis de dimineață, odată cu soarele, să îmi întind pe rând aripile și fiecară pană a cozii și să mă duc apoi în căutare de hrană pentru familia mea. Mă mândresc cu văzul și auzul meu, cele două arme care mă ajută să mă apăr de numeroșii mei dușmani. Aici, în mijlocul pădurii, pericolele sunt la tot pasul pentru că fiecare dintre noi este atât vânător cât și vânat. Eu sunt vegetarian, dar jderii, râșii, lupii și chiar și surorile noastre înaripate, acvilele, preferă carnea. Poate pare greu, dar noi ne-am obișnuit și ne bucurăm de viața pe care o avem aici, în colțul nostru de natură unde știm că putem să ne construim un cuib, să ne cântăm trilul și să ne facem o familie. E al nostru și am vrea să rămână așa, pentru că cel mai mult ne afectează prezența omului.
Aceste locuri au fost, până de curând, în pericolul de a fi distruse legal. În decembrie 2012 însă, organizația WWF România a reușit, cu ajutorul (culmea, ar spune unii) unei petiții online semnate de peste 100.000 de oameni, să încheie cu Ministerul Mediului și Pădurilor un protocol care prevede stoparea imediată a tăierilor în pădurile virgine.
Cei de la WWF își continuă acțiunile de protejare a mediului înconjurător și au încercat în ultimii ani să ajungă la cât mai multe categorii de public. În 2010 au lansat alături de GE Granti Bank primul card de afinitate eco de pe piața bancară din România – WWF Bonus Card. Garanti donează în continuare câte 90 de lei pentru fiecare astfel de cont deschis și 0,5% din valoarea fiecărei achiziții făcute cu cardul. În plus, odată cu obtinerea cardului, primii 350 de noi posesori WWF Bonus Card vor primi spre adopție un ursuleț de pluș WWF, alături de un certificat care să ateste calitatea de susținător al pădurilor Șincii, casa ursului brun.
Și zău, voi știați că România se mândrește cu cea mai mare biodiversitate din Uniunea Europeană?
Foarte frumos articolul tau! Felicitari pentru initiativa atat WWF, cat mai ales Garanti Bank care doneaza bani pentru aceasta cauza. Incep sa apreciez tot mai mult astfel de companii care fac CSR cu cap si tind sa le acord mult mai multa atentie in iuresul de informatii de pe piata.