o brătilă pe .ro

Încă una despre sistemul medical din România

Mă știți, nu-mi place de fel să mă plâng și nu-mi place nici să-i aud pe ceilalți că fac asta. Prefer să văd inițiativă, mobilizare și acțiune. Mai există însă și acele situații în care mă simt neputincioasă (și de cele mai multe ori chiar sunt) și tot ceea ce pot și se cuvine să fac este să informez. În primul rând ca să nu fie și alții la fel de luați prin surprindere ca mine și în al doilea rând pentru a atrage atenția asupra situației sperând ca cineva cu resursele potrivite să găsească o soluție ce va fi ulterior și aplicată. Așa că în acest articol nu mă plâng. Aduc la cunoștință.

Nu e grabă…

Totul a început cu un simptom, o „tulburare funcțională” să-i spunem, care m-a determinat să ajung cât mai repede la medicul de familie. Aveam de gând să solicit o trimitere pentru a-mi face analizele complete de sânge (pe care orice om ar trebui să și le facă, preventiv, în fiecare an) și testul Babeș Papanicolau (pe care, din nou, orice femeie peste 20 de ani ar trebui să și-l facă anual). Mai nou, totul se face pe bază de programare deși în momentul în care ajungi la cabinet tot întrebarea „cine e ultima persoană?” este cea care face legea. Și, ținând cont de faptul că urgențele, gravidele și bebelușii au prioritate și că medicul nu ajunge niciodată la oră fixă în birou, normal este să te aștepți la o diferență de minim o oră între ora la care ai fost programat și ora la care o să intri de fapt în birou. Am sunat pentru programare acum două săptămâni, vineri 13, și am fost programată abia pentru lunea care tocmai a trecut, la ora 10:15. Se pare că nevoia mea de analize a fost integrată fără niciun fel de întrebăre suplimentară în categoria „nu e grabă, o lăsăm pe săptămâna ailaltă”. Și ce contează că până atunci se puteau întâmpla multe și că oricum din momentul în care primești trimiterea mai durează până primești rezultatele și apoi trebuie să îți faci iar o programare pentru a primi tratamentul corespunzător. Și, probabil, când îți faci programarea și spui că vrei să vii pentru interpretarea rezultatelor ești chemat din nou peste o săptămână că doar nu e ca și cum te-ar auzi tușind în telefon.

Luni la ora 10:05 eram acolo. Am intrat la 11:30, încă având zâmbetul pe buze, pentru că dacă tot nu obișnuiesc să duc „atenții”, încerc mereu să compensez printr-o atitudine plăcută. Am povestit ce am pățit, am solicitat trimiterea și mi s-a cerut dovada de plătitor a asigurării de sănătate – în caz că nu aveam așa ceva nu puteam beneficia de servicii gratuite/compensate. Și acum începe din nou distracția…

„Așa e legea”

Anul trecut, prin martie, mi-am înființat PFA, de toate plățile obligatorii – impozit și contribuții la fondul de pensii și CASMB – urmând să mă ocup eu. Impozitul și asigurarea de sănătate au termene de plată trimestriale, astfel că am ajuns prima dată la CASMB în iunie. Prima surpriză a fost când mi s-a cerut să plătesc și o sumă de bani (cu tot cu penalizări) pentru perioada mea de pauză dintre studii (facultate și masterat), timp în care nu fusesem nici angajată și nu avusesem nici ajutor de șomaj. În momentul acela primul lucru care mi-a trecut prin cap și pe care l-am și întrebat a fost de unde se presupune că aș fi avut bani pentru așa ceva dacă eu nu aveam nicio sursă de venit la momentul respectiv. Mi s-a răspuns că „așa e scris în lege”, acesta fiind de altfel răspunsul universal la orice întrebare. Culmea face ca eu în perioada respectivă să nu fi avut probleme de sănătate și să nu fi dat pe la medic dar, logic vorbind, dacă aș fi trecut, neavând dovada plății nu aș fi putut beneficia de servicii gratuite. Așa că le-aș fi plătit. Păi și dacă le-aș fi plătit, de ce mi se mai cerea acum, dupa doi ani de zile, să achit o sumă de bani de pe urma căreia nu am beneficiat de nimic?

Am plătit atunci tot ce era de plătit, am revenit peste trei luni pentru următoarea plată și din nou în decembrie pentru ultima contribuție pe anul 2011. Luni, la medicul de familie, am fost cu ultima chitanță, deși mi se părea și mie ciudat că merg cu o chitanță care deși achitată la sfărșitul lui decembrie făcea dovada plății contribuției sociale pe ultimul trimetru al anului 2011. Am presupus însă, în naivitatea mea (și practic în necunoștință de cauză, pentru că era prima dată când ajungeam la medic de când aveam PFA-ul), că din moment ce ți se permite să achiți asigurarea la sfârșitul câtor trei luni, atunci sunt acceptate chitanțele de pe lunile precedente. Evident, nu a fost așa. Medicul de familie a fost suficient de drăguț și de deschis la minte cât să înțeleagă situația și să îmi dea totuși trimiterea, dar am fost trecută pe un soi de „listă neagră” a celor care nu au adus dovada de contribuitor. Am promis că o să revin cu dovada până la sfârșitul lunii, dar, ghiciți ce, nu o să pot face asta. Ca PFA, primul pas la început de an este să depui o declarație a venitului estimat pe anul respectiv, în cazul meu pe anul 2012. Abia după o lună ți se eliberează o „decizie” pe baza căreia ve plăti ratele de impozit și ți se va calcula contribuția la CASMB. Și decizia vine la mijlocul lui februarie… Ok, păi și asta înseamnă (în principiu) că pe luna ianuarie nu poți beneficia de servicii gratuite, dar tu vei plăti totuși în martie prima rata ca și cum ai fi beneficiat? Da. Situație în care singura soluție pare să fie plata anticipată a ratelor și depunerea declarației de venit estimat din noiembrie, lucru care habar nu am dacă se poate face.

Pentru unii, sfârșitul este fericit

Și mai e o poveste. Medicul de familie îmi spune că pot să merg cu trimiterea la orice clinică, întreb dacă  se poate inclusiv la MedLife (avusesem anul trecut o serie de experiențe pozitive), mi se spune că da, sun la MedLife să întreb până la ce ora se recoltează sânge, mi se spune că ei nu mai au fonduri alocate pentru decontări prin CASMB (ciudat, mai nou sunt săraci…) și ajung într-un final la clinica Anima. Aici am găsit un personal extraordinar de amabil, dar am primit și o veste proastă: de anul acesta nu mai sunt acceptate trimiterile pentru testul Papanicolau din partea medicului de familie. Medicul de familie trebuie să-ți dea trimitere la medicul ginecolog și medicul ginecolog trebuie să-ți dea trimitere să-ți faci testul. Pentru că, nu-i așa, dacă putem să îngreunăm un proces de ce să nu o facem? Și, repet, Babeș Papanicolau este un test pe care orice femeie peste 20 de ani ar trebui să îl facă, preventiv, o dată pe an. Nu e nevoie de un control ca să ți se recomande așa ceva. Dar na, dup’aia suntem triști că ne mor femei de cancer de col uterin pentru că nu a fost depistat din timp…

Nu pot să mai merg la medicul de familie să îi cer trimitere separată către ginecolog (deși în același timp permiteți-mi să mă întreb cum de medicul nu a știut că trimiterile directe nu mai sunt acceptate…) pentru că nu am încă minunata dovadă de contribuitor. Așa că probabil o să ajung să îmi fac testul tot din banii mei. Și în momentul acesta nu pot decât să mă bucur că îmi permit să fac asta…

Îmi doresc să trăiesc într-o Românie în care inițiativele bune și corectitudinea să fie încurajate, nu descurajate prin legi și măsuri absurde.

later edit: se pare că până la urmă testul Babeș Papanicolau intră în categoria investigațiilor ce pot fi recomandate de către medicul de familie. am scris aici un articol despre toată aventura din jurul trimiterii de la medicul de familie și răspunsurile primite de la Clinica Anima și CNAS.

13 CommentsLeave a comment

 • Oana, din pacate suntem inca in faza in care trebuie sa scapam de coruptie si rea-credinta. Apoi urmeaza etapa in care sa devenim eficienti, si abia apoi ne vom putea astepta la o societate normala, functionala. Dar important este sa nu renuntam. Este singura solutie.

  PS: In curand voi incepe si eu calatoria mea … deschiderea unui restaurant, afacere care vreau sa fie 100% corecta (sa respect legislatia asa cum este ea; unde chiar este absurda, voi face tot ce pot pentru a schimba situatia) si astfel sa nu dau nimanui posibilitatea de a pretinde mita. Sunt constient ca nu va fi usor, dar asta este crezul meu. Trebuie sa scapam de coruptie si trebuie sa o facem de jos, caci de sus nu functioneaza. :( Toate bune!

  • mult succes, Dan! probabil o sa fie greu la inceput, dar e intr-adevar important sa fim un exemplu pozitiv pentru noi si pentru cei din jur. pentru ca asa e, schimbarile o sa continue sa se produca de jos in sus. enjoy the ride! :)

 • Si eu am avut peripetii cu plata contributiei de sanatate la CASMB prin PFA, in sensul ca n-am reusit sa ajung pana acolo :)). M-am dus eu frumos cu toate actele sa-mi fac contractul, printre care si cartea de munca (in format fizic, desi ea nu se mai foloseste). Si m-a intrebat functionara daca am mai facut studii de atunci (de cand mi s-a emis cartea de munca, adica anul 1 de facultate). I-am zis ca da, ca am absolvit facultatea si mi-a spus ca am nevoie de FOAIA MATRICOLA pentru ca “nu ne intereseaza diploma de absolvire, ci foaia matricola”. Si stau sa ma intreb, vor sa-mi evalueze notele ca sa stie daca merit sa le dau bani?
  Am abandonat momentan sa-mi mai fac contract pentru ca mi se pare o cerinta stupida, pe langa faptul ca ma trimite la ultimul loc de munca sa le demonstrez ca am lucrat doar acolo in perioada aia, desi ei au declaratia mea de venit pe anul respectiv. Din pacate nici nu ma astept sa se schimbe ceva…

  Sper sa-ti rezolvi problemele totusi repede. Bafta!

  • ciudat… pentru ca eu nu mai lucrasem cu carte de munca, mi-au cerut si mie, intr-adevar, o dovada ca am terminat facultatea, dar a trebuit sa duc diploma de absolvire, in niciun caz foaia matricola. si ma gandesc ca a fost o eroare din partea persoanei care ti-a cerut asa ceva…

   dar asa cum spuneam, incerci sa fii corect, sa nu lucrezi la negru, si statul nu te incurajeaza deloc. ba chiar iti pune bete-n roate de cele mai multe ori…

 • Trimiterile trebuie sa vina de la medicul specialist- in general la medicul de familie mergi sa identifice problema-specialitatea, el se considera un fel de generalist.Pt papanicolau medicul ginecolog da trimitere. De ex si pt RMN nu iti poate da trimitere decat medicul specialist (cel putin asa stiu eu).. Referitor la plafonul care se deconteaza de la stat de catre clinicile private nu este vorba ca acestea nu au bani, este vorba ca CASMB nu mai are fonduri(ca sa fim seriosi Medlife este cea mai mare clinica, ma indoiesc ca nu are bani:))). Statul deconteaza pana la o anumita suma si firmele private isi recupereaza de la stat acesti bani pt analize. Cand se termina plafonul , nu mai fac nici ei analize decontate pt ca ar insemna sa puna bani din buzunar si nu au de ce..
  Din pacate acesta este sistemul de stat..cu multe neajunsuri si multa birocratie…

  • pentru Papanicolau abia de anul acesta a fost adoptata regula – stiu asta pentru ca in anii trecuti am fost cu aceeasi trimitere de la medicul de familie pe care erau trecute si analizele de sange si testul acesta. iar comparatia cu RMN-ul nu e tocmai ok, pentru ca, asa cum am scris si in articol, Papanicolau nu este un test pe care ti-l faci numai daca ai vreun simptom anume, ci este un test ce trebuie facut si preventiv pentru ca eventualele probleme sa fie depistate in timp. si probabil din acest motiv pana acum era ok sa-ti dea trimiterea medicul de familie…

   si multumesc pentru lamuririle legate de decontarile prin CASMB!

 • Pe mine m-a invins. E fizic imposibil sa gasesc timpul necesar pentru a acoperi birocratia din Romania pentru sanatate si pentru a sta la atatea cozi si chestii. Merg la privat cat o sa mai pot. Sau nu merg. Altfel ma imbolnavesc de nervi si se trateaza mai greu. :)

  • Chestia si mai draguta este ca pentru a-ti face o asigurare de sanatate pentru clinicile private esti obligat sa trimiti dovada ca esti asigurat in sistemul de stat. Deci daca nu vrei sa platesti de fiecare data cand te duci, tot acolo ajungi

   • Da, d-asta eu ma duc la privat achitand consultatia, asta ziceam. Nu am timp (mai ales ca nu am zile de concediu incluse, nu am medical inclus, etc. – liber profesionist pe drepturi de autor) sa umblu dupa acte peste acte si dovezi peste dovezi. Ma costa, in final, mai mult. Desigur, mu stiu ce as face daca as avea o problema mai serioasa… dar sa speram ca nu o sa am in urmatorii 20 de ani. :)

    • “si ma gandesc ca a fost o eroare din partea persoanei care ti-a cerut asa ceva…”
     @ Oana Bratila: eroare-neeroare, nimeni nu e niciodata tras la raspundere pentru timpul pierdut astfel, fie ca pagubasul are sau nu vreo vina prin necunoasterea “procedurii” (ha, ha, ha!! auzi – “procedura”) fie ca ‘e sistemul bine gandit’ sau functionarii la curent cu vreo norma sau regula. Tara asta nu permite respectarea vreunei norme, doar echilibristica si unde se poate, spaga.

     Drept pentru care ajung si la solutie: relatii. Cu specialistul, cu functionarul, cu taximetristul, cu parintele… Si la drept vorbind, la cine ai alege sa apelezi la o adica, daca nu la unul pe care “il cunosti” si care pe deasupra este si “specialist” in domeniul lui si “insider” al sistemului si care iti poate salva lucrul cel mai pretios dintre toate care este TIPUL?
     Cred ca in aceste conditii relatiile interpersonale sunt solutia. Dealtfel, concret in domeniul medical, nu-mi place ideea de a merge la medic ca la posta; imi place sa cred ca mergi la medic mai degraba ca la biserica, ca pentru ceva ce ti-a fost daruit, o sansa, sanatatea, ca sa te ingrijesti de ea. Asta e visul meu, si pentru asta fac ce fac.

     In cazul Papanicolau, la vremea la care a fost publicata discutia asta aici, se tot schimba traseul asiguratilor. CAS deconta cum avea chef (cum ne-am si obisnuit dealtfel), ba la OG, ba la MF, ba la morfopat… Dar destul de putini pacienti stiau de modificarile care au loc in sistem si mai putini medici de familie. In final medicii de familie au participat la cursuri de recoltare (~sept 2012) si daca voiau/puteau (ca nu oricine poate) faceau contract cu un spital care avea contract cu CAS. Cu cat e mai lunga calea, cu atat cheltuielile sunt mai mari – cred ca e limpede cine si de ce alege o cale sau alta. Oare la om se gandeste careva… vreodata?

     “nu stiu ce as face daca as avea o problema mai serioasa… dar sa speram ca nu o sa am in urmatorii 20 de ani.”
     @Laura: roaga-te! si asigura-te bine cand treci strada, spala-te pe maini cat mai des.. ca daca cumva faci hepatita… Doamne fereste daca ai avea nevoie de vreo operatie. Acum eu am vazut foarte multi din etnia conlocuitoare care erau plini de bani si nu au platit in viata lor – deci solutii se gasesc. Daca “nu mere altfel” si aleg sa-si bata capul cu hartii, platesc din urma CEI 3 ani asigurari la venitul minim pe economie si-s asigurati. Deci intr-adevar, dupa facultate daca te declari “neasigurat” si vrei sa-ti faci pe PFA, esti dator statului in baza celor 3 ani conform legii facute de CAS – dar stai asa ca inca nu a trecut decat 1 an – cearta-te cu ei sa-ti echivaleze lunile alea ca sa platesti mai putin… Daca te angajezi, nu vei intampina aceasta problema – de ce oaree?…
     Asa e si la banci – iti piere cheful. De fapt societatile de asigurari sunt BANCI, asa ca de ce ne-am mira?..

     “Chestia si mai draguta este ca pentru a-ti face o asigurare de sanatate pentru clinicile private esti obligat sa trimiti dovada ca esti asigurat in sistemul de stat.”
     @Raluca: asta e foarte tare! cauza ar putea fi faptul ca serviciile medicale la noi nu au un cost care sa plateasca efectiv realizarea lor (adica sunt ieftine; profitul oricum este stiut a fi mai mic decat in domeniul financiar sau IT de exemplu) asa ca baietii destepti trag si ei de unde pot: “deconteaza CAS 10lei pe o consultatie de specialitate? Pai n-ar fi o pierdere sa nu ceri si dovada de asigurat?” Si din cate stiu, niciuna dintre clinicile private nu are taieri aiurea din listele de pacienti cum patesc medicii de familie in mod curent. De ce oare?

     Oricum, ca sa ai pacienti si fideli si platori, nu ai nevoie de CAS, ca ei oricum platesc cu varf si indesat cu TIMP si prea adesea si cu bani, cu toata asigurarea lor. Ca sa ai pacienti pe lista, nu e musai sa fie toti asigurati. Au nevoie de asigurari cei cu boli costisitoare. In curand (daca nu ati vazut deja) vor aparea creditele pentru tratamente medicale – asa platesti numai DACA ai nevoie (e drept ca ar fi mai scump, ca din asta traiesc bancile). Nu va pot spune cati nervi am economisit renuntand la contractul cu CAS. Acum ma bate gandul sa-l fac iar, dar sunt convins ca are sa-mi treaca numaidecat.

     Toate bune si pastrati-va sanatosi!

 • buna seara ,eu am o problema mai delicata sotul meu a suferit un accident de munca un spania in urma caruia a ramas invalid,acum vrem sa ne stabilim in romania dar nu reusesc sa intram in sistemul romanesc .pot sa spun ca am cheltuit deja o suma enorma de bani fara rost,nici un rezultat te trimit din usa in usa fara nici un raspuns .Astazi am platit si asigurarea de sanatate ca asa mi sa spus la casa de asigurari cu 6 luni din urma si tot nu suntem acceptati la comisie pentru al incadra intr un grad…..am capatat nervi si cred ca voi capata si o depresie recent este o nebunie birocratia din romania .nu stiu ce sa mai fac si incotro s o mai apuc Daca cine a mai trecut prin asemenea situatii va rog as dori o indrumare.MULTUMESC

 • na seara,

  Va rog daca puteti sa-mi spuneti , cand vor primi clinicile bani pt. analize? suntem aproape de mijlocul lunii decembrie si de ex. la Polisano nici acum nu au primit banii. oare dece platesc de peste 50 ani asigurari? Dece nu s-au dat banii din timp? Se tot spune sa ne facem odata pe an analizele. Eu le-am facut pana acum. Anul acesta nu mai avem acest drept? Recomandarea medicilor nu mai este va;abila? Ce face CASMB ? Ca de obicei nimic. M-am rugat peste 6 luni de ei sa-mi trimita cardul la medicul xe familie( din motive medicale nu m-am putut duce sa-l iau).. Credeti ca au rezolvat ceva ??? Va inselati. Nici la sesizarea mea scrisa nu mi-au raspuns. Acum nu se ocupa nici de alocarea banilor pt. analize? Dece oare nu vede nimeni se intimpla? Nu mai avem drept la sanatate, viata? Parca Constitutia ne sigura ca DA!
  ultumesc raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

situs slot gacor provider terbaik agen toto slot terpercaya 2023 agen toto togel terpercaya 2023 situs toto togel pasaran resmi terbaik bandar toto macau pasaran resmi toto togel bandar toto slot gacor 4d 2023 bo togel online pasaran terlengkap sepanjang masa bo toto slot terlengkap sepanjang masa situs toto togel 2023 bet 100 perak daftar toto slot dan toto togel 2023 bermain toto togel dengan bet hanya 100 perak daftar toto slot bonus new member terpercaya bermain toto slot pelayanan 24 jam nonstop situs toto togel terpercaya situs toto togel online terbaik winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto unsurtoto unsurtoto unsurtoto winsortoto winsortoto winsortoto rasa4d rasa4d rasa4d gampangtoto gampangtoto gampangtoto winsortoto link winsortoto unsurtoto link unsurtoto rasa4d link rasa4d bungtoto link bungtoto gampangtoto link gampangtoto winsortoto situs toto slot gacor dengan toto togel terbaik winsortoto situs toto togel online deposit 10rb winsortoto situs toto togel online resmi hadiah 4d 10 juta winsortoto agen toto togel online terpercaya winsortoto agen toto slot dan situs toto togel resmi winsortoto bandar toto togel dan toto slot winsortoto situs toto togel dan agen toto slot terpercaya winsortoto situs toto terpercaya beragam bonus winsortoto situs toto terpercaya toto togel dan toto slot gacor winsortoto situs togel online dan slot online terpercaya winsortoto situs togel online hadiah terbesar winsortoto situs toto togel 4d dan toto slot 4d terbaik winsortoto situs toto togel dan toto slot terpercaya winsortoto bandar toto togel online terpercaya 2023 winsortoto situs togel online resmi terpercaya pasaran terlengkap winsortoto situs toto togel online 4d terpercaya winsortoto bandar togel online resmi winsortoto situs togel online bonus harian terbesar winsortoto situs toto bet 100 perak tanpa potongan winsortoto situs toto terpercaya beragam bonus bet 100 perak winsortoto situs togel dengan permainan toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto dengan permainan toto togel dan toto slot terbaik winsortoto situs toto togel terpercaya bet 100 situs toto togel deposit pulsa tanpa potongan winsortoto situs toto slot pasti slot gacor winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan terpercaya winsortoto situs toto resmi bonus new member 100rb tanpa potongan winsortoto toto slot gacor dan togel online resmi terpercaya winsortoto situs toto togel online terlengkap dan terpercaya winsortoto situs toto togel online winsortoto situs toto togel online hadiah 4d 10 juta winsortoto situs togel online dan agen slot online terpercaya winsortoto situs togel online resmi terpercaya winsortoto situs toto terpercaya winsortoto situs toto togel resmi dan toto slot gacor winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi winsortoto situs toto togel online permainan resmi dan terlengkap winsortoto agen toto togel hadiah 4d 10 juta terpercaya winsortoto bandar toto togel online bet 100 perak winsortoto situs toto togel permainan togel online pasaran terlengkap winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan terbaik winsortoto bandar toto togel dan toto slot resmi winsortoto situs toto deposit 10rb tanpa potongan winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan lengkap winsortoto agen toto togel 4d dan situs toto slot 4d winsortoto situs toto terbaik bonus menarik winsortoto situs toto bonus new member terbesar bet 100 winsortoto situs toto terpercaya dengan toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto togel permainan toto togel dan toto slot resmi winsortoto agen toto togel dan situs toto slot terbaik 2023 winsortoto situs toto togel pasaran togel online terlengkap winsortoto situs toto togel online remsi bet hanya 100 perak winsortoto situs toto togel dengan permainan toto slot 4d winsortoto agen toto togel resmi dan situs toto slot 4d terbaik winsortoto situs togel online bandar toto slot terpercaya winsortoto agen toto togel dan situs toto slot winsortoto situs toto slot 4d dan toto togel winsortoto agen toto togel 4d pasaran terlengkap winsortoto toto togel deposit 10rb tanpa potongan winsortoto situs toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto togel pasaran resmi dan toto slot 4d winsortoto agen toto togel online resmi dan slot gacor 4d winsortoto agen toto togel dan situs toto slot resmi winsortoto situs toto togel terpercaya pasaran terbaik winsortoto sebagai 10 situs togel online pasaran toto macau winsortoto situs toto togel 4d pasaran resmi toto slot 4d winsortoto bandar toto togel 4d dan situs toto slot 4d winsortoto bandar toto togel online bet 100 perak tanpa potongan winsortoto situs toto togel tersedia bonus new member winsortoto situs toto togel bonus new member winsortoto bandar togel online dan toto slot 4 terbaik winsortoto situs togel online 4d terbaik dan toto slot terpercaya winsortoto situs toto togel hadiah 4d 10 juta terbaik winsortoto situs toto togel 4d resmi mudah menang winsortoto situs toto togel 4d dan toto slot 4d terbaik winsortoto situs toto togel 4d dengan toto slot terpercaya winsortoto unsurtoto gampangtoto bungtoto rasa4d titi4d ltdtoto bobatoto bobatoto situs toto togel slot situs bandar toto togel slot terpercaya titi4d titi4d login titi4d daftar titi4d slot titi4d togel situs titi4d titi4d login titi4d daftar titi4d titi4d togel titi4d slot situs titi4d agen titi4d bandar titi4d kaostogel kaskustoto toto togel sontogel pascol4d pascol4d pascol4d pascol4d pascol4d