Acum câteva luni m-am trezit la ușă cu două borcane cu sos. Un cadou inedit, într-adevăr, dar în aceeași măsură suspect. Acum sincer, cine se așteaptă când aduce curierul un pachet să găsească în el sos? Chiar că-mi adusesem aminte de perioada în care erau la modă glumele cu Anthrax și mai găseam din când în când în cutia poștală sau în banca de la școală câte un plic plin cu făină. Sinistru, haios, spuneți-i cum vreți, dar totuși care era treaba cu sosurile?
Ei bine, era vorba de o campanie prin care se dorea educarea gusturilor consumatorilor români, care #conformunorstudii sunt fideli mâncărurilor uscate, începând cu clasicul schnitzel cu cartofi prăjiți pe care, de ce să nu recunoaștem, îl comandăm mai toți chiar și atunci când mergem la restaurant și oferta este variată. Iar dacă nu este schnitzel, probabil este ceafă de porc. Așadar, misiunea campaniei: să convingem românul să mănânce mai sănătos și în același timp să savureze mâncarea, adăugându-i un sos sau cerând unul atunci când merge la restaurant. Și nu, nu ne referim la sosul de usturoi de la KFC și nici la sosul dulce – acrișor de la McDonalds.
Săptămâna trecută am fost să gătesc cu sos în bucătăria Unilever Food Solutions, divizia de soluții pentru bucătari profesioniști a companiei Unilever, cu tot cu bucătari incluși care să ne asiste. S-au pus la bătaie 4 feluri de mâncare (tigaie picanta cu legume, medalion de vitel cu maghiran si sos brun de ciuperci, friptura de porc cu sos de piper verde, penne alla zarinna), câte unul pentru fiecare echipă, iar sorții au ales ca eu să prepar friptura de porc cu sos de piper verde și garnitura de cartofi cu rozmarin la cuptor.
Ce a ieșit a fost absolut delicios, motiv pentru care în weekend am trecut pe la ai mei să le gătesc și lor același lucru. Singura problemă a fost că nu am mai găsit rozmarin proaspăt și abia când ne-am pus pe gătit ne-am dat seama că plicul pe care-l avea mama era cu rozmarin măcinat. NU FOLOSIȚI ROZMARIN MĂCINAT! Este foarte amar și cartofii nu au nici pe departe aceeași aromă. Friptura (ținută mai întâi 2 ore la marinat în frigider într-un sos de vin alb, ulei de măsline, sare și piper), ținută câte două minute pe fiecare parte într-o tigaie și dată apoi la cuptor a fost însă delicioasă cu sosul de piper verde.
De ce să mâncăm cu sos? Pentru că sosurile aduc o serie de beneficii actului gastronomic: dau un gust mai bun, ajută la îngurgitare, la digestie și, nu în ultimul rând, înnobilează mâncarea și experiența culinară pe care o avem, fie că servim masa acasă sau în oraș.
Bucatarii recomandă:
Pentru pește: sos de unt și lămâie, mujdei
Pentru pui: sos de smântână, mujdei
Pentru fripturi de vită: sos de piper verde
Pentru paste: sos de roșii sau de smântână
Pentru vânat: sos de vin
Iar dacă vreți să vedeți cum au ieșit și celelalte preparate din bucătăria Unilever Food Solutions, aruncați un ochi și pe la Chinezu, Make, Haotik, Andrei, Andreea și Nicu (care a descris cu lux de amănunte cum se prepară o tigaie de pui cu legume ca la carte). Mie, recunosc, mi-a plăcut cel mai mult medalionul de vită cu sos brun de ciuperci. :D
Cel mai important de reținut: să nu vă fie teamă să încercați preparate noi. E posibil să detronați pe veci pieptul de pui și ceafa la grătar. Și să mâncați cu sos, da? :)
Aha, deci si tu ai primit sosurile alea, de fapt la mine a fugit postasul cu al doilea borcan, semna ca au fost bune. Am scris la vreamea respectiva despre.