o brătilă pe .ro

Când v-ați spălat ultima dată pe creier?

Voi, că alții încearcă să vă spele zilnic…

În școala primară eram responsabilă cu verificarea jegului de sub unghii. Luam toți colegii la rând și analizam situația deget cu deget, fără să uit că alături de mâinile curate aceștia trebuia să prezinte la control și o batistă. Între timp au apărut șervețelele nazale și, truc de marketing sau nu, batistele au fost deglarate neigienice prin păstrarea microbilor și reinhalarea lor în cazul utilizărilor repetate. Nu știu dacă acest obicei mai există în școli și dacă batista a fost înlocuită de pachețelul de șervețele, dar știu că în timp ce se acorda un minim de atenție igienei corporale, nimeni nu se îngrijea de situația din mintea unor copii puși față în față cu sute de noi informații.

Am fost curioasă și am căutat o definiție pentru „igienă”, cuvânt pe care suntem obișnuiți să îl asociem cu niște norme ce ne protejează de anumite boli fizice…

1. Ramură a medicinii care elaborează normele de apărare a sănătății oamenilor și formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependenței și interacțiunii dintre om și mediul înconjurător, a condițiilor de trai, precum și a relațiilor sociale și de producție. 2. Ansamblu de reguli și de măsuri practicate pe care cineva le respectă pentru a-și păstra sănătatea.

…când în realitate este vorba de sănătatea noastră în general, deci inclusiv de sănătatea noastră mintală, cea pe care o neglijăm constant în timp ce stresul se bucură de titlul de ”boala secolului XXI”.

Ei bine, în acest context există oameni care și-au dat seama de pericolele neglijării sănătății mintale și s-au gândit, printre altele, să dezvolte un eveniment pe baza conceptului de „igiena informației”. Mai exact, este vorba despre un seminar organizat de Asociația Infospeed și Institutul de Studii Complementare, ce va avea loc sâmbătă aceasta la Centrul de Conferințe Romexpo.

Zi după zi, suntem bombardați cu o cantitate imensă de mesaje. Simțurile noastre receptează și înregistrează mult mai mult decât putem conștientiza: o reclamă dintre sutele de pe străzi, o discuție despre mâncare între doi străini, o melodie ritmată pe care o auzi în mașină, la radio. Momente mărunte ce ne rămân imprimate în memorie.

Creierul uman este un mecanism uimitor, care reține instinctiv orice informație pe care o consideră necesară.

Problema intervine atunci când, datorită cantității mari de informație nefolositoare, se creează un bruiaj ce perturbă procese cu adevărat importante, precum învățarea. Din fericire, există metode prin care ne putem EDUCA creierul să distingă între informația utilă și cea care este doar balast.

Vorbitori? Alții decât cei pe care i-ați tot văzut pe la diferite conferințe. ;)

Așadar, costul unui bilet este de 90 de lei și poate fi procurat de aici – de unde puteți afla, totodată, și mai multe informații despre eveniment și despre speakeri.

Dacă vă place ideea și aveți cum să ajungeți sâmbătă la conferință, puteți să și câștigați o invitație. Tot ce trebuie să faceți este să vă exprimați dorința într-un comentariu la acest articol până vineri la ora 12:00 – când va avea loc o tragere la sorți cu ajutorul random.org.

17 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.