o brătilă pe .ro

Să o citiți pe Anne Frank

Am aflat abia azi că ieri a avut loc lansarea cărţii “Jurnalul Annei Frank”, ediția definitivă, la editura Humanitas. Coincidenţa face ca eu să o fi terminat de citit chiar azi, însă în varianta în limba engleză, primită cadou de la Alex în urma excursiei sale la Amsterdam. A fost probabil cel mai inspirat cadou și îi mai mulțumesc o dată și pe această cale. :)

Pentru cei care nu au auzit de Anne Frank (și, recunosc rușinată, mă aflam și eu printre ei până de curând), povestea este a unei copile ce se transformă într-o tânără adolescentă în timpul celui de-al doilea război mondial. Circumstanțele sunt însă cele care fac poveste Annei specială, aceasta trăind timp de doi ani de zile, alături de familia sa și încă 4 persoane în anexa secretă a unei locuințe din Amsterdam. Anne, părinții (Otto și Edith) și sora ei (Margot) , familia Van Daan și Peter Dussel sunt toți evrei.

Alinarea cea mai mare a fetei ce sub zâmbetul de copil ascundea mai multă pronfuzime ca majoritatea celor alături de care și-a petrecut ultimii doi ani de viață a fost jurnalul său, cel în care chiar ea mărturisea dorința de publica o carte atunci când războiul se va încheia. O carte bazată pe înscrierile sale zilnice. Din păcate, singurul supraviețuitor a fost Otto Frank, tatăl Annei, dar din fericire visul Annei s-a îndeplinit. Și probabil cel mai impresionant rând din toată cartea (care este, de altfel, burdușită cu pasaje emoționante) este unul pe care Anne nu a mai apucat să-l scrie:

ANNE’S DIARY ENDS HERE

Pâna una alta, luați cartea, citiți-o, învățați din ea, bucurați-vă de ea și întristați-vă că se termină atât de brusc. Și dacă puteți, dați apoi o fugă și până în Amsterdam pentru o serie de emoții autentice. Anexa secretă este acum unul dintre cele mai vizitate muzee și există chiar și posibilitatea de a o vizita online. Eu așa mi-am petrecut mare parte din ziua de azi: aventurându-mă prin camere și ascultând povești. :) Nota 10 pentru atmosfera extraordinară pe care au reușit cei de la organizația Anne Frank House să o creeze prin intermediul unui site!

There’s a destructive urge in people, the urge to rage, murder and kill. And until all of humanity, without exception, undergoes a metamorphosis, wars will continue to be waged, and everything that has been carefully built up, cultivated and grown will be cut down and destroyed, only to start all over again. […]

[…] I still believe, in spite of everything, that people are truly good at heart.

4 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.