Să o citiți pe Anne Frank | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

Să o citiți pe Anne Frank

Am aflat abia azi că ieri a avut loc lansarea cărţii “Jurnalul Annei Frank”, ediția definitivă, la editura Humanitas. Coincidenţa face ca eu să o fi terminat de citit chiar azi, însă în varianta în limba engleză, primită cadou de la Alex în urma excursiei sale la Amsterdam. A fost probabil cel mai inspirat cadou și îi mai mulțumesc o dată și pe această cale. :)

Pentru cei care nu au auzit de Anne Frank (și, recunosc rușinată, mă aflam și eu printre ei până de curând), povestea este a unei copile ce se transformă într-o tânără adolescentă în timpul celui de-al doilea război mondial. Circumstanțele sunt însă cele care fac poveste Annei specială, aceasta trăind timp de doi ani de zile, alături de familia sa și încă 4 persoane în anexa secretă a unei locuințe din Amsterdam. Anne, părinții (Otto și Edith) și sora ei (Margot) , familia Van Daan și Peter Dussel sunt toți evrei.

Alinarea cea mai mare a fetei ce sub zâmbetul de copil ascundea mai multă pronfuzime ca majoritatea celor alături de care și-a petrecut ultimii doi ani de viață a fost jurnalul său, cel în care chiar ea mărturisea dorința de publica o carte atunci când războiul se va încheia. O carte bazată pe înscrierile sale zilnice. Din păcate, singurul supraviețuitor a fost Otto Frank, tatăl Annei, dar din fericire visul Annei s-a îndeplinit. Și probabil cel mai impresionant rând din toată cartea (care este, de altfel, burdușită cu pasaje emoționante) este unul pe care Anne nu a mai apucat să-l scrie:

ANNE’S DIARY ENDS HERE

Pâna una alta, luați cartea, citiți-o, învățați din ea, bucurați-vă de ea și întristați-vă că se termină atât de brusc. Și dacă puteți, dați apoi o fugă și până în Amsterdam pentru o serie de emoții autentice. Anexa secretă este acum unul dintre cele mai vizitate muzee și există chiar și posibilitatea de a o vizita online. Eu așa mi-am petrecut mare parte din ziua de azi: aventurându-mă prin camere și ascultând povești. :) Nota 10 pentru atmosfera extraordinară pe care au reușit cei de la organizația Anne Frank House să o creeze prin intermediul unui site!

There’s a destructive urge in people, the urge to rage, murder and kill. And until all of humanity, without exception, undergoes a metamorphosis, wars will continue to be waged, and everything that has been carefully built up, cultivated and grown will be cut down and destroyed, only to start all over again. […]

[…] I still believe, in spite of everything, that people are truly good at heart.

About author View all posts Author website

Oana

Pasionată de tot ce înseamnă stil de viață sănătos, educație emoțională și implicare socială. Cred în libertate, în sinceritate și în bunătate. Încerc să fiu schimbarea pe care vreau să o văd în lume.

4 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *