o brătilă pe .ro

Jacobs Tassimo – un review ca la carte

Cititorii mei știu că îmi place să mă-ntind la scris. De altfel, asta se întâmplă și în viața de zi cu zi cu oricine are ghinionul să mă angreneze într-un subiect de discuție, pentru că dintr-unul se fac cinci și din fiecare se mai fac încă cinci… Dacă mai dau și peste unul ca mine, vă imaginați ce iese. Mai pune la socoteală faptul că atunci când scriu îmi place la nebunie să folosesc metafore, comparații și alte figuri de stil învățate prin liceu și orice subiect din categoria „tehnic” riscă să ajungă o poveste cu Ilene Cosânzene și Făt Frumoși (sau Feți Frumoși?). „Dar despre ce vorbeam?” este poate expresia cea mai folosită în vocabularul meu de zi cu zi, iar acum probabil vă-ntrebați și voi „ce legătură au toate acestea cu titlul articolului???”.

E simplu! Azi voi încerca să scriu un articol 100% tehnic. Mai exact, un review al unui produs despre care am mai adus vorba într-un alt articol și pe care l-am primit spre testare acum două săptămâni: espressorul Jacobs Tassimo, produsul colaborării dintre Kraft Foods și Bosch. Mi s-a părut de bun simț să aștept o perioadă de timp până să povestesc despre el. Poate crăpa între timp și atunci zău că degeaba făcea cafeaua bună! În plus, am vrut să deguste cât mai multe persoane pentru că nu se face primăvară doar cu o părere. :)

Ce am testat?

Espressorul Tassimo, modelul T40, ce a obținut în 2009 premiul internațional Red Dot Design Award, cea mai prestigioasă distincție din branșa electrocasnicelor. Desigur, pe principiul „e frumos ce-mi place mie”, pe mine nu m-a impresionat în mod special premiul obținut, dar designul și finisajele espressorului chiar inspiră calitate. Și în varianta cu roșu, cea pe care o am și eu, arată foarte bine. În plus, nu ocupă mult spațiu, laturile sale măsurând, în centimetri: 20l x 30L x 25h.

Când am primit cutia am simțit că într-adevăr voi testa un gadget, pentru că așa îmi fusese prezentat și pentru că tot sistemul de funcționare este demn de secolul XXI. Așa că m-am apucat să fac poze inclusiv la cutie, în lipsa unei camere de filmat care să mă ajute la crearea unui „unboxing video”…

Cum funcționează?

Ei bine, pentru unii aceasta este partea cea mai interesantă! Tassimo se laudă că poate să facă și 5 tipuri de cafea și ciocolată și ceai, pe rând, având un singur buton. Din start, vă spun că are de fapt două. Unul este însă butonul de on/off, util pentru cei care nu vor să consume curent aiurea și în același timp să-și țină mereu aparatul în priză, pregătit pentru doza sau dozele zilnice de cafea.

Așadar, aparatul chiar se poate lăuda cu butonul care le face pe toate. Pe toate, mai puțin umplerea recipientului de apă – care se face manual, de către utilizator :) – și introducerea T-DISC-ului, capsula minune ce conține baza pentru băutura ce se dorește a fi preparată. Sistemul funcționează tehnologiei codurilor de bare. Aparatul citește codul de bare de pe fiecare T-DISC şi preia parametrii de infuzare corespunzători fiecărui tip de cafea – cantitatea de apă, timpul de preparare şi temperatura. Ce-mi place mie cel mai mult este că îndulcirea se face tot manual, astfel încât fiecare își poate pune cantitatea exactă de zahăr, îndulcitor sau miere pe care o dorește. Ce se mai poate face însă cu butonul magic este reglarea cantității de apă pentru cei care sunt obișnuiți cu cafelele „lungi”. Pur și simplu se așteaptă până când se aprinde led-ul corespunzător (o ceașcă de cafea cu un “+” lângă ea) și se ține apăsat butonul până când cantitatea de apă din cană este cea dorită. Iar pentru cei care doresc o aromă mai puternică, aceasta se obține prin apăsarea a butonului, în timpul preparării (deci atunci când este aprins led-ul corespunzător unei cești de cafea cu aburi). Simplu, nu? :)

Cât durează prepararea unei cafele?

Între unul și două-minute! Un espresso durează chiar mai puțin de atât dacă nu punem la socoteală timpul acordat introducerii T-DISC-ului. În cazul unui latte macchiato însă, sau a unui cappuccino, timpul de preparare se dublează întrucât se folosesc două capsule: una cu cafea (baza pentru espresso) și una cu lapte (diferită în funcție de ce se prepară).

E bună?

Prietenul, băutorul de cafea al casei, spune că e bună! El a băut espresso, cafe crema (cafeaua clasica) si cappuccino. Cappuccino-ul l-a incercat chiar azi și, într-un schimb de mesaje pe total altă temă, a ținut să precizeze că: „eu am baut de dimineata capucinno: foarte bun!”. Desigur, ignorăm ignoranța bărbatului care nu știe cum se scrie corect „cappuccino” și păstrăm doar impresia. De altfel, de cappuccino a fost impresionat și tata, omul de la care mă așteptam să fie cel mai mare cârcotaș. Conservator de fel, tata își face în fiecare dimineața cafeaua la ibric, într-un colț al bucătăriei zăcând de altfel un filtru de cafea cumpărat acum mai mult de zece ani de zile. Desigur, espressorul are un avantaj clar în fața filtrului, iar acesta este reprezentat de economia de timp. Economie care se manifestă de altfel și atunci când îl comparăm cu ibricul.

Și totuși de ce i-a plăcut tatei cappuccino-ul? Pentru că i-am arătat că, deși e bun, e și natural. Îmi aduc aminte cum pe vremea licenței mă îndopam cu 3-în-1 pentru că aveam nevoie de cofeină dar nu îmi plăcea cafeaua. Am descoperit însă, după mult prea multe pliculețe consumate, că respectivul 3-în-1 avea vreo 90% zahăr… În restul de 10% era înghesuită cafeaua alături de puțin lapte praf și niște E-uri. Din fericire, nu numai pentru tata, ci și pentru mine, ca persoană grijulie cu ceea ce consumă, T-DISC-urile conțin 100% cafea, iar drept dovadă stă și zațul care rămâne în el după preparare și în care, cu puțin efort, se poate și ghici! :) Nici laptele nu este praf, ci obținut din lapte proaspăt integral, printr-o formulă brevetată de Ultra Filtrare (UF). Această formula permite laptelui să fie concentrat și stabilizat pentru depozitare la temperatura camerei, păstrând toate proprietățile laptelui proaspăt (aspect, gust și spumă). Iar eu, în calitate de consumatoarea ocazională de cafea, m-am îndrăgostit de Latte Macchiato.

Cât costă o cafea?

Toate sortimentele de Jacobs Kronung Kronung şi ciocolata Milka sunt disponibile la preţul de 24 RON pentru un pachet cu 16 T-DISC-uri. Pentru espresso și cafea, asta înseamnă 1,5 lei. Pentru cappuccino, latte macchiato și Milka însă, acestea folosind și câte o capsulă de lapte, prețul este de 3 lei.

În concluzie, merită?

Mi-e greu să vorbesc în numele unui băutor de cafea, dar Alex, pretenul, zice că merită. De dragul timpului economisit dimineața (dacă îți pui T-DISC-ul înainte să te culci, ai cafeaua gata într-un minut!) și de dragul gustului deosebit. Iar pentru o amatoare de „lapte cu cafea”, care nu își permite să iasă zilnic la Starbucks, clar merită!

Comentariile și întrebările suplimentare sunt binevenite! :)

9 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.