o brătilă pe .ro

Vodafone. Povestea nu merge mai departe

Povestea mea și a Vodafone a început acum mai mult de 10 ani când o dată cu primul telefon a venit și prima cartelă. Era “un” Kamarad roz și încă o mai am pusă bine, într-un colț cu amintiri, plină ochi de mesaje de pe vremea liceului. Nu încăpeau multe, dar știu că vreo 10 tot reușeam să salvez și era tare dureros când trebuia să fac selecția. Nu mai știu exact când am schimbat-o, dar până ieri am avut aceeași cartelă în vreo 4 telefoane succesive, o cartela cu puțin verde și puțin galben pe care încă se citea clar ”GO”. De fapt, acum îmi dau seama că gândurile mele cele mai bune se duc de fapt spre vechiul Connex.

Acum patru luni am luat decizia ca după cei peste zece ani de zile să fac și eu pasul cel mare și să trec la abonament. Nu a fost o decizie grea pentru că aveam încredere în Vodafone și simțeam, nu știu să vă spun de ce, că trecerea la abonament mă va face să mă simt ”ca un om mare”. Părinții mei au avut mereu abonament, cartela era un soi de simbol al liceului și al studenției și eu simțeam în acel moment nevoia de a face o schimbare. Zis și făcut, am trecut la abonament, unde aveam să plătesc 10 euro în loc de cei 3,5 cu care eram obișnuită la cartelă. Venea însă cu niște trafic suplimentar de Internet (mai exact făceam trecerea de la 50MB la 500MB), așa că mi s-a părut o alegere bună.

Surpriză: 500 de euro!

Surpriza a venit însă după nici măcar 3 luni, când, fiind pe drumul de întoarcere din Redescoperă România, am primit un mesaj prin care eram înștiințată că mi-au fost suspendate toate serviciile până la achitarea unui avans de 800 RON.
Am crezut că e o farsă și nu l-am băgat în seama, dar totul a devenit real în momentul în care mi-am dat seama că într-adevăr nu pot să dau nici măcar un beep în condițiile în care eram cu plata la zi și mai aveam minute incluse. Am împrumutat telefonul Corinei și l-am sunat pe Alex să-l rog să afle ce s-a întâmplat.

Am aflat că la o săptămână de la resetarea minutelor și traficului de internet, eu aveam deja o factură de 500 de euro. Aceasta era justificată prin sesiuni imense de trafic, unele de câte 500MB, la ore la care eu fie dormeam, fie îmi verificam, așa cum eram obișnuită încă de pe vremea celor 50 de mega: mailul, twitterul și facebook-ul (care oricum nu se punea pentru că intram pe varianta gratuită cu ”0.” în față). Convinsă fiind de faptul că nu aveam cum să consum acel trafic (nu aveam activată actualizarea automată aplicațiilor, nu instalasem nimic nou în ultima lună, nu intrasem nici măcar pe YouTube), am depus o contestație. Mi s-a răspuns rapid că „sistemul a validat” traficul respectiv și aici s-a terminat tot.

Povestea e lungă, se întinde pe o lună de zile de vorbit cu diverși operatori Vodafone în încercarea de a rezolva problema. Am avut zile în care am plâns de nervi și voiam să scriu romane despre ce se întâmplă și despre ce îmi spun cei de acolo. Între timp am rămas doar cu un profund sentiment de dezamagire și de dezgust față de o companie al cărei ambasador neoficial am fost timp de peste zece ani.

În ultima conversație cu cei de la Vodafone, băiatul de la celălalt capăt al firului mi-a spus că ar fi bine să mă potolesc și să o las baltă. Că apreciază faptul că am fost diplomată și nu am sunat să le urlu la telefon, dar că a ajuns cazul meu și în departamente situate mai sus și nu îi interesează. Că vor să plătesc cei 500 de euro și mai departe nu e treaba lor. Cu alte cuvinte, mi-a spus clar că pe ei îi interesează banii, nu clienții. Banii, nu oamenii.

Și Oana și-a dat seama încă o dată cât este ea de naivă.

Pentru că ajunsesem să fiu atât de afectată de subiect încât îmi pierdusem tot entuziasmul de a mai face ceva, am luat hotărârea de a plăti factura și de a rezilia și contractul. Desigur, rezilierea m-a mai costat încă vreo 100 de euro, dar am preferat să mă împrumut la ai mei și să le rămân două luni datoare decât să mai fiu legată în vreun fel de o companie care simțeam că m-a scuipat efectiv între ochi.

În final, tot ce îmi doream era să primesc un desfășurător clar. Care să îmi arate unde s-a consumat traficul respectiv de date. Așa cum pe desfășurătorul telefonic îți arată nu numai la ce ore ai vorbit și cât timp, ci și CU CINE, așa voiam să știu și eu, UNDE s-au consumat cei 426 de MB din 20.04.2011, ora 06:06:27. Nu am primit. Mi s-a spus că ei nu au așa ceva.

Păi bine, și atunci mie pot să-mi vină facturi de mii de euro care să fie justificate printr-un simplu „sistemul a validat”? Răspunsul este da.

ANPC

Dezamăgirea și mai mare a venit în momentul în care am primit al doilea duș rece. De data aceasta, la celălalt capăt al furtunului se afla Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. La început am fost mai mult decât impresionată de faptul că se puteau trimite reclamații și online. Mai mult decât atât, mi s-a răspuns la mail în cursul aceleiași zi – mi se solicitau date suplimentare. Răspunsul final a venit însă prin poștă și nu a mai fost îmbucurător. Mi s-a spus că operatorul economic reclamat s-a comportat corect. Că, citez, „s-a constatat ca exista posibilitatea ca un client sa consume intr-un interval de timp relativ scurt, un trafic de date considerabil, acesta putand utiliza prin punctele de acces mai multe ferestre de internet in acelasi timp, sau poate accesa prin intermediul unei pagini de internet o alta pagina sau link cu un continut mult mai mare de date cum ar fi modul vizualizare al fisierelor audio-video)”. Așa și? Dacă „există posibilitatea”, înseamnă automat că asta s-a întâmplat și în cazul meu? Unde este PROTECȚIA consumatorului???

Concluzia

Noroc că „există posibilitatea” și că nu ne pasă de client. Și noroc că nu prea vorbește lumea despre asta, că altfel poate chiar s-ar schimba ceva…

THE END

72 CommentsLeave a comment

  • ba mai rau ma nelinisteste cand aflu ca nu sunt o exceptie, ci lucrurile de genul acesta sunt la ordinea zilei… dar tocmai din acest motiv am si scris articolul – sa ii avertizez si pe ceilalti. pentru ca mereu avem impresia ca nu ni se poate intampla noua…

 • problema e ca ei ar fi putut, cu siguranta, sa produca un extras cu consum, iar tu n’ai fi putut produce dovezi ca la momentele respective dormeai. pe de alta parte, toata treaba e atat de automatizata incat probabil e o eroare in sistem, ceva, nu una intentionata. si daca la ei computerul zice “a consumat”, pentru ei nu conteaza ca tu spui ca n’ai consumat.
  din pacate, tot ce poti sa faci e sa nu’ti iei teapa si a doua oara. imi pare rau :(

 • Si eu am reziliat contractul cu Vodafone din motive asemanatoare, dar partea cu protectia consumatorului ma mira foarte tare ! Eu credeam ca ei chiar verifica ceva !

  Daca Vodafone nu poate sa vina cu dovada traficului, atunci tu ar trebui sai ai castig de cauza.

 • eu am patit-o cu cei de la orange, pentru o suma mult mai mica, dar nu am vrut sa o platesc pentru ca nu imi apartinea. asa ca la aceasta ora datoria se ridica la cateva mii de euro.
  nu am platit si nici nu voi plati. au trimis pe capul meu, adica scrisori, telefoane , o gramada de firme de recuperare.
  m-a durut undeva de ei.

  acum cativa ani Gardianul parca a dezvaluit un document cu circuit inchis (Vodafone), unde se arata ca negru pe alb, daca utilizatorul isi da seama ca a fost pacalit sa li se dea banii inapoi. tot in acel articol mai spune care reau practicile de a inselea utilizatorul.

  sa nu platesti nici un ban. nu au ce sa iti faca. si oricate telefoane sau scrizori ai primi sa nu te intimidezi. pur si simplu nu au ce sa iti faca.

  • asa cum am scris in articol, eu am luat pana la urma decizia sa platesc vazand ca nu am nicio sansa sa mi se dea dreptate. eu nu as fi putut sta stiind ca am o datorie de mii de euro… sunt mai “slaba de inger”, recunosc, dar problema e ca sunt multi ca mine si companiile profita de asta… din acest motiv am decis sa scriu articolul – pentru a preveni. solutia cea mai buna este sa treci la cartela. asa stii ca nu are ce sa ti se intample…

 • + acum 2-3 ani vodafone a fost acuzat ca este in cardasie cu hotii de telefoane. se spune ca vodafone dispune de tehnologie care iti poate localiza telefonul oriunde in romania cu o marja de eroare intre 1.5-3 metri.
  dar cand suni la ei, iti spun ca nu e posibil. iti recomanda sa iti cumperi altul.

  • Este perfect adevarat. Intr-un oras aglomerat, unde ai receptie de la mai multe statii GSM/3G poti fi localizat cu precizie de pina in, sa zicem, 150m. Dar asta este asa pentru ca tehnologia se bazeaza pe asta (d-aia ii zice telefonie celulara). Telefonul si statiile invecinate masoara tot timpul nivelul de semnal de la unul la celalalt. De aici pina la localizare este doar treaba de calcul de clasa a 8-a.

  • pentru ca mi-am dat seama ca nu mi se va da niciodata castig de cauza si pentru ca eu, spre deosebire de altii, nu as fi putut trai stiind ca am o datorie ce ar fi ajuns in timp la mii de euro.

 • Ceva asemanator am patit cu Orange. Nu cu o suma asa mare, dar ideea e ca tot din trafic imi faceam cost suplimentar. Am cerut si eu desfasurator sa vad ce imi consuma mie traficul inclus in abonament. Mi-au spus ca au interzis prin lege, adica nu au acces la datele exacte. Stiu ca am consumat X MB dar nu stiu CE am accesat.

  M-am tot plimbat pe la operatori, pana intr-un final mi-au zis ca au sectiune separata pentru internet, mi-au facut legatura, a incercat tipu de acolo sa imi spuna ca smartphoneul se conecteaza sis ingur la net, i-am zis ca am toate setarile facute si NU se contecteaza automat, NU intru pe porn sau alte site-uri consumatoare de trafic … Pana la urma mi-a facut o oferta, de fapt mi-a zis de ea, una la care adaug o extraoptiune la abonamentul meu si acum e ok.

  Deci din tot ce ai povestit, partea lor de dreptate e ca nu au cum sa stie exact ce ai accesat, decat ca ai accesat, insa partea pe care nu o inteleg este DE CE AI PLATIT?

  • iti spun si tie, Valy, ce i-am spus si lui “raz”. am platit pentru ca mi-am dat seama ca nu mi se va da niciodata castig de cauza si pentru ca eu, spre deosebire de altii, nu as fi putut trai stiind ca am o datorie ce ar fi ajuns in timp la mii de euro. pur si simplu as fi avut mereu un sentiment nasol care m-ar fi tinut de la altele. si am considerat ca nu merita. sunt o gramada de bani, sunt bani pentru care am muncit, nu care au picat din cer, dar in viata se mai intampla si rahaturi si important este sa avem grija sa nu se mai intample si sa ii avertizam si pe cei din jurul nostru. cel mai bine este sa prevenim… si desi avem mereu impresia ca noua nu ni se poate intampla, iata ca ni se poate…

 • în 7 ani cu vodafone încă nu am avut probleme majore, dar suficiente încât să mă calce pe coadă așa că voi renunța în curând la abonament. probabil la fel voi face și cu orange care pentru luna trecută nu mă poate lămuri cum a apărut pe factură un trafic de date suplimentar de 50Mb în 5 zile, timp în care am folosit cu precădere wifi. mă reîntorc la cartelă și cred că va fi decizia corectă.

  • eu in 10 ani cu Vodafone nu avusesem probleme deloc si a fost de ajuns una majora. :) treci cat mai repede la cartela – scapi de riscuri inutile si exista oferte la fel de bune ca pe abonament (daca nu chiar mai bune).

 • Nu tin cu Vodafone, dar daca ar fi avut desfasuratorul de care zici, ar fi zis lumea ca e Big Brother si ca n-ar trebui sa tina inregistrarile alea… In alta ordine de idei, eu pornesc conexiunea de date manual, atunci cand am nevoie, si am o aplicatie care imi afiseaza traficul din luna respectiva. Inca nu m-am fript, dar cine stie…

  • Vodafone are sigur desfasuratorul ala… nu iti imagina ca are un desfasurator cu toate actiunile pe carele desfasori pe un site, dar exista sigur o baza de date cu serverul care a fost apelat pentru a face conexiunea X (nu stiu exact care sunt termenii). E probabil insa ilegal ca ei sa o acceseze. Totusi, in astfel de cazuri nu ar trebui sa fie nevoie sa ajungi in instanta pentru a ti se oferi aceste informatii… Macar ANPC-ul ar trebui sa aiba acces la ea…

   • Oana, nu tine nimeni (poate SRI) date despre destinatia traficului pe care il faci. Este neeconomic sa inmagazinezi ceva ce nu iti e de folos. Nici macar volumul traficului nu este foarte exact (pentru ca nu se poate face diferenta intre trafic util si gunoi). Se poate face o cercetare despre serviciile de telefonie mobila pe care telefonul tau le-a utilizat. Eu unul imi inchid traficul de date si comut pe 2G cind nu am nevoie de ele. In felul asta sint protejat de “accidente”. In plus, daca baza de date despre traficul pe care l-ai facut are o eroare, poti contracara cu argumentul ca telefonul tau nu avea serviciul de date activat (asta se poate verifica). Din pacate nu poti fi aparata de un caz de clonare de cartela.

 • De ce nu ii dai in judecata? Ei ne avand posibilitatea sa contorizeze si sa demonstreze pe factura exact traficul sunt un pic “la furat”. Se bazeaza pe faptul ca romanu tace si inghite indiferent de ce fac ei. Cam pe acelasi principiu merg si bancile (cele care acum se chinuie tot mapamondu sa le “salveze”).
  Daca mi-ar face asa ceva mie m-as duce pana la curtile europene, chiar daca sunt 500Euro.
  Mai mult, daca nu as reusi nimic, le-as sparge un geam la un sediu. Pun pariu ca face mai mult de 500Euro.
  Cel putin la mine bani astia nu cresc in copacii din curtea casei. Sunt munciti si au in spate si mai multa munca (scoala, carti citite, eforturi intelectuale, nervi, drumuri, lupte cu functionari publici, bani peste bani cheltuiti si sa nu uitam eforturile parintilor nostri).
  Ei sunt practic niste hoti. Luptati pentru leutii vostri. Daca noi tinerii in plina putere nu luptam atunci cine? Pensionari sau copii de gradinita? Luptati Luptati Luptati si intro zi o sa invete si ei ce inseamna “Sales” si “Client satisfaction”.

  • Pentru ca datul in judecata inseamna bani si multa energie care dupa experienta cu ANPC ar fi cel mai probabil irosita inutil. Probabil ca legea este facuta in asa fel incat le permite sa aduca drept unica dovada necesara acel “sistemul a validat”. Sistemul este prost si Vodafone profita de el. Asta este de fapt problema…

  • Nu, Vodafone nu are niciun desfasurator de date. Lucrez in departamentul respectiv si iti pot spune cu certitudine ca nu exista un server minune care ne arata noua unde se conecteaza utilizatorul. Exista un simulator de trafic estimat (cred ca e si pe http://www.vodafone.ro) care indica celor ce utilizeaza ioym-ul cat consuma daca: vede poze, asculta/dld muzica etc.
   Eu am intalnit un caz al unei profesoare care plecase 3 zile in Ungaria si s-a intors cu 1000 de euro cost suplimentar din trafic de date. Traficul era real, insa Vodafone-ul i-a dat ajustare integrala pentru ca nu era setata pe contul ei limita de trafic de date impusa de lege. Asadar, este obligatoriu (la orice retea de telefonie din UE) ca atunci cand atingi pragul de 50 de euro din trafic de date roaming sa fii anuntat, urmatorul prag fiind 500. Eu nu am inteles daca tu ai facut acest cost doar din trafic de date national sau, aflata intr-o zona de granita, te-ai conectat la vreo retea de acolo. Daca e asa, ar fi trebuit ca la limita de 50 de euro sa fii instiintata printr-un sms.
   Oricum, va zic sigur ca nicio companie de telefonie nu are interesul sa “fure” utilizatorii. M-am ocupat de reclamatii si va pot spune ca majoritatea care reclama costul abuzeaza de internet, minute si mai nou sunatul la numere scurte care sunt taxabile.
   Imi pare rau pentru experienta neplacuta dar gandeste-te ca daca in 10 ani nu ai avut nicio astfel de problema cu Vdf-ul, crezi ca interesul companiei era ca tu, un client fidel, sa pleci din retea?

   • Ana, ce zici tu este foarte interesant. Daca as fi primit un mesaj pragul de 50 de euro, probabil cu totul altfel ar fi stat problema. Dar nu am primit si fraiera de mine nici nu stia ca trebuie sa primeasca, pentru ca as fi adus si acest aspect in discutie la momentul respectiv. Desigur, pana la tine nici nu s-a deranjat vreun operator sa mentioneze acest lucru. Poate pentru ca sistemul a dat gres, mesajul nu s-a trimis si astfel s-ar fi facut vinovati de cele intamplate?

    Nu am facut trafic in Roaming, totul era a fost trafic de date national.

    Sincer, iti inteleg punctul de vedere, dar te asigur ca nu fac parte din acea majoritate care abuzeaza de Internet. Am stat atata timp cu 50 de mega si mi-au fost de ajuns. Si acum, cand am iar trafic de date inclus in cartela Cosmote, nu mai am probleme, desi am acelasi telefon, cu aceleasi setari si nici nu am facut vreo devirusare…

    Daca Vodafone nu are niciun desfasurator de date si legea nu impune asa ceva este, exact cum am spus, o portita spre a fura oameni fara ca acestia sa poata contesta traficul in vreun fel sau altul. Esti de acord cu mine? Nu iti cred sa afirmi ca Vodafone fura, ci, obiectiv vorbind, ca legea ii permite sa faca asta.

    Daca Vodafone nu ar fi vrut sa ma piarda, putea sa dea dovada de intelegere tocmai pentru ca in 10 ani de zile in care am platit constant cate X euro, nu le-am facut probleme de niciun fel. Am mai vorbit cu persoane care au patit ceva asemanator (numai ca nimeni nu s-a lovit de o suma de 500 de euro) si mi-au spus ca au reusit sa obtina o reducere de 50% urland la telefon ca ei nu au consumat atat. Mie stii ce mi-au zis reprezentantii Vodafone? Ca apreciaza faptul ca vorbesc frumos, calm si diplomat, dar ca nu ii intereseaza, trebuie sa platesc toata suma.

 • Pai si pana la urma la ce operator te-ai mutat? Zapp (daca mai exista) sau Cosmote? Ca vad ca Orange face acelasi lucru…

  Tin minte ca am cheltuit odata £5 pentru a cumpara un pachet de internet de la Vodafone UK. Nu verificasem daca telefonul meu cel ieftin suporta servicii de internet, deci pierdusem £5 din pura mea prostie. Am zis sa-mi incerc norocul si sa-i rog sa mi-i dea inapoi. Mi i-au transferat in calling credit in mai putin de 2 ore si si-au cerut si scuze.

  Cat despre datul in judecata, este ceva absolut crunt. Dureaza foarte mult si costa foarte mult. Nimanui nu-i pasa, din pacate. Mama aproape ca se roaga de politie s-o ajute. Are un vecin care arunca animale moarte LA EA IN CURTE date cu otrava ILEGALA. I-au otravit cainele, acu nu-si mai poate lasa niciun animal liber in curte. Ii pasa cuiva? Nu.

  • in primul rand, imi pare tare tare rau sa aud de situatia cu care se confrunta mama ta… :( In toate povestile de genul acesta cel mai rau ma doare faptul ca exista astfel de oameni care te fac sa iti doresti sa iti bagi picioarele in toata omenia ta… Pana la urma si la Vodafone problema a fost ca am vazut comunicarea mea cu niste oameni, nu cu o companie. Cu niste oameni carora nu le-a pasat…

   La Cosmote m-am mutat, dar pe cartela, ca sa fiu sigura ca nu mai am parte si de alte surprize. Sunt sigura ca toti operatorii fura atata timp cat legea le permite… Si legea din pacate le permite. Dar mi-era mult prea sila de Vodafone dupa felul in care m-au tratat (si pentru ca au fost calici. la o adica, puteau sa fure si ei mai cu bun simt), asa ca trebuia sa ma mut in alta parte. Acum am comunicare nelimitata in Cosmote – minute si mesaje, 75 de minute nationale, 75 de mesaje nationale si 250 de mb de net cu 5 euro pe luna. Ceea ce e mai mult decat bine…

  • Asa e bine… de fiecare data cand telefonul, masina, casa sau orice alt aparat din generatia “smart” sunt mai destepte de cat tine e bine sa vina cineva sa iti spuna ca ceaiul de la Mc frige si ca e posibil sa aluneci daca e ud pe jos. Va urez la toti drum bun spre “desteapta” America pe care o invidiati si care promoveaza prostia intr-un mod flagrant. Pentru cine nu a inteles despre ce e vorba… incercati sa tine-ti cartela intr-un telefon mai prost sa vedeti ce costuri aveti, dupa care…epatati si luati un iphone4 si fitzele de rigoare, dar pentru asta mai scoateti si voi niste banuti, ca deh ce e fitza e si scump. Si daca totusi, chiar nu pricepe nimeni nimic, atunci….lumea asta chiar se duce rapid pe….

 • sper ca nu ai platit :)
  ce se intampla daca nu platesti? pot sa-ti faca ceva? te intreb fiindca am mai auzit de oameni in situatii similare de umflat facturi care au refuzat sa plateasca

  • citeste si tu comentariile de mai sus macar, daca articolul nu l-ai citit cu atentie. :P Eu am platit pentru ca nu voiam sa stau o viata stiind ca am datorii la Vodafone, in conditiile in care legea nu este de partea mea.

   altii nu au platit si cam asta se intampla – citat din Analfabetul (gasesti mai sus comentariul):

   “eu am patit-o cu cei de la orange, pentru o suma mult mai mica, dar nu am vrut sa o platesc pentru ca nu imi apartinea. asa ca la aceasta ora datoria se ridica la cateva mii de euro.
   nu am platit si nici nu voi plati. au trimis pe capul meu, adica scrisori, telefoane , o gramada de firme de recuperare. m-a durut undeva de ei.”

 • Pentru a face traffic, nu este neaparat necesara interactiunea cu telefonul. Traficul poate fi generat si de o applicatie “malitioasa” pe care nu stii ca o ai, si care functioneaza atat timp cat telefonul este pornit. In cazul asta operatorul de telefonie nu poate deosebi traficul legitim de cel “neintentionat” si factureaza tot. O analogie ar fi ca providerul de internet nu e responsabil daca un client isi viruseaza calculatorul.
  Stiu un caz asemanator in care proprietarul telefonului nu isi deschidea browserul sau mailul dar facea/platea traffic consistent datorita unor applicatii dubioase.

  • De acord cu tine, Sorin. Dar in momentul in care nu am probleme nici in luna precedenta, nici in luna urmatoare, totul devine mult mai ciudat.

   Daca eu nu-mi devirusez calculatorul, mi-e greu sa cred ca virusul pleaca de bunavoie. :)

 • imi pare rau ca te plangi. te-a mancat undeva sa te duci in redescopera fara sa ai internet nelimitat. Credeai ca ajunge … nu
  iata si de ce

  http://twitpic.com/6b36tz

  asta 1. Si nu m-ai vazut pe mine facand trafic pe net de pe mobil luna asta. Plus ca nu ma uit la youtube-uri.

  doi.
  smartphone-urile sunt atat de bune, incat le raman aplicatii blocate pe ele. Aplicatii care le manca net. Asa si eu am patit sa imi manance intr-o zi toti cei 500 de mega de pe cartela. Avantaj eu, am cartela :)

  trei.
  asa ai fi patit la oricare alt operator.

  cu alte cuvinte tu esti vinovata ca nu ti-ai oprit conexiunea de net daca nu folosesti netul mobil.

  In speranta ca nu te superi pe mine ca am zis astea, pupici.

  Ah da. Dobitocii aia ca au vorbit asa … bai … aveti smartphone-uri, inregistrati si voi convorbirile … ce e asa greu? :) eu am inclusiv convorbiri de la 112 inregistrate de mine ca i-am sunat. Si i-am si anuntat ca ii inregistrez ;))

 • concluzia este…sa ramaneti la cartela…pt ca nu va faceti iluzii…toti operatorii fie vodafone,orange,cosmote,etc…o sa fure,la propriu,clientii…in special pe cei abonati.

 • Acelasi lucru l-am patit si eu cu cei de la Orange dupa ce am schimbat iPhone 3Gs cu iPhone4, mi-a venit o factura de 3 ori mai mare decat imi venea in mod curent, motivand ca beneficiind de viteza mai mare de net, am utilizat si depasit traficul alocat in abonament… a trebuit sa platesc, dar “razbunarea” nu a intarziat sa vina… acel 3Gs s-a defectat in perioada de garantie (plus ca aveam si asigurare pe el) si l-am lasat in serviceul lor, impunandu-mi un termen de 15 zile!!! ei, in a 16-a zi i-am reclamat la ANPC, in a 17-a zi i-am reclamat din nou, in a 18 zi am primit telefonul nou inapoi. Si, da, si-au luat AMENDA pentru incalcarea unui termen impus abuziv chiar de ei!!! Si facturile vin la valoarea normala acum!!!

 • voi sunteti cu caputzu, tu cu 500 de euro , traficul ala chair l-ai facut, nu lucrez pt cei de la vodafone. dar crede-ma ca nu ii intereseaza de tine, mine ori vreun om, esti sursa de venit pt ei, ca noi toti ceilalti, dar chiar ai facut trafic de banii aia.sunt contoare pe fiecare numar/ip/gateway/bts. daca ar fi vrut tzi-ar fi demonstrat cam tot ce ai facut de pe telefon, dar pt asa ceva iar fi costat pe ei mai multe resurse decat 500 de euro. alta data nu numai sa iti alegi paketul favorabil dar daca poti sa il si negociezi cumva. imi pare rau pe bune

 • Motiv in plus pentru care eu NU imi activez optiunea de internet pe telefon. Prefer sa stau fara net pe telefon ca nu mor fara :) macar cand ma uit la telefon nu sunt conectat la net.
  Ca si Oana sunt abonat Vodafone de peste 10 ani si pot sa zic ca nu peste mult timp sper sa trec tot pe cartela, din simplul motiv ca as avea mai multe beneficii decat am daca sunt abonat :).

  Cat despre o factura de 500 euro…. waw… nu stiu cum as fi reactionat daca pateam asta.
  Cum a zis si Oana… pentru Vodafone dar si alte companii mari, clientul este doar o sursa de venit – nu are nicio importanda daca clientul este fericit sau nu…
  Oana practic a platit cat 100 de persoane ce au cartela – Vodafone ar fi trebuit sa ii multumeasca.

 • Stati voi linistiti fratilor ca toate companiile astea mari sunt “puse bine” cu protectia consumatorului inclusiv bancile daca ati observat. IAR VODAFONU SUNT CEI MAI MARI EXCROCI LA ORA ACTUALA dintre companiile de tel. mobila. Calea cea mai simpla e sa nu platesti si sa te judeci cu ei pentru ca nu vor avea castig de cauza, le trebuie dovezi “solide” vorba fetitei din reclama cu Pedigree (sper ca am scris corect ca imi lene sa caut pe “goagle”)… asadar si prin urmare chiar daca suntem tara lu’ “Goagle” nu pot face chiar ce vor cu noi.
  Ura !!

 • Am dat tarzior de postul tau.Am citit si comentariile si nu-mi vine sa cred.Si eu am patit la Orange,bafta mea e ca am cartela si nici nu mai intentionez sa trec pe abonament.Eu nu imi schimbasem telefonul,nu lasasem nicio aplicatie deschisa,imi cunosc bine mobilul,il am deja de vreo 2 ani si il folosesc destul de mult.Am zis la un moment dat ca daca tot exista optiuni cu 500MB,o sa trec si eu la ea sa nu ma mai gandesc cateva luni la net.Pt ca pana atunci aveam 200MB si se raportau de la o luna la alta,2 luni nu aveam nicio problema.Aia 500MB s-au dus in 2 saptamani in care culmea culmilor nici nu avusesem timp de stat pe net pe telefon.Se consumase deci traficul inclus si mi-a mancat si credit aprox 10 euro.Am sunat la ei si bineinteles ca nu s-a intamplat nimic.Fata de la telefon a spus ca a depus in numele meu o reclamatie.Cu aia am si ramas pt ca nu s-a intamplat absolut nimic.Asa cum hainele,alimentele si absolut tot ce vine din import sunt de calitate inferioara pentru toata Europa de Est ,si serviciile lor sunt la fel.Asa cum au spus si altii mai sus,nu trebuia sa platesti!

 • Gresit total , tu poti face contestatie , plangere in continuu la ANPC si vodafone , sa primesti raspuns catre ce servere s-a facut trafic din telefonul tau . Fiecare terminal (in cazul tau Telefon) are o adresa de retea (MAC) care inregistreaza log-uri de tip ghost pe oriunde a fost . Deci in cazul in care cei de la vdf ar fi presati de cineva (aici cred ca doar ANPC te poate ajuta) sunt obligati sa arate catre / unde / si cat trafic s-a efectuat ! Toate bune !

  La mine a fost foarte simplu cu VDF (am fost client Connex GO , apoi Kamarad apoi abonament Cent nelimitat si apoi vdf din 1999 pana in 2009) – din momentul in care am primit o factura cu trafic 42s convorbiri catre Orange RO tarifat cu 0.68E in desfasurator – pe care dadeam 1E / luna (in conditiile in care apelul in orice alta retea decat vdf era 0.2E / minut . 6 zile mai tarziu sunt abonat Cosmote (prin portare) . Daca nu merge nici mariajul cu Cosmote trec pe DIGI.mobil – net nelimitat si vorbesti international la nivel national !

 • @Oana Brătilă
  pe Android ai o aplicatie numita APN on/off cu care iti deschizi singura netul cind ai nevoie. Asa esti scutita de orice surpriza.

 • Si cu ocazia asta ma bucur ca am telefon de firma.
  Oricum, recomandarea mea e sa tii mereu telefonul pe GPRS si nu pe 3G/HSDPA din 2 motive simple si destul de clare:
  1) consumul bateriei este mult mai mare in cazul folosirii sesiunilor de date de tip 3G/HSDPA
  2) protectie contra problemei pe care tu ai intalnit-o. aaa, apropo. Nu esti singura! :)

  Salutis

 • io nu inteleg o singura chestie. cum poti sa iti faci abonament de date si sa sti ca daca depasesti acel volum de trafic esti deacord sa platesti jde euro pe megabit dupaia …
  ce e in capul vostru cand va faceti abonamente de genul acesta. problema e simpla. iti iei un abonament care cand expira traficul alocat scade viteza, dar niciodata sa poti fi taxat in plus.

  adevarul e ca nu se mai poate i nziua de azi fara internet pe telefon …

 • Aseara cand mi am verificat minutele ,traficul si mesajele am descoperit uimit ca am 261€cost.am sunat la relatii clienti si lor le apare ca am downloadat 1,90gb .nici nu stiu ce sa fac sa rezolv treaba asta

 • Imi pare rau. eu as merge in instanta daca as fi sigur ca nu mi-a folosit cineva tel. sau altceva. ma intreb daca nu exista un sistem de contorizare care sa te anunte cand ai depasit limita de abonament, iar pe roaming internetul sa fie blocat implicit. pe IOS exista nu stiu daca si pe Android m-ar interesa
  o lupta cu vodafone sau orange este inegala. trebuie platita orice factura indiferent ca e corecta sau nu dupa care te poti muta pe orice alt provider. neplata duce la consemnarea pe lista neagra baza de date PREVENTELcare face sa nu mai poti fi abonat in nicio retea din romania pe acel nume. e o conventie internationala. asta e. cu marii rechini un peste mic e victima sigura

 • Vodafone niciodata nu a fost corect nici ca e vorba de internet pe mobil,calculator sau altceva defapt daca ma gandesc bine in ultima vreme nu am mai vazut nicio firma site sau om care sa fie corect pana si politisti au ajuns sa fie corupti.Masinariile au inceput sa ne-o faca la toti pana si mie care am internet cu 8gb pe mobil nu iam consumat si mi-au dat trafic suplimentar.

 • am pierdut un galaxy sII de doua zile am cutia am imeu dar nu am localizat tel mie scarba de trimiterea de le operatorii de tel mobila la politie si bla bla au servere pe care nu le folosesc. sa il blochez daca il blochez il mai pot localiza . ce e de facut cine are experienta in acest domeniu astept un sfat o parere o idee ceva orice . mai exista vreo sansa sa mai dau de el sau sa-i zic adio. ce parere aveti. va multumesc!

 • […] o gogoașă. Desigur, există și varianta în care o să mi se răspundă, cum s-a întâmplat în cazul Vodafone, că există posibilitatea ca un măr să supraviețuiască 4 luni. Poate l-am ținut eu în […]

 • poi ce pot zice! nu sunt buni de nimic cei de la vodafon! eu in timp ce vorbeam la telefon ma pomenesc ca nr meu a fost restrictionat :-j si culmea mai aveam vreo 3000 de minute:) si pur si simplu nu pot fi sunata nu pot apela… de ce? habar nu am:)

 • Recomandarea mea este ca atunci cand nu stai pe internet sa dezactivezi conexiunea ( Data connection – off ). Astfel nu mai exista posibilitatea ca telefonul sa ramana conectat.
  Mie mi s-a recomandat de la Vodafone sa fiu atenta la cat consuma site-urile pe care intru. Am aflat ca youtube iti mananca la greu. O prietena a stat pe youtube o noapte intreaga ( a uitat telefonul conectat ) si s-a trezit cu 50 de euro de plata pentru sesiunea respectiva.

 • Subiect vechi, comentez in cazul in care mai da careva de el la search.

  Aici avem caz clasic de utilizatori care isi iau smartphone, fara sa se documenteze ce face, si il tin cu GPS+WiFi+3G pornit nonstop, apoi se plang de baterie si trafic depasit.

  In android exista o optiune, Background data “Applications can sync, send, and receive data at any time”. Recomand Quicker de pe Google Play in cazul in care aveti dificultati in a porni/oprii rapid WiFi/3G

  Sa nu mai zic de cazul in care pornesti tethering si nu-ti pui parola la retea.

  • Si totusi, mai bine te abtineai de la comentarii. Ai citit macar articolul? Eu stiu si stiam foarte bine cu ce se mananca un smartphone – il aveam deja de un an pana sa se intample povestea cu factura si pana atunci nu avusesem nicio problema. Stiu si de background data, era disabled. Nu mai generaliza aiurea, ca n-as fi scris acest articol daca nu as fi analizat toate datele problemei inainte. Si hai sa nu mai facem pe desteptii cand nu e cazul…

   PS: chiar daca as fi fost “cazul acela clasic”, era de bun simt din partea Vodafone sa imi trimita o notificare in momentul in care am depasit pragul de 50 de euro – cum zice de altfel, intr-un comentariu de mai sus, chiar un angajat Vodafone ca ar fi trebuit sa faca. nu au facut-o, asa ca pentru mine vor ramane niste profitori cu care nu vreau sa mai am de’a face.

  • Buna ziua,
   La inceputul lunii Martie am zis sa incarc cartela Vodafone cu 10 E pt a nu mai sta cu sabia lui Damocles la fiecare sfarsit de luna. S-a reactivat optiunea si au mai ramas 5 E plus ceva maruntis primit cadou de la ei. L a cateva zile, vechiul meu 3GS a avut nevoie sa ajunga la service. Am scos cartela si am pus-o in legitimatie, sa nu o pierd ( Vdf este utilizat in paralel cu abonamentul la Cosmo intru-un iPhone 4). Pe 17 .03 seara l-am luat, dar pt ca intre timp achizitionasem un 4S si hotarasem sa redistribui 3GS-ul, nici nu am mai bagat SIM in el. Zilele trecute (18 .03 ) atunci când am mers la Vodafone pt a schimba SIM -ul normal cu micro pt a-l folosi in iPHone 4 . Fiind cartela, doamna de la VDF mă întreabă când am activat-o, încărcat-o, etc pt a stabili ca eu sunt utilizatorul real. Si mă întreabă ce credit mai am. 5 euro si ceva răspund eu. Incorect răspunde ea. 1,85 euro. De ce? Pai ați avut trafic de net? Explic ca tel a fost in service iar simul in legitimatie, iar legitimatia nu se poate conecta la net . Sper.Intelege, este fata de comitet si Imi încarca înapoi cei 5 E. Nu mi-a venit sa cred! Pe 31.03 surpriza!!! SMS de la Vdf ca sa fiu atent sa am 5 e pe cont ca sa Imi reactiveze optiunea. Verific, iar aveam 2 si ceva euro din aproape 6. Dar, faza este ca pe acel telefon am închis TOT ce are legătura cu wi-fi, 3G , etc. Asta atât dupa prima lecție cât si din cauza faptului ca nu folosesc decât pt apeluri in VDF acel număr . Normal fac reclamație scrisă la Vdf. Ieri primesc telefon de la o fetița care dupa ce ii povestesc speta, începe sa Imi serveasca faze gen :”așa credeți Dvs ! “, “poate nu va pricepeti ” , “sistemul nu poate fi alterat ” dar cu accent pe varianta :” așa spuneti Dvs”. Normal ca m-am enervat lejer, mai ales ca individa sugera ca vreau eu sa trag Vdf in …. Cu 5 euro. Eu ii explicam ca pe tableta am Orange profesional (15GB), pe tel am Cosmo cu extra 4GB , ea nimic, am folosit eu netul de la Vdf. După care s-a enervat si mi-a închis abrupt, când i-am povestit patania mea cu Connex din 2000 care este cam la fel. Eu plecat cu o alta prietena pe litoral (oficiala in Buc) iau un CNX Go si las abonamentul acasa, închis telefonul. Oficială stia ca sunt la tara unde nu aveam semnal. :) Ce vremuri…. Vin acasa, la prima factura pe care doar pt ca era ușor marita m-am apucat sa o verific pe desfasurator( aveam desfasurator) constat ca vorbisem cu “oficiala ” si cu un bun prieten in zile si la ore când, va rog sa mă credeți , aveam altceva muuuult mai bun de facut!!! Iar telefonul cu acel abonament era închis in seiful de arme. Deci in niciun caz nu ar fi avut cine sa sune…..
   Așa ca nu este nimic nou sub soare! Va doresc bafta, iar daca doriți sa ne asociem in lupta ( inegala ) cu hotii de renume mondial si nume de mari companii, anunțati-mă!
   Bye

 • Desi nu credeam ma regasesc intr-o situatie asemanatoare cu a ta. La mine situatia e in felul urmator:folosesc de aproape un an jumatate un iphone 4, la care am abonament vodafone cu trafic de 512 mb. Dupa luni intregi de utilizare si nedepasire a traficului, surpriza imi vine un cost suplimentar de 1 milion la abonament datorita depasirii traficului. Sun la relatii clienti, certuri, contest sesiunile cu trafic suspect, se solutioneaza prin asumarea raspunderii de catre ei. Toate bune si frumoase.
  Peste 3 luni surpriza, cost sulimentare de 4 milione, tot de la trafic de date peste 512mb. La fel sun , certuri contest, imi spune ne cerem scuze conectarile la wifi au fost interpretate ca conectari la 3g. Mi se reduce factura. Intreb cum fac sa previn asa ceva pe viitor? Raspuns verificati cost control pentru trafic de date. Intreb exista vreo metoda sa fiu anuntat cand se depasesc cei 512 sa stiu. Raspuns nu, doar cost control.Zis si facut, controlez la 2 zile tot timpul traficul ramas. Imi fac si abonament mega 11 cu inca 125 de mb, just in case sa fie acolo. Deci in total 650 apoape , de ajuns pt mine.
  Acum surpriza maxima pe 6 a lunii,cand verific factura, la 4 luni de la ultimul eveniment neplacut, valoare de plata 13 milioane. Sa-mi pice fata. Totul datorita internetului. Zic nu se poate iarasi. Dupa ce ma lamuresc constat 2 conectari una de 700mb si alta de 500 mb facute una la 8 seara pana a doua zi la 13.00 iar cealalta de la 00.00 pana la 11.23 a doua zi, cand telefonul e conectat la wifi si oricum nu faceam nimic pe el.
  Culmea ironiei este ca sesiunile sunt facute fix cu o zi , respectiv doua inainte de data facturarii.
  In urma convorbirilor raspunsul primit de data asta este ca sesiunile sunt ok cam sunt obligat sa platesc acum. Nu stiu exact cum sa procedez. In mod cert voi renunta la abonament si trec pe cartela, dar nu doresc sa le umplu buzunarele cu 13 milioane pentru ceva ce nu am folosit

 • Cert este ca sunt unele telefoane “DESTEPTE” care se conecteaza singure la internet , nu trebuie sa le ajuti tu . Iar treaba cu am stat pe wireless nu ajuta , wireless-ul pe aceste telefoane se dezactiveaza dupa o perioada de inactivitate pentru a “economisii baterie”. Atunci intra conexiunea 3g. Se pot face conexiuni desul de mari pentru a updata aplicatiile de pe telefon. Mai ales daca aveti multe , poate depasii lejer 100 MB. Iar cum update-urile vin chiar si de 3 ori pe luna. Va dati seama.

 • Cert este ca sunt unele telefoane “DESTEPTE” care se conecteaza singure la internet , nu trebuie sa le ajuti tu . Iar treaba cu am stat pe wireless nu ajuta , wireless-ul pe aceste telefoane se dezactiveaza dupa o perioada de inactivitate pentru a “economisii baterie”. Atunci intra conexiunea 3g. Se pot face conexiuni desul de mari pentru a updata aplicatiile de pe telefon. Mai ales daca aveti multe , poate depasii lejer 100 MB. Iar cum update-urile vin chiar si de 3 ori pe luna. Va dati seama. Recomandarea mea pentru astfel de telefoane. Exista aplicatii , gen 3g Watchdog care pot bloca traficul de internet daca sa ajuns la un anumit volum. Fiti destepti :) Atat va zic :)

 • Intr-adevar, foarte nasol! Eu de asta stau pe cartela! Nu mai vreau sa aud de abonamente si, pe langa asta, oricum, din cate vad, acum e mai ieftin pe prepay..

 • In luna octombrie 2012 mi-a fost restrictonat traficul de date ca urmare e depasirii celor 80 de E” va rog sa analizati ,respectiv sa recalculati,costul intrenetului din data de 5,6,7 . 10.2012 , pentru faptul ca nu am folosit intrenetul in acasta perioada si deci nu am avut cum sa consum un asa mare consum de internet ,puteti compara cu alte luni cand am folosit intrenetul toata lun a si nu am ajuns la aceasta valoare” , le-am scris eu in cerere ,dar ce credeti ca mi-au raspuns,nu.
  In data de 13. 09 .2012 am inregistrata o cerere in sediul din CITY MALL Bucuresti de recalculare ,analiza pentru care nu am primit nici un raspuns.
  Mentionez ca in cursul anului trecut am avut un incident asemanator, cand mi-a fost retinut telefonul defect in magazin ( ce avea solutia de service : de schimbat in magazin) timp de 2(doua )luni si doar la intreventia protectiei consumatorului am primit altul in schimb.
  De geaba i-am rugat sa analizeze cererea mea luand in considerare ca sunt client Vodafone de mai bine de 10 ani, cea mai buna solutie este sa nu semnati nimic cu Vodafone .
  Multumesc ca m-ati convins.

 • Exact asta am patit eu cu orange. Factura de 400 euro. refuza sa dea un desfasurator al site-urilor sau download-urilor accesate. Ai smartphone si abonament? Esti pe lista :)

 • Ah si la traficul pe care afirmau ei ca l-am facut trebuia sa moara bateria telefonului -un iphone prapadit care se descarca si la un apel scurt … asta cu update-urile e o prosteala pe fata.

 • Ce nesimtire…

  acelasi lucru lam patit si eu..niciodata pana acum nu am depasit traficul din abonament pt ca folosesc wireless..dar acum surpriza 70 euro cost suplimentar din traffic..dar tot traficul a fost consumat in 13 minute..cata nesimtire..nu stiu ce sa fac sa le platesc sau sa fac o reclamatie la opc..

  • draga dani, ai vazut ce am rezolvat eu cu OPC-ul… nimic :) Dar ma gandesc ca nu strica sa reclami si ca, poate, daca se vor tot face reclamatii de genul, exista o mica sansa sa se schimbe ceva. :) succes!

 • De aia e tara asta așa. Ca nu știm sa ne apartament drepturile. Suntem atat de delasatori încât preferam sa plătim decât sa ne susținem un drept. Nu ne gandim ca in momentul in care acceptam situația nu ne Facem doar noua insine un rau ci si celorlalti care o sa aibe aceeași problema si o sa vadă ca si altii de inainte au cedat si au acceptat situația si astfel o sa cedeze si ei la rândul lor. De ce ai plătit? Daca erau 5000 de Euro de plata ce făceai ? Oare te judecai? Eu sper ca macar atunci sa fi stat drept in fata lor.

 • Pe motoare de cautare dar si in alte locuri tot apar reclame care te invita sa participi la un sondaj de opinie si, ca urmare a acestei participari, poti sa castigi un smartphone sau premii in valoare de 850 euro. Dupa ce dai raspunsurile la chestionarul respectiv, trebuie sa dai un SMS la 1277 cu textul “SMART”. Si acum surprizda: te trezesti cu un SMS cu textul: “Te-ai abonat la serviciul SMART! Tarif 3 Euro+TVA/mesaj/7 zile. Pentru a renunta trimte STOP SMART la 1277 (0,05 EUR +TVA/sms trimis. SIMPLUS TEL 1800″. Daca esti pe faza, trimiti urgent STOP SMART si te-ai dezabonat, dar pentru cele 30-50 secunde in care ai fost “abonat” pe factura iti apar cei 3 euro + TVA.Dar alta surpriza si mai mare.De cele mai multe ori cand trimiti mesajul cu mentiunea STOP MART la 1277, primesti mesajul cu SERVICIU INDISPONIBIL,ramanand astfel abonat si evident taxat saptamanal cu 3 euro +tva . Reteaua este formata, deci din: VODAFONE (sau ORANGE)care incaseza banii de la tine, ii da mai departe la SIMPLUS (operator servicii, sau asa ceva, in orice caz o firma romaneasca get-beget)care isi retine partea ei si presupun ca grosul merge la firma CELLON din Israel!!!! Apropo, SimPlus are o cifra de afaceri de 28 milioane de lei in 2012 si un profit mic, mic de tot!! Se poate vedea pe internet, pe mai multe situri. Ma gandesc la toti acei amarati care isi doresc si ei un telefon modern si care cad in plasa acestori gangsteri. Nu stiu care dintre cei 3 “asociati” este vinovatul principal, dar unii fara altii n-ar putea fraieri oamenii. Oare Statul Roman nu are obligatia sa-si apere cetatenii sai de acesti nemernici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.