Zi cu soare și azi în Bucovina, însoțită de aceleași imagini și gânduri frumoase cu care ne vom întoarce și acasă. Azi am ajuns la 3 dintre mânăstirile cu care ne putem mândri și peste hotare – Moldovița, Sucevița, Putna -, am vizitat chilia lui Daniil Sihastru și am învățat să încondeiăm ouă. În afara programului, am testat Duster-ul în câteva ture de offroad, am admirat o iapă de 800 de kg. și un mânz de 4 zile și, desigur, din categoria „cele mai frumoase momente”, am stat întinși pe iarbă cu mutra la soare. O zi aproape perfectă am putea spune!
La Moldovița am dat peste albastrul de Voroneț, devenit la baza mânăstirii, din pricina umezelii, mai mult un verde de Voroneț, o nuanță însă la fel de plăcută la fratele azuriu. Aici am avut norocul de un ghid cum rar găsești, pe numele său Maica Tatiana, care a reușit să ne țină atenți timp de peste o oră, predându-ne o adevărată lecție de istorie și trecându-ne prin toate imaginile ilustrate pe pereții mânăstirii. Altfel, am fi văzut probabil în Moldovița doar o altă mânăstire frumos pictată, cu imagini mai mult sau mai puțin ciudate. Mi-au rămas în minte, printre altele, elementele tradiționale introduse în icoane, cum ar fi calul pe care intră Iisus în Ierusalim (în locul asinului) sau hainele populare în care apare îmbrăcat într-o serie de imagini.
Sunt nu multe, ci foarte multe lucruri inedite pe pereții mânăstirii, dar ar fi păcat să vi le dezvălui pe toate și să vă fur plăcerea de a o asculta chiar pe Maica Tatiana. Maica Tatiana care nu numai că este un izvor de cultură generală, dar și un izvor de bună dispoziție și optimism. Cu o minte deschisă cum îți dorești să găsești în rândul duhovnicilor și cu un simț al umorului cum îți dorești să găsești în general în orice om, măicuța a reușit să ne smulgă și câteva lacrimi celor mai sensibili dintre noi. Am plecat încărcată cu o doză uriașă de energie pozitivă și nu pot să nu mă întreb dacă nu ar trebui să fie aceasta „normalitatea”. Să îți fie drag să mergi la biserică pentru că știi că o să pleci cu sufletul mai deschis, cu mintea mai limpede și cu gânduri mai bune.
Al doilea cel mai frumos moment al zilei a fost cel al ouălor încondeiate. Am aflat cu această ocazie că ouăle nu sunt pur și simplu vopsite cu pensula, ci contururile sunt desenate cu ceară încinsă, cu ajutorul chișiței, o uneală specifică acestui meșteșug, realizată dintr-un băț de lem cu alamă îndoită la un capăt. Modelele astfel trasate vor avea în final culoarea albă. Oul se cufundă apoi în vopsea colorată după care se desenează iar cu ceară, noile forme conturate urmând să aibă culoarea ultimei vopsele folosite. Procesul se repetă până se ajunge la rezultatul dorit, ultimul pas fiind compus din încălzirea oului și înlăturarea modelului de ceară, pentru a face loc culorilor să iasă la suprafață. M-am jucat și eu, desigur, iar rezultatul a fost unul surprinzător de plăcut, ținând cont de faptul că întregul proces a durat în jur de un sfert de oră. :)
Mâine părăsim Bucovina și plecăm spre plaiuri maramureșene, drept pentru care țin să-mi mai exprim încă o dată aprecierile față de această regiune pe care am găsit-o pe cât de frumoasă, pe atât de curată. Jos pălăria!
Redescoperă România este un proiect Petrom, susţinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.