o brătilă pe .ro

Redescoperirea României – începutul

După o noapte începută mult prea devreme cu o pană de curent și un somn deranjat de ENEL atunci când era mai dulce, dimineața s-a instalat la ora 6 îndulcită fiind de soarele ce prevedea o zi frumoasă de primăvară. (să mai și respirăm, zic!)

Doru trebuia să ne ridice la 7 fără 20 de la Orange Delfinului, dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și nici ceasul lui Doru nu sună atunci când trebuie să sune, plecare a avut loc abia la… wait for it… 8 și un sfert! E ok, era soare afară, compania plăcută și ce rost ar fi avut să ne stresăm? Serios, ce rost ar fi avut? Ne-am urcat zen în Dacia Duster no. 2 și am pornit la drum spre Urziceni, locul în care ar fi trebuit să ne întâlnim cu restul echipei la ora 8:00. Haha, ce glumă bună. Cum spuneam, era 8 și un sfert și am pornit la drum.

Am făcut prima oprire la Mausoleul din Mărășești, labirintul interior ducându-mă cu gândul la un quest cu accente horror de tipul Sanitarium (pour les connaisseurs). Liniște, răcoare morbidă și zeci de camere ce adăposteau fiecare numele a peste 260 de soldați decedați în anii 1917-1918. Patriot sau nu, pacifist sau nu, nu puteai să ignori sentimentul de respect față de niște oameni care au luptat până la moarte pentru un țel comun. Cinste lor! Un cuib de rândunică, zărit acolo unde te-ai fi așteptat mai puțin, încălzea spațiul și te ducea cu gândul, culmea, la libertate.

Ne-am continuat drumul și ne-am reunit în sfârșit cu restul azuriilor la haleală în Roman. Trebuie să menționez și momentul mesei de prânz pentru că s-au plimbat pe sub nasul meu niște bunătăți cum rar mi-a fost să văd prin restaurantele #dinRomania. Se cuvine în primul rând să adresez mulțumiri colegilor de excursie pentru că nu și-au comandat toți șnițel cu cartofi prăjiți. Să vă Dumnezeu sănătate și colesterol scăzut! Mulțumirile suplimentare se duc către Doru, care s-a spălat de toate păcatele cu laptele bătut de casă, prepelițele cu usturoi, hribii cu smântână și curcanul cu spanac și susan. Mergeți și mâncați la Mariko Inn când ajungeți prin Roman! Eu am băut și o bunătate de cornată și, bonus, Roman este un orășel foarte curat și verde. O bilă albă pentru Moldova! :)

Ne-am continuat drumul spre Gura Humorului oprindu-ne la Miclăușeni să vizităm Palatul Sturdza. Și aici mi-am adus aminte de Sanitarium, pentru că din 1960 castelul a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever. Deși incendiat, lipsit de mobila originală și cu pereții cu model aproape indescifrabil, palatul a reușit să conserve atmosfera anilor de demult. Vestea bună este că se lucrează la recondiționarea lui și, în același timp, o parte dintre camere, după cum ne-a spus măicuța – ghid, vor fi folosite pentru găzduirea evenimentelor cu specific cultural. O măicuță ghid foarte simpatică, apropo, cu un dezvoltat simț al umorului, ceea ce, trecând peste prejudecăți de orice fel, este de apreciat.

De la Miclăușeni ne-am împărțit în două echipe, urmând să vizităm fiecare o serie de obiective diferite. Nu că aș crede că mă urmărește ghinionul sau ceva, Doamne feri, dar ambele obiective ce ne-au fost repartizate – Palatul Cuza de la Ruginoasa și Cetatea Neamțului – erau închise. :( Cetatea pe motive de „miercuri”.

Am ajuns în Gura Humorului, rupți de oboseală, pe la 9 seara. Și așa a început totul. Somn ușor și bună dimineața, România! :) Mâine ne așteaptă Voronețul, tâmplăritul și delfinariul.

Redescoperă România este un proiect Petrom, susţinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.