o brătilă pe .ro

Robotul organic


immerse your soul in love

Nu stiu cat de multe am invatat in cei aproape 22 de ani de viata, dar printre cele mai “triste dar adevarate” se numara faptul ca oamenii se schimba. Desigur, asta e si un lucru bun. Dar nu ma refer la acele schimbari in bine ale celor care “se intorc spre calea cea dreapta” (whichever that is…). Si nici macar la schimbarile “in rau”. Ma refer la schimbari pur si simplu.

Suntem toti supusi, vrem nu vrem, acestui fenomen. Avem mult prea putin control asupra noastra, pentru ca suntem mult prea putin constienti de ceea ce suntem cu adevarat si mult prea influentabili de ce se afla dincolo de granitele propriului corp. Oamenii, contextul, evenimentele care se petrec in jurul tau – toate contribuie la ceea ce esti acum si aici. Si ceea ce esti acum si aici e posibil sa fie mult prea putin asemanator cu ceea ce ai fost in alt spatiu si in alt timp. Nu ne cunoastem nici macar pe noi bine, pentru ca ne puteam transforma radical si fara macar sa ne dam seama de asta, deci care sunt sansele sa il cunoastem cu adevarat pe cel de langa noi? De ce sa mai fim surprinsi de gesturi, de replici sau de actiuni de orice fel la care nu ne asteptam?

De ce totusi doare cand te trezesti dupa atata timp si nu-l mai recunosti pe cel de langa tine?

Nu. Nu ai trait o minciuna. Doar ca adevarul de atunci nu mai este valabil. Totul se transforma.

Traiesc in tine mii de euri. In tine se da o lupta continua pentru suprematie. Si in realitate esti doar o marioneta. Un robot organic. Automatismele sunt la ordinea zilei. Faci gesturi fara sa-ti dai seama ca le faci. Actionezi intr-un anume fel pentru ca “asa trebuie”. Asa ai fost programat. Sa mananci, sa muncesti, sa dormi. Si pana la urma ce te deosebeste de un animal daca nu esti constient de existenta ta si de faptul ca poti fii mai mult decat un robot? De ce sa nu incerci sa preiei tu fraiele?

Sa decizi tu cine vrei sa fii azi.

2 CommentsLeave a comment

  • Si daca in clipa in care preiei fraiele constati ca toti ceilalti nu sunt ca tine? Ca nu te potrivesti, ca esti "din alt film"? In plus, cum alegi care "eu" sa fii azi si care maine?…

  • De ce ai vrea sa fii ca toti ceilalti daca ceea ce vezi nu iti place? Desigur, sunt anumite reguli impuse de societate pe care este ok sa le urmam, caci altfel ar fi un haos total. Dar nu e vorba despre asta. E vorba de a incerca sa devenim constienti de anumite automatisme si de a ne impotrivi lor. Sunt sentimente pe care este foarte greu sa le inhibam, pentru ca tin pur si simplu de gandire si simtire – de exemplu sentimentul de invidie. Dar sunt si gesturi pe care, daca ne punem in cap, le putem controla.

    Cum alegi? Pur si simplu. Te gandesti cum ai vrea sa fii si actionezi ca atare. Si aici intervine marele test – o sa-ti poti controla actiunile in felul in care doresti sau o sa te controleze actiunile pe tine si in final nu o sa fii cel care ai fi vrut sa fii? Ideal e sa fii mereu constient de ceea ce faci si sa elimini reflexele automate. Asta inseamna sa preiei fraiele si da, asta te-ar face diferit de ceilalti. Daca te va face mai fericit, nu stiu. Ramane sa testam :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.