o brătilă pe .ro

De unde risti sa iei cele mai multe boli?

Dintr-o unitate sanitara – EVIDENT!Ca e dispensar, spital sau policlinica, n-are nici o importanta. Daca e de stat ai pus-o.
Sunt multe lucruri care ma deranjeaza la orasul asta si la tara asta si lumea stie ca nu obisnuiesc sa ma plang ca “vai ce naspa e Bucurestiul” sau sa arunc un “esti in Romania ce vrei..” si alte formulari de acest tip, ci prefer sa actionez atat cat pot spre redresarea problemelor. De cele mai multe ori insa ma regasesc in fata unei situatii care ma deprima teribil: situatia in care sunt neputincioasa. In care realizez cat de necesara este o schimbare, imi doresc din tot sufletul sa fac ceva in acest sens, dar nu pot. Si e un sentiment groaznic acest sa vrei dar sa nu poti. Si da, in caz ca nu v-ati dat seama pana acum, vorba aia cu “daca vrei poti” e un mare bullshit.Revenind la sanatate, ce-i drept nu avem toti bani sa ne permitem o ecografie care ne costa 2 milioane la o clinica particulara, asa ca ne vedem obligati, tot de sanatate, sa ne deplasam catre una de stat.
Vreau sa ne intelegem ca in cele ce urmeaza nu doresc in nici un caz sa generalizez problema pentru ca din fericire nu am ajuns prin toate unitatile sanitare din tara asta. Slava Domnului!
Asa ca ma voi referi strict la cele pe care le-am vizitat eu.
Trecem peste vesnica problema a organizarii, problema pe care o intampinam in aproape toate institutiile de stat… ne-am obisnuit din pacate cu ideea de a sta cate 3 ore la 3 cozi diferite pentru a rezolva o chestiune in 5 minute. Ne-am obisnuit si cu ideea de a fi plimbati de la o usa la alta. Ne-am obisnuit si cu “bunadispozitie” cu care suntem intampinati (si pe care eu personal nu o mai condamn de cand am vazut de ce fel de oameni se ciocnesc cei din spatele ghiseelor… saracii au si ei o limita). Ne-am obisnuit cu multe, dar anumite chestii eu pur si simplu nu pot sa le trec cu vederea.

Cum e posibil ca intr-o unitate sanitara sa fie JEG? Cum e posibil sa fie varul cazut de pe pereti, gresia si faianta sparte, panze de paianjeni la colturile ferestrelor? Cum e posibil sa vezi pereti plini de tantari, pe jumatate storciti si altii misunand pe hol? Cum e posibil ca in grupul sanitar abia sa reusesti sa intri datorita mirosului si odata intrat sa vrei sa-ti iei campii atunci cand vezi rahat pe podea, cosul plin si pe langa el numai hartie plina cu rahat, sapun ioc, hartie ioc (in afara de aia deja folosita)?
Daca adaugi la acesta lista si oamenii bolnavi care tusesc in voie fara sa puna mana la gura, atunci poti fi sigur ca o sa pleci acasa mai bolnav decat te-ai dus.

Da, am fost in clinici private si puteai sa lingi linistit faianta de pe pereti.
Si totusi, revin si spun ca nu toti isi permit sa mearga la clinici private – de unde si aglomeratia din clinicile de stat si cozile la care stai si 3 ore.

Si ce dracu pot eu, Oana Bratila, sa fac in acest sens? Credeti ca ANPC-ul sau mai stiu eu ce alta institutie investita cu putere in acest sens, nu stie care este situatia??? Sa fim seriosi. Daca nu stie inseamna ca nu a intreprins nici o vizita in aceste unitati sanitare si cred ca era datoria lor sa faca asta, nu?
Sa ma apuc eu sa spal pe jos, sa dau cu var pe pereti si aduc de acasa un sapun pentru grupul sanitar?

Neputincioasa.

Morala? Aveti grija de sanatate ca de ochii din cap.

1 CommentLeave a comment

  • E fenomenal in spitale. :|
    Eu am dat 100 ron pe ecografie la privat, si sincera sa fiu, am dat banii fara nicio tragere de inima. Aveam hartie la toaleta, doctorita s-a purtat frumos, si, mai ales, s-a stat dupa curu’ meu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.