o brătilă pe .ro

Problema cea mai mare este că nu suntem informați

Am tot amânat să scriu acest post pentru că se dorea a fi un întreg manifest vis-a-vis de problema pe care eu o consider a fi cea mai mare: aceea că nu suntem informați. Nu ne cunoaștem drepturile, nu știm la cine să apelăm în diferite situații în care drepturile noastre sunt încălcate, nu știm ce atribuții au instituțiile statului, nu știm cine e adevăratul vinovat într-o situație sau alta, pe cine să reclamăm și unde. A doua problemă este că foarte mulți dintre noi nici măcar nu vor să se informeze, ajunși deja într-o stare de lehamite în care preferă fie să plece din țară, fie să ignore situația. Nu în ultimul rând, mai avem și problema comodității, a lipsei de acțiune în situații în care suntem informați. Preferăm de cele mai multe ori să nu ne batem capul și să nu măcinăm nervii, fără să ne dăm seama că acest tip de atitudinea încurajează încălcarea drepturilor și bătaia de joc venită din partea „celorlalți”.

***

Pe plan politic, poate ar fi bine să începem cu „răsfoirea” Constituției. O găsiți în librării, dar, surpriză, are si propriul website: http://www.constitutiaromaniei.ro/. Știu, e mult scris și nici măcar o poză, dar în realitate nu sunt chiar atât de multe pagini și e și bine structurată, în titluri, capitole și secțiuni. De altfel, chit că nu o citiți pe toată deodată e bine să știți că o puteți consulta și folosi inclusiv opțiunea de „căutare” (ctrl+F) pentru a găsi o informație anume.

În contextul alegerilor de mâine, vă recomand să vă uitați peste Titlul III – „Autoritățile Publice”, Capitolul II – „Președintele”, ca să vă fie mai clar ce atribuții are, apropo de promisiuni și alte cele.

***

Și apropo de „promisiuni și alte cele”, poate ar fi util să aruncăm un ochi și peste programele prezidențiale ale candidaților din turul I. Mi-aș fi dorit să le pot centraliza pe toate, dar, vedeți voi, unii le au bine ascunse. Atât de ascunse, că nu le-am găsit. Domnul Amariței, de exemplu, are un site pe care e mai mult text tip „Lorem ipsum dolor” decât informații despre ce își dorește dumnealui să facă în țara asta. Nici domnul Dan Diaconescu nu a pus la dispoziția cetățenilor un document structurat, ci un cârnat de idei, dar măcar a fost ușor de găsit. La fel și în cazul domnului Teodor Meleșcanu.

Așadar, ce am găsit, în ordine alfabetică, vedeți mai jos. Îndemnul meu este să le studiați, să le priviți în contextul mai larg în care trăiți (nu uitați că deși voi poate aveți un salariu bun și o masă caldă în fiecare zi, aproape 7 milioane de români trăiesc la limita subzistenței; sau că deși voi ați avut acces la educație și ați terminat chiar și o facultate, în mediul rural doar 45% dintre elevi termină şcoala primară şi merg mai departe la gimnaziuși, nu în ultimul rând, să vă bazați chiar și pe intuiție.

Iar mâine mergeți la vot! Indiferent de alegerea voastră, indiferent dacă mergeți doar pentru a vă anula votul (atenție, pentru a-l anula e important să ștampilați mai multe căsuțe!), e important să vă exercitați acest drept. Neprezentarea voastră nu este o modalitate bună de boicot. Va fi interpretată ca o lipsă de interes și, mai mult decât atât, este o ocazie ca votul să fie fraudat. Nu-i lăsați pe alții să voteze pentru voi!

***

Programul lui Dan Diaconescu

Programul lui Klaus Iohannis

Programul Monicăi Macovei

Programul lui Teodor Meleșcanu

Programul lui Victor Ponta

Programul lui Constantin Rotaru

Programul lui Călin Popescu Tăriceanu

Programul Elenei Udrea

1 CommentLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.